Advertisements

Δεν είναι μόνο νόστιμη: Ένας καθηγητής εξηγεί τα τεράστια οφέλη που προσφέρει η ελληνική φέτα στην υγεία

Φέτα: Η μεγάλη διατροφική αξία

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας μιλάει για τα μεγάλα οφέλη και τη βιολογική δράση που έχει η φέτα αλλά και για τις κακές πρακτικές των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών απέναντι στους κτηνοτρόφους.

Από την έρευνα που γίνεται τα τελευταία 13 χρόνια στο παραπάνω εργαστήριο ως προς την βιολογική δράση των πρωτεϊνών του αιγοπρόβειου γάλακτος, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι «οι πρωτεΐνες του αιγοπρόβειου γάλακτος ασκούν μια πολλή ιδιότυπη αντικαρκινική δράση στα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος και η δράση που έχουν είναι σαν να νηστεύεις», δηλαδή να θέτεις το σώμα σε σκόπιμη στέρηση της τροφής για μικρά διαστήματα, που στην επιστημονική ορολογία ονομάζεται ως «διαλειμματική νηστεία» (intermittent fasting -IF).

Ένα από τα πιο σημαντικά παράγωγα του γίδινου γάλακτος είναι η φέτα που στο σύνολο της κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή αγορά έχει μερίδιο μόλις του 2% αλλά είναι στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τις βιοχημικές της ιδιότητες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας «η φέτα έχει: 2 φορές περισσότερη Β12 από το cheddar, 4 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την παρμεζάνα, 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το blue cheese και 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το brie».

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονήσει στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η φέτα είναι από τα καλύτερα τυριά στον κόσμο, αλλά ο καθηγητής Κουρέτας σημειώνει με απογοήτευση ότι «δεν το γνωρίζουμε ούτε στην Ελλάδα που είναι η παραγωγός χώρα».

Ο καθηγητής Κουρέτας αναφέρει ότι η φέτα «έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει το γλυκαιμικό προφίλ σε διαβητικούς ασθενείς αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, όπως κανένα άλλο μέταλλο, και άριστη πηγή βιταμίνης Α, που βοηθάει στην όραση, στην αναπαραγωγή και στην άμυνα του σώματος.

Κλινικές μελέτες, έχουν δείξει ότι βοηθάει στην διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωστής φλεγμονώδους αντίδρασης. Δηλαδή στο να βελτιώνουμε το αμυντικό μας σύστημα».

Ο κ. Κουρέτας αναφέρει ότι «μια μικρή μερίδα φέτας 85 γραμμάρια ημερησίως, μας δίνει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, το 74% της βιταμίνης Β2 που θέλουμε τη μέρα, το 42% της βιταμίνης Β12, το 75% του ασβεστίου και το 50% του φωσφόρου».

Πρότεινε να γίνει χαρτογράφηση του γίδινου γάλακτος που παράγεται στην δυτική Μακεδονία και με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να προχωρήσει η περιοχή στην μεταποίηση σε πιστοποιημένη κατσικίσια φέτα που να κατευθύνεται σε αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ που μπορούν να το πληρώσουν.

Οι κακές πρακτικές των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και η ανάδειξη της φέτας

Ο Καθηγητής της Κτηνιατρική Σχολής του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος ανέφερε ότι στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας παράγεται το 7,5% της εθνικής ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας αφού η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι σε ηλικία πάνω από 53 έτη και επεσήμανε ότι «εάν δεν αναστραφεί η κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα, κινδυνεύει η Ελληνική αιγοπροβατοτροφία».

Μίλησε σε υψηλούς τόνους χαρακτηρίζοντας ως «νεοτσιφλικάδες του γάλακτος» τις γαλακτοβιομηχανίες που σύμφωνα με τον ίδιο «έχουν στραγγαλίσει τους παραγωγούς και με τις πρακτικές που εφαρμόζουν, φορτώνουν στον παραγωγό την κάθε μεταποιητική αστοχία η αρρυθμία της αγοράς».

Άμεσος στόχος η ανάδειξη του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας

Ο κ. Αρσένος αναφέρθηκε και στην απολιγνιτοποίηση κατά την οποία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε «θα δημιουργήσει περί τους 20.000 ανέργους». Τόνισε ότι μια από τις διεξόδους που θα μπορούσαν να έχουν ορισμένοι από τους ανθρώπους που θα χάσουν τις δουλειές τους «είναι η εκτροφή ζώων και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων γάλακτος».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει «μια τεράστια προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εταίρους του κλάδου ώστε να αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία της εκτροφής ζώων της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε ότι άμεσος στόχος είναι «να αναδειχθούν οι μοναδικές βιοχημικές ιδιότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας που παράγεται στους ορεινούς όγκους της δυτικής Μακεδονίας και ότι αυτό μπορεί να γίνει με την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα ερευνητικά εργαστήρια των πανεπιστημίων μας».

posted.gr

Καιρός: Παρατεταμένος καύσωνας θα πλήξει τη χώρα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα που...

Το MTV News αφαιρεί το 30ετές ψηφιακό του αρχείο από το διαδίκτυο

Χιλιάδες ειδήσεις, προφίλ, συνεντεύξεις και άλλα πολύτιμα editorial περιεχόμενα...

Απάτη 1,4 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου μέσω απάτης με γυμναστήρια και κομμωτήρια

Θεσσαλονίκη: Απάτη 1,4 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου μέσω...

Σταρόβας: Καταβάλλει προσπάθεια για να μιλήσει λέει η σύντροφός

Για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο...

Newsletter

Αuτά είναι τα δυο καλύτερα ελληνικά φαγητά με κρέας στον κόσμο – Σαρώνει η Ελλάδα

Πιο πάνω από το σουβλάκι και τον γύρο: Τα 2 ελληνικά πιάτα με κρέας που αποθεώνει το Taste Atlas – Αδικήθηκαν κοντοσούβλι και γουρουνοπούλα Στην...

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μπάμιες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι μπάμιες είναι ένα ελληνικό φαγητό που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει. Ωστόσο γνωρίζετε πόσο υγιεινό φαγητό είναι και πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό μας; Μπάμιες: Ποιες...

Αuτό είναι το πıο επıκίνδυνο τρόφıμο για την καρδıά – 150 γραμμάρια εκτοξεύοuν τον κiνδuνο

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και...

Λεμόνι 285 ετών από την Ινδία πωλήθηκε για 1.800 δολάρια σε δημοπρασία

Το λεμόνι βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε ένα ντουλάπι του 19ου αιώνα και ο οίκος σκέφτηκε να το βάλει στη δημοπρασία με εκτίμηση 40 με...

Vegan διατροφή: 7 tips για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις

Τι πρέπει να προσέξετε; Η  vegan διατροφή είναι επιλογή για όσoυς επιθυμούν να εξαλείψουν την πρόσληψη ζωικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Είναι μια διατροφή...

Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πώλnση αλευριού εντóμων για ανθρώπıνη κατανάλωση

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από...

Ο βολβός που ρυθμίζει το σάκχαρο, δuναμώνει την καρδιά και μεıώνει τα τρıγλυκερίδια και τη χοληστερóλη

Αυτός ο βολβός έχει μια πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με άλλους και χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικές συνταγές όπου θέλετε να δώσετε γεύση χωρίς να καλύψετε άλλα συστατικά. Ωστόσο,...

10 celebrities που έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή

Γιατί πήραν την απόφαση να βγάλουν οριστικά τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους; Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μία τάση αλλά ένας τρόπος ζωής....

«Έξαλλоι» οι Κρnτικοί: Αuτό το κρητικό φαγητό είναι στη λίστα με τα 50 χειρóτερα του κóσμου

To Taste Atlas έκανε τη λίστα με τα 50 χειρότερα φαγητά στον κόσμο και ένα από αυτά ανήκει στην κρητική κουζίνα. Η λίστα του Taste...

Αuτός είναι ο καφές που δεν πρέπει να παραγγείλεις ποτέ σύμφωνα με μπαρίστα

Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά σε περιμένει κι άλλη δυσάρεστη έκπληξη. Η πρώτη απόλαυση της ημέρας. Όλα ξεκινούν από μία κούπα ζεστού καφέ. Και...

Φραπέ, Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino: Ποιος ο πιο επικίνδυνος καφές για υγεία

Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν… ζεστό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Μιλάμε φυσικά για τον καφέ και τις διάφορες εκδοχές του, που...

Ο λόγος που ο ελληνικός καφές είναι το κλειδί της μακροζωίας

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της...

Η τρоφή που μπоρεί να σας βоηθήσει να ζήσετε περισσóτερο

Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργήθηκαν στον τομέα της μακροζωίας, υπάρχει μια τροφή που μπορεί να συμβάλει στην παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Αυτή η διατροφή είναι...

Ερευνα: Πού πήγε όλο το μέλι; Γιατί έχει μειωθεί η παραγωγή του

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωσης της παραγωγής στο μέλι. Τι δείχνει επιστημονική έρευνα. «Που πήγε όλο το μέλι»; Αυτό είναι το ερώτημα που...

Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας: «Το τεράστιο καλό που κάνει η ελληνική φέτα στην υγεία και δεν το γνωρίζουμε»

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για τα κρυφά πλεονεκτήματα που έχει η φέτα και η κατανάλωσή της, για τη διατροφή και την υγεία μας. Στα...

Το φαγητό που είναι Νο1 εχθρός της καρδιάς σου και σπάνια λείπει από το τραπέζι σου

Υπάρχει μία τροφή η οποία αποτελεί τον Νο1 εχθρό της καρδιάς και την καταναλώνεις… κάθε μέρα. Όμως, μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου...

Βρεφıκό γάλα: «Εiδος πολυτελεiας» στην Ελλάδα, «θέλουμε τουλάχıστον 200 εupώ το μήνα»

Ως είδος πολυτελείας πωλείται το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Η τιμή για την πιο αναγκαία και μοναδική τροφή για τα βρέφη «σπάει» το ένα...

Θεσσαλονίκη: Έφτιαξαν βασιλόπιτα με γεύση μπουγάτσα

Βασιλόπιτα μπουγάτσα και αλμυρή βασιλόπιτα με παστουρμά και γραβιέρα φτιάχνονται σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Μετράμε αντίστροφα πλέον για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και οι περισσότεροι έχουν...

Η μπουγάτσα στην 4η θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου

Αυτό που βρέθηκε στην 1η θέση, μας προκάλεσε απορίες. Αγαπάμε το Taste Atlas. Το αγαπάμε γιατί στις λίστες του πάντα βρίσκεται η Ελλάδα. Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί...

Παραδοσιακή γαλατόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή για την αλμυρή εκδοχή της που θα προσθέσει νοστιμιά στο εορταστικό τραπέζι

Στα εορταστικά τραπέζια επιτρέπονται οι εξαιρέσεις στον κανόνα και οι πιο ξεχωριστές συνταγές, γι’ αυτό και σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε την γευστική...

Ανακαλοúνται δεκάδες γνωστές μάρκες σνακ λóγω σαλμоνέλας – Ενnμέρωση από τα LidΙ

Η Quaker Oats Company η οποία ανήκει στον κολοσσό των ποτών και σνακ PepsiCo ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλεί 43 διαφορετικά προϊόντα με βάση τα δημητριακά, granola και δημητριακά...

Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά εκτός ψυγείου

Πρέπει να βάζουμε τα αβγά στο ψυγείο ή όχι;  Θα έχετε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας τα αβγά πωλούνται εκτός ψυγείου - με εξαίρεση ίσως...

Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου

Σύμφωνα με τον διάσημο παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas. Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου – στην κατηγορία pastries - σύμφωνα...

Τι θα συμβεί αν πιείς γάλα που έχει λήξει

Το γάλα μπορεί να είναι ένα θρεπτικό ρόφημα, αλλά φροντίστε να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Η ημερομηνία στο εξωτερικό του μπουκαλιού μπορεί να μην αντικατοπτρίζει...

Και επίσημα ελληνικό το κοκορέτσι – «Βράζουν» οι Τούρκοι

Σάλος στη γειτονική χώρα, μετά τη δημοσίευση της λίστας με τα κορυφαία φαγητά του κόσμου, όπου το κοκορέτσι θεωρείται ελληνικό Απογοήτευση επικρατεί στην Τουρκία, καθώς το κοκορέτσι ανακηρύχτηκε...

Η Δέσποινα Βανδή χορεύει & φτιάχνει τους καλύτερους κουραμπιέδες για τα Χριστούγεννα

Η αγάπη για τη μαγειρική – αγάπη που όπως μας έχει δείξει έχει πάρει και ο γιος της. Μάλιστα, σε όλες τις σημαντικές οικογενειακές...

Βασιλόπιτα «όνειρο» από Άκη Πετρετζίκη: Η συνταγή με το γλυκό της Πρωτοχρονιάς που έχει ξετpελάνει μικρούς και μεγάλους

Τη συνταγή του για βασιλόπιτα σκέτο «όνειρο» μοιράστηκε ο Άκης Πετρετζίκης και το συγκεκριμένο γλυκό της Πρωτοχρονιάς είμαστε σίγουροι πως θα ξετρελάνει μικρούς και...

«Χάσαμε το κοκορέτσι από τους Έλληνες» ‑ Ξενέρωσαν για τον κατάλογο του TasteAtlas στην Τουρκία

Η αναφορά «ελληνικό έδεσμα» για το κοκορέτσι στη λίστα με τα κορυφαία φαγητά στον κόσμο, ενόχλησε τους Τούρκους. Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η λίστα του...

Η ελληνική κουζίνα «τα σπάει» και επισήμως – Δεύτερη καλύτερη σε όλο τον κόσμο

Τα ελληνικά πιάτα που βρέθηκαν στη λίστα με τα καλύτερα 100 Ένα πράγμα ξέρουμε σίγουρα να κάνουμε καλά στην Ελλάδα. Να τρώμε –και να μαγειρεύουμε!...

Το μυστικό της γιαγιάς για αφράτους, τραγανούς και βουτυρένιους κουραμπιέδες, παραδοσιακή συνταγή όπως παλιά

Οι κουραμπιέδες, ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για να γίνουν αφράτοι και...