Breaking

Πως μια κούπα καφέ κάθε μέρα βοηθά στη μάχη κατά του κορωνοϊού

 


Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern.


Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Northwestern.


Οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες της βρετανικής Biobank (σ.σ. μεγάλη μακροχρόνια μελέτη βιολογικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διερευνά τις αντίστοιχες συνεισφορές της γενετικής προδιάθεσης και της περιβαλλοντικής έκθεσης στην ανάπτυξη ασθενειών), συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών, μεταξύ 2006 και 2010.


Ο σκοπός ήταν να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, μεταποιημένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών και της πιθανής μετάδοσης του κορωνοϊού.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients, «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα».


«Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90, 0,90 και 0,92 όταν κατανάλωναν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα», αναφέρει η μελέτη.


Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ που μπορούν, εν μέρει, να ανακουφίσουν τα σύνδρομα που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα του COVID-19». Οι ειδικοί τόνισαν ότι ο αντίκτυπος του καφέ στην ασθένεια αξίζει περαιτέρω διερεύνησης.


Η μελέτη ανέλυσε επίσης τη συσχέτιση των ασθενειών με άλλα προϊόντα. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, ενώ το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) δείχνει το αντίθετο αποτέλεσμα, που δεν συνδέεται με το ίδιο το κρέας, αλλά μάλλον με τα επιβλαβή πρόσθετα των τροφίμων.


«Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας του COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.