Breaking

Άδωνις: «Ζητώ κι εγώ συγγνώμη από τον κόσμο – Δεν ξέρω αν κάποιος από εμάς θα ήθελε να είναι στη θέση του Χαρδαλιά»

 


Προφανώς λάθος έγινε για να φύγει κάπου η φωτιά στο επιχειρησιακό σκέλος. Στην πορεία θα το δούμε, ανέφερε.


Ο Αδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την περιπέτεια με τον κορωνοϊό μίλησε για τις φωτιές που έπληξαν ολόκληρη τη χώρα κάνοντας έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να εκκενώνουν τις περιοχές.


Ερωτηθείς σχετικά αν ζητεί κι εκείνος συγγνώμη από τον κόσμος όπως ο πρωθυπουργός για τα όποια θέματα διαχείρισης ανέκυψαν στη διάρκεια των πυρκαγιών, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ ότι «σε κάθε μεγάλη ζημιά που παθαίνει μια χώρα, η κυβέρνηση έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη και την όποια ευθύνη των λανθασμένων χειρισμών. Ζήτω και εγώ συγγνώμη ως μέλος της κυβέρνησης από τους συμπολίτες».


«Το μείζον είναι να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Tωρα προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής όλα τα υλικά αγαθά που θα καταστραφούν, όλα θα φτιάξουν», διαβεβαίωσε. «Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδιάφορη ή απροετοίμαστη. Τι λάθος έγινε, γιατί προφανώς λάθος έγινε για να φύγει κάπου η φωτιά στο επιχειρησιακό σκέλος, στην πορεία θα το δούμε όταν τελειώσει η μάχη. Δεν είναι τώρα η ώρα της αλληλοκατηγορίας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.


«Δεν ξέρω αν κάποιος θα ήθελε να είναι στη θέση του Χαρδαλιά»


Ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε και το έργο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.


«Δεν ξέρω αν κάποιος από εμάς θα ήθελε να κάνει τη δουλειά που κάνει ο Νίκος ο Χαρδαλιάς αυτή την περίοδο. Δεν είδα έναν άνθρωπο αδιάφορο, απών να κάθεται περνά καλά και αφήνει τους άλλους να φλέγονται, 24ωρες στο πόδι είναι με τους συνεργάτες του, την πυροσβεστική και την ΕΛΑΣ και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θέλω να πολεμήσουμε τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται ότι δήθεν τις φωτιές τις βάλαμε για τις ανεμογεννήτριες. Είναι η μόνη επένδυση που μπορεί να φτιαχτεί σε ένα δάσος νόμιμα δεν χρειάζεται κανένας επιχειρηματίας που θέλει να φτιάξει ανεμογεννήτρια να κάψει το δάσος».


Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένα αδειοδοτημένο αιολικό που δεν έχει πάρει άδεια διέλευσης, αντιθέτως οι δρόμοι που φτιάνονται χρησιμεύουν μετά για την πυρασφάλεια του δάσους μακάρι να είχαμε περισσότερους. «Δεν υπάρχει εδώ συνωμοσία, έχουνε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο».


Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους


Όπως τόνισε ο υπουργός, «την επόμενη Τετάρτη 18 Αυγούστου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr) με δήλωσή σου θα μπαίνεις και θα κάνεις την αίτηση και θα παίρνεις αμέσως τα πρώτα χρήματα αμέσως για να μπορείς να ξεκινήσεις τη δουλειά σου. Απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία μέσω της πλατφόρμας σε λίγες μέρες. Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση. Eιδικά για τους δήμους του νομού Ευβοίας Ιστιαίας – Μαντουδίου που έπαθαν εξαιρετική ζημιά, θα ισχύουν τα μέτρα οριζόντια».


«Θα διαγράψουμε όλα τα χρέη από τα προγράμματα Εξοικονομώ, 5 με 6.000 ευρώ στον καθένα. Θα τούς παγώσουμε τα δάνεια ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικά που έχουμε δώσεις για 6 μήνες, και θα φτιάξουμε και ειδικά εγγυοδοτικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις πυρόπληκτες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι η 1η χώρα που έλαβε έγκριση του νέου ΕΣΠΑ από την Κομισιόν. «Μέσα στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε βάλει 750 εκατ. για την πολιτική προστασία με αποκλειστικό σκοπό την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.