Breaking

ΑΧΕΠΑ: Ο κλόουν που σκορπάει χαμόγελα στα άρρωστα παιδάκια

 


ΑΧΕΠΑ: Ο κλόουν που σκορπάει χαρά στα άρρωστα παιδιά


ΑΧΕΠΑ: Ένας κλόουν από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε, με τον πιο γλυκό και μαγικό τρόπο να χαρίσει πλατιά χαμόγελα σε άρρωστα παιδάκια. Εντοπίζοντας πως αυτό που λείπει από τις αίθουσες των νοσοκομείων είναι η αισιοδοξία θέλησε να μοιράσει αγάπη, στα παιδάκια.


Τα πράγματα είναι ήσυχα στη Β’ παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Γονείς και παιδιά έχουν αφεθεί στη ραστώνη, καθώς το νοσοκομείο δεν έχει εφημερία. Ξαφνικά ένας κλόουν κάνει την εμφάνιση του, μαζί με μια κοπέλα που φορά στολή νεράιδας. Από τη μια στιγμή στην άλλη, η θλιβερή σιωπή του νοσοκομείου αντικαθίσταται από ζωηρές παιδικές φωνές. Σταδιακά τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται την παρουσία του ανθρώπου με τη φανταχτερή στολή και το αστείο πρόσωπο.Ένας κλόουν ξεκινά την παράσταση του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ


Η παράσταση αρχίζει, όλα τα παιδιά παίρνουν το μπαλόνι-ζωάκι τους. Ο κλόουν Λένιος και η συνεργάτης του Φρουφρού ξεκινούν τα μαγικά τους. Τα παιδιά γελούν, παίζουν, τραγουδούν. Για τα παιδιά που βρίσκονται μέρες στο νοσοκομείο, όπως τα παιδιά στην Παιδοογκολογική κλινική, ο κλόουν είναι μια γνώριμη φιγούρα. Μετά το τέλος της παράστασης επιστρέφουν χαρούμενα στο κρεβάτι τους, έτοιμα να νικήσουν τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούν. Οι γονείς νοιώθουν και πάλι αισιοδοξία.


Πως προέκυψε η μαγική ιδέα του κλόουν του ΑΧΕΠΑ;


Ο Λένιος, που αποφεύγει να δίνει το πραγματικό του όνομα, για να μη χάσουν τα παιδιά τη μαγεία, είναι αρκετά χρόνια ανιματέρ. Το να διασκεδάζει νοσηλευόμενα παιδιά, πολλώ δε παιδιά με καρκίνο, είναι κάτι που κάνει τον τελευταίο καιρό.


«Κάποιοι φίλοι από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησαν μια δράση από την οποία συγκέντρωσαν κάποια χρήματα, τα οποία ήθελαν να δώσουν στο παιδιατρικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ. Το ποσό όμως, δεν ήταν αρκετό για να αγοραστεί εξοπλισμός. Έτσι σκέφτηκαν, να στέλνουν ανιματέρ κάθε Σάββατο για να διασκεδάζει τα παιδιά», τονίζει ο κλόουν με το πλατύ χαμόγελο.


«Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να μην λάβουμε τα χρήματα ως αμοιβή. Προτιμήσαμε να αξιοποιηθούν για τα μπαλόνια και τα παιχνίδια που θα χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις».ΑΧΕΠΑ: Ο κλόουν που γεμίζει αισιοδοξία τις αίθουσες του νοσοκομείου


Μετά τη σχετική άδεια που έλαβε ο αγαπητός Λένιος των παιδιών του ΑΧΕΠΑ, ξεκίνησε τις παραστάσεις. «Μπορώ να πω ότι ήταν από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Το πιο δύσκολο είναι όταν δίνεις παράσταση στο παιδοογκολογικό τμήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανιματέρ.


Μία μέρα από το παιδοογκολογικό τμήμα, θυμάται ο Λένιος «Πήγαμε όπως πάντα για παράσταση στο Παιδοογκολογικό του ΑΧΕΠΑ. Φορούσαμε φυσικά τις ιατρικές μας μάσκες, όπως υπαγορεύουν οι κανονισμοί. Όταν φτάσαμε ήταν ένα κοριτσάκι που κυριολεκτικά δεν μπορούσε να κουνηθεί. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν ξεκινήσαμε την παράσταση με τη μουσική, το κοριτσάκι είχε σηκωθεί πάνω στο κρεβάτι και χόρευε με τον ορό στο χέρι. Η γιαγιά του ήρθε συγκινημένη σε εμάς και μας φιλούσε τα χέρια. Ήταν κάτι συγκλονιστικό»


Όπως λέει, «Πέραν της σημαντικής θεραπείας που πρέπει να λαμβάνουν όλα τα παιδιά, είναι απαραίτητο ένα χάπι για την ψυχή. Βοηθάει απίστευτα από ένα παιδί με απλό πυρετό, μέχρι ένα παιδί με καρκίνο. Παράλληλα, γεμίζει με αισιοδοξία τους γονείς και τους άλλους συνοδούς».


Ακόμα και ηθοποιοί από το ΚΘΒΕ μοιράζουν αγάπη στο ΑΧΕΠΑ


Χαμόγελο στα παιδιά που νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές της Θεσσαλονίκης δίνουν και οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου. Τον τελευταίο καιρό, τρεις ηθοποιοί παρουσιάζουν εναλλάξ δύο παραστάσεις μισής ώρας, που είναι « Η Πεντάμορφη και το Τέρας» ή «Το Ασχημόπαπο». Οι ηθοποιοί μετά το τέλος της παράστασης συζητούν με τα παιδιά για το τι τους άφησε αυτό που παρακολούθησαν. Η ανταπόκριση των απιδιών είναι τόσο έντονη, που οδηγεί σε συγκίνηση τους ιθύνοντες του ΚΘΒΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.