Advertisements

Δεν το ξέρατε! Γιατί τα ελληνικά λεμόνια έχουν εξαφανιστεί;

Πότε πρέπει να αγοράζουμε κίτρινα και πότε πράσινα λεμόνια…

– Μόλις τους 40.000 τόνους φτάνει η ελληνική παραγωγή λεμονιού ενώ πριν το 2004 έφτανε τους 100.000 τόνους το χρόνο

Σε είδος πολυτελείας φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια. Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και έως τον Οκτώβριο, οπότε δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, καθώς τα εισαγόμενα Αργεντινής κοστίζουν ως και 3,30 ευρώ/κιλό, ενώ αυτά της Ισπανίας κυμαίνονται πέριξ των τριών ευρώ/κιλό επίσης.

«Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή λεμονιού», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος και εξήγησε ότι η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και «γκρεμίστηκε το μαγαζί» λόγω παγετού. Παρότι στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες, ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα στην “καλή των περιπτώσεων ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους” υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Κι αυτό ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατ. λεμονιές, σε 100.000 στρέμματα (κυρίως σε Πελοπόννησο, Χανιά, Άρτα και Χίο).

Μετά το 2004, υπογράμμισε, έγιναν μεν κάποιες “γενναίες” προσπάθειες για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και για να γίνει ανασύσταση των κτημάτων, ωστόσο τα μέτρα στήριξης δεν ήταν επαρκή. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αλλαγές χρήσης γης για την υλοποίηση έργων υποδομής στις μεταφορές κυρίως, με αποτέλεσμα να “χαθούν” στρέμματα καλλιεργειών λεμονιάς. Για να αλλάξει η κατάσταση, “θα πρέπει οι παραγωγοί λεμονιού να τυγχάνουν γενναίας στήριξης από την πολιτεία και αυτό δεν συνάδει αποκλειστικά και μόνο σε οικονομική βοήθεια”, υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Αναφορικά με τις τιμές διάθεσης του προϊόντος από τους παραγωγούς, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι φέτος αναμένεται μεν ότι θα είναι ικανοποιητικές, αλλά όπως συμπλήρωσε “αυτό που δυσκολεύει τους λεμονοπαραγωγούς, είναι ότι ότι ενώ η τιμή εκκίνησης οριοθετείται στα 70-80 λεπτά/κιλό, τα Χριστούγεννα πέφτει έως και τα 25 λεπτά/κιλό. Μετά τις 20 Ιανουαρίου ανεβαίνει εκ νέου, στα 45-45 λεπτά/κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής, ξεκινά από 40 λεπτά/κιλό.

Βαλκανικές χώρες εισάγουν λεμόνια από τη Θεσσαλονίκη

Κατά τον κ. Σωτηρόπουλο, Ρουμανία, Βουλγαρία και πΓΔΜ ζητάνε λεμόνια, τα οποία και αγοράζουν από τη Θεσσαλονίκη. “Εξάγουμε μεγάλες ποσότητες της παραγωγής μας, ως αποτέλεσμα των καλών τιμών που λαμβάνουμε κι […] αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το καλοκαίρι έχουμε έλλειψη στην εσωτερική αγορά και έτσι φέρνουμε από άλλες αγορές, όπως Τουρκία και Αργεντινή”.

Μάλιστα, ο κ. Σωτηρόπουλος συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές, όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής να προτιμούν πάντα αυτά που πρασινίζουν, γιατί εκείνα που είναι κίτρινα, αποκτούν το συγκεκριμένο χρώμα με τεχνητά μέσα. “Νοέμβριο με Ιούνιο, τα λεμόνια είναι από μόνα τους κίτρινα, όλες τις άλλες εποχές, το πολυπόθητο αυτό χρώμα που χαρακτηρίζει τα λεμόνια, δεν είναι φυσικό”, υπογράμμισε.

Πώς να προστατεύσετε τη λεμονιά σας

Τα προληπτικά μέτρα για να σώσουμε τις λεμονιές από ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες είναι η φύτευση σε απάνεμη και νοτιο-ανατολική έκθεση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε στη βορινή πλευρά του δέντρου δημιουργούμε φυσικό φυτοφράχτη ή βάζουμε καλαμιές. Όταν περιμένουμε η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 1-2 βαθμούς Κελσίου κάνουμε τα εξής: ραντίζουμε με εκχύλισμα φυκιών (δυναμώνει τη φυσική άμυνα του φυτού) και σκεπάζουμε/καλύπτουμε όλο το δέντρο με πανί φλις παγοπροστασίας ή με το πλαστικό που τυλίγουμε τα έπιπλα όταν κάνουμε μετακόμιση.

Στην κορυφή της λεμονιάς ενώνουμε/δένουμε τις κομμάτια του πλαστικού με ταινία για να μη μπορεί να εισέλθει ο παγωμένος άνεμος ή το κρύο. Με τον ίδιο τρόπο ενώνουμε χαμηλά τα κομμάτια του πλαστικού, γύρω από τον κορμό. Αν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε μια αυστηρά ελεγχόμενη φωτιά κοντά στο δέντρο (π.χ. κάψιμο ξύλων), αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση κατά 1-2οC. Μόλις περάσει ο παγετός βγάζουμε το πλαστικό και ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού. Υπογραμμίζεται ότι οι ελαφριές ζημιές που προκαλεί ο παγετός φαίνονται στις 2-5 μέρες και οι πιο σοβαρές στις 20-30 μέρες (όλα τα υλικά τα βρίσκουμε στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων)

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος τόνισε ότι ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει να λάβει υπόψη του σοβαρά και να συμπεριλάβει στον προϋπολoγισμό του, την “απειλή” του παγετού. “Χωρίς αντιπαγετική προστασία δεν μπορεί να υπάρξει λεμόνι”, ξεκαθάρισε ο ίδιος και πρόσθεσε ” μια λύση θα μπορούσε να είναι οι ανεμομίκτες, ήτοι ανεμογεννήτριες που κατεβάζουν το θερμό αέρα σε χαμηλότερα ύψη, κάτι που εφάρμοζε παλαιότερα ο ΕΛΓΑ, αλλά πλέον έχει ατονήσει ή και εγκαταλειφθεί ακόμα”.

Η λεμονιά…

Η λεμονιά (επιστημονική ονομασία Citrus limon) κατατάσσεται στα ”εσπεριδοειδή” ή ”ξινά”, μαζί με την πορτοκαλιά, μανταρινιά, κιτριά, νερατζιά, γκρέιπ φρουτ, φράπα, κιτριά και άλλα δέντρα μικρότερης οικονομικής αξίας. Τα εσπεριδοειδή ανήκουν στην οικογένεια των Ρουτοειδών (Rutaceae) και στο γένος Κίτρον (Citrus), καθώς ο πρόγονος όλων των ξινών είναι η κιτριά. Μάλιστα, η λεμονιά θεωρείται υβρίδιο κίτρου και μανταρινιάς.

Κατάγεται από την Ινδία, καλλιεργείται όμως κυρίως στις Η.Π.Α., στην Αργεντινή και στις Μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα). Στη νοτιο-ανατολική Ασία καλλιεργείται ένα δέντρο συγγενικό της λεμονιάς, το γνωστό lime (λάιμ ή λιμεττία), με καρπούς μικρούς και πράσινους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική.

Σε μέγεθος το δέντρο μπορεί να φτάσει τα 6-7 μέτρα ύψος και τα 3-4 σε διάμετρο, ωστόσο με το κλάδεμα την κρατάμε στα 3 μέτρα ύψος για να διευκολύνονται οι παραγωγοί στη συγκομιδή και στις άλλες καλλιεργητικές εργασίες. Το σχήμα του δέντρου είναι κύπελλο και αναλόγως την ποικιλία υπάρχουν ή όχι αγκάθια στους βλαστούς. Με τις κατάλληλες φροντίδες η λεμονιά ζει για τουλάχιστον 50 χρόνια. Ως αειθαλές δέντρο έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία, αλλά μας χαρίζει και πλούσια σοδειά από λεμόνια, για λίγους ή περισσότερους μήνες το χρόνο (μονόφορες ή πολύφορες ποικιλίες). Τα φύλλα της είναι πράσινα, λαμπερά και ελλειπτικά, ενώ τα πολλά και έντονα αρωματικά-λευκά λουλούδια της προσελκύουν τις μέλισσες και κάνουν τον κήπο να μοσχομυρίζει.

Στις διάφορες ποικιλίες είναι εντυπωσιακή η συνύπαρξη ταυτόχρονα λουλουδιών και καρπών στο ίδιο δέντρο. Ακόμα και ο κορμός της είναι όμορφος, ίσιος, λείος και χωρίς ρυτίδες, χρώματος γκρίζου-σκούρου. Τα λεμόνια είναι λεία ή με τραχύ φλοιό, κίτρινα όταν ωριμάσουν, με λεπτή ή παχιά φλούδα και πάντα με ξινή γεύση ,λόγω του κιτρικού οξέος που περιέχουν.

Οι χρήσεις του λεμονιού

Οι χρήσεις της λεμονιάς είναι πάρα πολλές. Από καρπό, φύλλα και λουλούδια βγαίνει αιθέριο έλαιο (χρήση σε αρωματοποιία-ζαχαροπλαστική, από τα λουλούδια βγαίνει εξαιρετικής ποιότητας έλαιο αλλά είναι πολύ ακριβό), το λεμόνι χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές, είναι άριστο και φθηνό συντηρητικό τροφίμων ενώ φτιάχνονται από αυτό ποτά (λιμοντσέλο), χυμοί, γλυκά του κουταλιού.

Η παραδοσιακή, αλλά και σύγχρονη ιατρική το συστήνουν για τη ρύθμιση της πίεσης και του κυκλοφορικού συστήματος, για τις λοιμώξεις και την αρτηριοσκλήρυνση, ως αντιπηκτικό και κατά της δυσπεψίας. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του λεμονιού σε βιταμίνη C για πολλούς αιώνες το έδιναν σε όσους έπασχαν από σκορβούτο (έλλειψη της βιταμίνης αυτής) και για τον ίδιο λόγο πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωσή των λεμονιών οι καπνιστές (το κάπνισμα καταστρέφει τη βιταμίνη C).

Αuτά είναι τα δυο καλύτερα ελληνικά φαγητά με κρέας στον κόσμο – Σαρώνει η Ελλάδα

Πιο πάνω από το σουβλάκι και τον γύρο: Τα...

«Ο Γ’ Παγκóσμιoς Πóλεμος θα γiνει στα μέρη»: Ανατριχιάζoυν τα προφnτικά λόγια του Αγίου Παϊσίου

Ανατριχιάζουν τα προφητικά λόγια του Αγίου Παϊσίου για την...

Δuσάρεστα νέα για την Αθήνα: Γιατί ψnφiστnκε ως η χειρóτερη πόλη

Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, η ασφάλεια και γενικότερα...

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μπάμιες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι μπάμιες είναι ένα ελληνικό φαγητό που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει....

Το Ναυάγιο: Ο Παντελίδης φτάνει στο απροχώρητο

Καθηλώνουν τα επόμενα επεισόδια στη σειρά του MEGA “Ναυάγιο”,...

Newsletter

Αuτά είναι τα δυο καλύτερα ελληνικά φαγητά με κρέας στον κόσμο – Σαρώνει η Ελλάδα

Πιο πάνω από το σουβλάκι και τον γύρο: Τα 2 ελληνικά πιάτα με κρέας που αποθεώνει το Taste Atlas – Αδικήθηκαν κοντοσούβλι και γουρουνοπούλα Στην...

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μπάμιες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι μπάμιες είναι ένα ελληνικό φαγητό που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει. Ωστόσο γνωρίζετε πόσο υγιεινό φαγητό είναι και πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό μας; Μπάμιες: Ποιες...

Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: “Ζαλίζομαι με τον Τρόπο που Περπατάει”

Και φούσκωσε ο άλλος σαν παγώνι :P  Η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης φιλοξενήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (4/5) στο πλατό της εκπομπής "Ενώπιος...

Όταν το αφύσικο γίνεται φυσιολογικό

Αφού, λοιπόν, βομβαρδίσεις την κοινωνία με όλες τις μουρλές θεωρίες και πεποιθήσεις διαφόρων, το παράλογο, το αφύσικο, το εξωφρενικό αρχίζει και φαίνεται συμπαθές Ελένη Παπαδοπούλου*...

Ο θάνατος είναι πλέον, προσωρινός

Θάνατος. Το πιο τραγικό γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου. Αμετάκλητος και αναπόφευκτος. Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς, όπως είναι λογικό, δε θέλουμε ούτε να ακούμε αλλά...

Η απάτη του πλούτου

Τελικά ο πλούτος είναι μονόδρομος για την ευτυχία; Ποια ήταν τα λόγια Του Ιησού γι αυτό το θέμα; Η Αγία Γραφή μας ενημερώνει για την...

Ντοστογιέφσκι: Όταν σταματάς να διαβάζεις βιβλία, παύεις να σκέφτεσαι

Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει μια αχτίδα του ήλιου στην ψυχή σου.… Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι που γεννήθηκε 11 Νοεμβρίου 1821 είναι ένας από τους...

«Νόμιζα ότι θα ήταν μια περιπέτεια, όμως χωρίς να το καταλάβω τον εpωτεuτηκα…είναι παντρεμένος»

«Είμαι 32 ετών και αυτή την περίοδο είμαι ελεύθερη. Πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόμουν σε ένα σεμινάριο αυτογνωσίας και εκεί γνώρισα έναν άντρα με...

Διονύσης Θεοδωρόπουλος: Από τον καταuλισμό στο Πανεπıστήμιο – «Το óνειρο μου, πραγματıκότnτα»

Συνέντευξη με τον Διονύση Θεοδωρόπουλο, Διαμεσολαβητή στην Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Πατρέων Ο Διονύσης Θεοδωρόπουλος είναι ένας νέος που κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του. Μπορεί...

Παγκόσμια πρωτιά: Έλληνας γιατρός «χαρίζει» τη μητρότητα και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Ως τώρα, έχουν γεννηθεί 40 παιδιά παγκοσμίως χάρη στη μέθοδο του, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς  Η τεχνική του χειρούργου – γυναικολόγου Δρ....

Αuτό είναι το πıο επıκίνδυνο τρόφıμο για την καρδıά – 150 γραμμάρια εκτοξεύοuν τον κiνδuνο

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και...

Λεμόνι 285 ετών από την Ινδία πωλήθηκε για 1.800 δολάρια σε δημοπρασία

Το λεμόνι βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε ένα ντουλάπι του 19ου αιώνα και ο οίκος σκέφτηκε να το βάλει στη δημοπρασία με εκτίμηση 40 με...

Εiμαι 18 ετών έγκuος & θέλω να χωρiσω γιατί δεν μου φέpεται καλά. Μου μιλάει άσχnμα & αδıαφορεί για μένα. Κάνω καλά;

Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα πως είμαι έγκυος από το σύντροφο μου αλλά δεν τα πάμε καλά. Θέλω να χωρίσω γιατί δεν μου φέρεται καλά,...

Η στρατιωτική μέθοδος που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς σε δύο λεπτά

Αυτή η αποδεδειγμένη από τον στρατό τεχνική, που τώρα κερδίζει έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογραμμίζει τη σημασία της χαλάρωσης και της ψυχικής ηρεμίας. Πιάνετε...

Όσα χρειάζεται να ξέρετε για την κατάψυξη ωαρίων

Το 2014 το Facebook αποφάσισε να προσφέρει στις υπαλλήλους του τη δυνατότητα να «παγώσουν» τα ωάρια τους. Στην πορεία, μεγάλες εταιρείες όπως η Google,...

Κράτα δίπλα σου ανθρώπους με ποιότητα

Αυτούς που έχουν μάθει να δίνουν… Η διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας στηρίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην επαφή με τους άλλους, στη σχεσιακή αλληλεπίδραση και...

Γιατί η γενιά Ζ επισκέπτεται πολύ τους ψυχολόγους; Οι 6 συχνότεροι λόγοι

Η γενιά Z πάει σε ψυχολόγο πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Νοεμβρίου 2023 Η γενιά Z πάει σε ψυχολόγο...

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνοuν κακń κυκλοφορiα του αiματος

Κακή θεωρείται η κυκλοφορία του αίματος όταν δεν φτάνει αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα σε ένα ή και περισσότερα σημεία του...

Έkλεψα τον άντρα της κολλητής μου, αλλά το μετάνιωσα. Τι να κάνω για να την πείσω να τον πάρει πίσω;

«Έκλεψα τον άντρα της κολλητής μου και τώρα θέλω να της ζητήσω μία δημόσια συγγνώμη» εξομολογείται η Αρετή. Δώσαμε ραντεβού για το πρωί με τον καφέ να μιλήσουμε να βγάλει όπως...

Έχουν πάντα δίκıο, είναι 1 βήμα μπροστά: Αuτά είναι τα 3 Ζώδıα που καταλαβαiνουν με τη μiα τι σκέφτονται οι άλλοι

Αν ανήκετε σε ένα από τα παρακάτω ζώδια, αυτό σημαίνει ότι έχετε την ικανότητα να διαβάζετε το μυαλό των άλλων σαν να είναι ένα ανοιχτό...

Vegan διατροφή: 7 tips για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις

Τι πρέπει να προσέξετε; Η  vegan διατροφή είναι επιλογή για όσoυς επιθυμούν να εξαλείψουν την πρόσληψη ζωικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Είναι μια διατροφή...

Σnμάδια πως κάποιος σου πpοκαλεί κακó και δεν το καταλαβαiνεις

Τι είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός; Ο όρος συναισθηματικός εκβιασμός αναφέρεται σε μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει μέσα στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων: μπορεί να...

Να λες πάντα την αλήθεια στον σύντροφό σου: Είναι πραγματικά ο σωστός τρόπος επικοινωνίας σε μια σχέση;

Τι σημαίνει αν ο αγαπημένος σου είναι αθεράπευτα ειλικρινής; Πες την αλήθεια, όλη την αλήθεια, τίποτα άλλο παρά την αλήθεια. Αυτό μπορεί να είναι καλό...

«Τη στιγμή που το μωρό μου ηρεμεί στην αγκαλιά μου, νιώθω την απόλυτη ευτυχία»

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να είσαι μαμά. Και ειδικά λεχώνα όπως εγώ τώρα. Όποια λεχώνα πει ότι κάθε στιγμή της καινούριας ζωής της...

Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πώλnση αλευριού εντóμων για ανθρώπıνη κατανάλωση

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από...

Ο βολβός που ρυθμίζει το σάκχαρο, δuναμώνει την καρδιά και μεıώνει τα τρıγλυκερίδια και τη χοληστερóλη

Αυτός ο βολβός έχει μια πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με άλλους και χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικές συνταγές όπου θέλετε να δώσετε γεύση χωρίς να καλύψετε άλλα συστατικά. Ωστόσο,...

Όταν επιθυμούμε κάτι πολύ, ο εγκέφαλος το κάνει πραγματικότητα

Εξαιρετικό! Η Βρετανίδα επταθλήτρια Τζέσικα Ένις κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ της και φαντάζεται με κάθε λεπτομέρεια την επικείμενη εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου....

Κανείς δεν το περιμένει: Τι συμβαίνει εάν ξυπνάς κάθε μέρα 3 με 4 το πρωί

Tι θα γίνει εάν αποφασίσετε καθημερινά μα ξυπνάτε στις 4:00 το πρωί. Τι θα φέρει η αλλαγή αυτή στο πρόγραμμα σας; Αποφάσισα να ξυπνάω 4:00...

10 celebrities που έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή

Γιατί πήραν την απόφαση να βγάλουν οριστικά τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους; Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μία τάση αλλά ένας τρόπος ζωής....

Διαβήτης: Μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό για να μην αυξηθεί ο κίνδuνος

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει άμεση σχέση με την διατροφή μας. Το πόσο τρώμε, το τι τρώμε … ακόμα και το πότε τρώμε επηρεάζει...