Advertisements

Γιατί η γενιά Ζ επισκέπτεται πολύ τους ψυχολόγους; Οι 6 συχνότεροι λόγοι

Η γενιά Z πάει σε ψυχολόγο πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Νοεμβρίου 2023

Η γενιά Z πάει σε ψυχολόγο πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Νοεμβρίου 2023 που διεξήχθη από το American Enterprise Institute. Αν και οι λόγοι που κάποιος αναζητάει βοήθεια από ψυχολόγο μπορεί συχνά διαφέρουν, τα μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.

Ψυχολόγοι μοιράζονται στη Huffington Post τα θέματα που συνήθως αναφέρουν άτομα της γενιάς Z κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων.

Άγχος

Με τη διαρκή ροή ειδοποιήσεων στο κινητό, τις προθεσμίες που πλησιάζουν και τις οικογενειακές υποχρεώσεις -ενώ ταυτόχρονα παλεύουν με τη δική τους ταυτότητα- είναι σύνηθες για τους Gen Z να παλεύουν με το άγχος και το στρες. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Deloitte τον Μάρτιο του 2023 διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί -46%- από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αισθάνονται άγχος και στρες στην εργασία τους σχεδόν συνέχεια.

Το άγχος συχνά συντηρείται από το να το αποφεύγει κανείς πράγματα που τον αγχώνουν και να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Για παράδειγμα, αν έχετε άγχος για τις εξετάσεις, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγετε εντελώς τις εξετάσεις ή να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να περάσετε τις εξετάσεις. Ή αν έχετε άγχος για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σας ζωής, μπορεί να καταλήξετε να αποφεύγετε τους προσωπικούς σας στόχους και τα χόμπι σας.

Η Erica Basso, ψυχοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια ενός ομαδικού ιατρείου στην Καλιφόρνια, βοηθά τους ασθενείς που ανήκουν στην Gen Z να ξεδιπλώσουν το άγχος τους.

«Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να κάνουν ένα βήμα πίσω από το να είναι σε τέτοια εγρήγορση -το οποίο συνήθως περιλαμβάνει την απομάκρυνση από τις πληροφορίες που εισάγονται στις συσκευές τους. Τελικά, θέλουμε να νιώθουν παρόντες και να ελέγχουν ό,τι μπορούν ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή τους με έναν ουσιαστικό, προσανατολισμένο στις αξίες τρόπο», είπε.

Η πίεση της εύρεσης εργασίας

Σύμφωνα με την Alyssa Mancao, θεραπεύτρια και ιδρύτρια του Alyssa Marie Wellness, πολλοί άνθρωποι της Gen Z βιώνουν άγχος και αβεβαιότητα σχετικά με το ποια καριέρα θέλουν να ακολουθήσουν.

«Ενώ οι θέσεις εργασίας αμείβονται περίπου το ίδιο με αυτό που συνέβαινε πριν από χρόνια, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα η Gen Z να βιώνει αυξημένη πίεση όχι μόνο για να βρει μια δουλειά που να είναι οικονομικά επωφελής αλλά και ψυχικά και συναισθηματικά ικανοποιητική», δήλωσε η Mancao.

Η Mancao είπε ότι βοηθάει τους Gen Z ασθενείς της να βρουν μια αίσθηση ισορροπίας και να δώσουν στον εαυτό τους την απαραίτητη επιείκεια, ενώ διανύουν αυτή τη μετάβαση στη ζωή τους. Συνιστά επίσης να ζητούν πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν δουλειές που θα τους ενδιέφεραν και να εξερευνούν τα χόμπι που τους ενθουσιάζουν ώστε να μάθουν τι είναι αυτό που τους ελκύει όσον αφορά την εργασία.

Αναποφασιστικότητα όταν υπάρχουν πολλαπλές επιλογές

Πολλοί Gen Zers παλεύουν με «παράλυση» στη λήψη αποφάσεων, δηλαδή αναποφασιστικότητα σε συνδυασμό με τον φόβο μήπως κάνουν τη λάθος επιλογή, δήλωσε η Israa Nasir, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Well.Guide.

Όταν βρίσκονται μπροστά τους πολλές επιλογές, μπορεί να γίνει δύσκολο να επιλέξουν μία. Αυτό μπορεί να μοιάζει δυσβάσταχτο, ειδικά όταν σκέφτεστε σημαντικές μεταβάσεις στη ζωή σας, όπως η μετακόμιση σε άλλη πόλη ή η αλλαγή καριέρας, πρόσθεσε η Nasir.

Για να καταπολεμηθεί αυτό, η Nasir βάζει τους πελάτες της να σκεφτούν τους στόχους τους μαζί με τον προσδιορισμό της ιδανικής εκδοχής του εαυτού τους.

«Συνιστώ να εξερευνήσετε τις πραγματικές σας προτεραιότητες, να φανταστείτε τη ζωή που θέλετε και στη συνέχεια να στηριχτείτε στις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε τώρα για να συμβεί αυτό. Οι άνθρωποι συχνά αρχίζουν να αναρωτιούνται γιατί κάνουν αυτό που κάνουν -οπότε η σύνδεση με τις αξίες και το όραμά σας για τη ζωή είναι χρήσιμη», εξηγεί.

Η εικόνα του σώματος

«Υπάρχει ένα μόνιμο θέμα με τους πελάτες της γενιάς Z να αναφέρουν προβλήματα σχετικά με την εικόνα του σώματος και το αίσθημα ανεπάρκειας», δήλωσε η Mancao.

Δεδομένης της εξάπλωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί Gen Zers εκτίθενται σε «εξιδανικευμένους» σωματότυπους που διαιωνίζονται από την κοινωνία. Συχνά, η θέαση προτύπων ομορφιάς που μπορεί να θεωρείτε κοινωνικά αποδεκτά μπορεί να σας οδηγήσει στο να αμφισβητήσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση, η Mancao ενθαρρύνει τη θετική στάση απέναντι στο σώμα και την αυτοεκτίμηση.

«Οι συστάσεις μου προς τους πελάτες μου είναι να τους βοηθήσω να εστιάσουν στις άλλες πτυχές του εαυτού τους που εκτιμούν, τους διδάσκω επίσης πώς να scrollάρουν με προσοχή, μαζί με το να τους βοηθήσω να κατανοήσουν τις ψευδείς εικόνες που απεικονίζονται στο διαδίκτυο», δήλωσε η Mancao.

Άγχος για τη συμβατότητα στις σχέσεις

Είτε πρόκειται για άγχος σχετικά με το να ζητήσετε από κάποιον να βγείτε, να συγκατοικήσετε με ένα σημαντικό άλλο άτομο ή απλώς να βρείτε το είδος προσκόλλησης με τον σύντροφό σας, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε. Πολλά θέματα που αφορούν τις ρομαντικές σχέσεις θίγονται συχνά από τους Gen Zers στο γραφείο ενός θεραπευτή.

«Οι πελάτες έρχονται συχνά και λένε ότι θέλουν να διορθώσουν τον τύπο προσκόλλησής τους ή ότι είναι πολύ επικεντρωμένοι σε αυτόν των συντρόφων τους ή ότι θέλουν να μάθουν πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις τους», δήλωσε η Nasir.

Πρόσθεσε ότι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης δεν είναι να εστιάζουμε στις ετικέτες, αλλά ο ένας στον άλλον. «Ο τύπος προσκόλλησής σας είναι ένας τρόπος με τον οποίο λαμβάνετε, δίνετε και κατανοείτε τη σύνδεση. Χρησιμοποιήστε το ως σημείο εκκίνησης για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας», είπε.

Υποστήριξη από την Κοινότητα

«Ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που προκύπτουν όταν πραγματοποιώ ψυχολογική αξιολόγηση με άτομα της γενιάς Z είναι το ζήτημα της αίσθησης του “διαφορετικού”, όταν υπάρχει μία διαταραχή ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα κατάθλιψη, άγχος ή ΔΕΠΥ», δήλωσε η Nekeshia Hammond, ψυχολόγος, ομιλήτρια και συγγραφέας.

Η βίωση προβλημάτων ψυχικής υγείας μπορεί να μοιάζει απομονωτική. Ωστόσο, καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτό που αντιμετωπίζετε και δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι. Η Hammond ενθαρρύνει τους Gen Zers να απευθυνθούν σε φίλους ή στην οικογένεια και να δημιουργήσουν ένα σύστημα υποστήριξης στο οποίο θα μπορούν να βασιστούν όταν χρειάζονται βοήθεια.

«Η αναγνώριση ότι πολλά άτομα μοιράζονται παρόμοιες δυσκολίες ενισχύει την αίσθηση της σύνδεσης, μειώνοντας την απομόνωση που συχνά συνοδεύει τις διαταραχές ψυχικής υγείας», δήλωσε η Hammond. «Η αναζήτηση υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φίλους ή ομάδες υποστήριξης παρέχει έναν ασφαλή χώρο για την ανταλλαγή εμπειριών και την απόκτηση προοπτικής».

ethnos

Καιρός: Παρατεταμένος καύσωνας θα πλήξει τη χώρα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα που...

Το MTV News αφαιρεί το 30ετές ψηφιακό του αρχείο από το διαδίκτυο

Χιλιάδες ειδήσεις, προφίλ, συνεντεύξεις και άλλα πολύτιμα editorial περιεχόμενα...

Απάτη 1,4 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου μέσω απάτης με γυμναστήρια και κομμωτήρια

Θεσσαλονίκη: Απάτη 1,4 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου μέσω...

Σταρόβας: Καταβάλλει προσπάθεια για να μιλήσει λέει η σύντροφός

Για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο...

Newsletter

Μετακόμισε η Μαρία Αντωνά στο σπίτι δίπλα από τον Λιάγκα μέσα σε μια βδομάδα

Φαίνεται πως η Μαρία Αντωνά και ο Γιώργος Λιάγκας έχουν αναδειχθεί ως το νέο ζευγάρι που προκαλεί ενδιαφέρον στην πόλη. Η γνωριμία και η...

Μιχάλης Μυτακίδης: «Έχω φροντίσει να με μισούν, δεν θέλω να γεμίζω στάδια όπως ο ΛΕΞ»

Ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member σε μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση. Στην εκπομπή της Έλενας Παπαβασιλείου στο Action 24 φιλοξενήθηκε ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Menber. Ο B.D. Foxmoor όπως...

Στέφανος Κασσελάκης για Τάιλερ Μακμπέθ: «Είναι ο πυρήνας μου – Έχουμε μια ιστορία που την φτιάξαμε μαζί»

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Τετ α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος στον Alpha Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πορεία...

Σελήνη στον Υδροχόο: Όλη η τύχη πάνω σε 3 ζώδια

Η Σελήνη στον Υδροχόο φέρνει έμπνευση και νέες ιδέες. Είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσετε νέους τομείς γνώσης & να ανοίξετε τους ορίζοντές σας Η Σελήνη...

Προειδοποίηση Λαγουβάρδου: «Έρχεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών»

Οι πρώτες προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Το φετινό καλοκαίρι πρόκειται να έρθει με θερμοκρασίες...

Τα προστατεύει το σύμπαν: Tα 2 τυχερά ζώδια που έχουν φύλακα άγγελο και δεν τα αγγίζει τίποτα

Δύο ζώδια είναι τόσο τυχερά που έχουν τους πλανήτες να τους προστατεύουν από εκεί ψηλά. Ποια είναι όμως αυτά; Σύμφωνα με τους αστρολόγους, δύο στον...

Αναφυλαξία – Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως θα την αντιμετωπίσετε

Η αναφυλαξία είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Tα συμπτώματα της και ο σωστός τρόπος για να την αντιμετωπίσετε. Η αναφυλαξία...

Λάκης Γαβαλάς για Μαρίνα Σάττι: «Δεν αντιπροσωπεύει την Ελλάδα αυτό, με τέτοιο ρούχο δεν βγάζεις να κουνήσεις μαντήλι»

Λίγες ώρες μετά τον τελικό της Eurovision 2024, ο Λάκης Γαβαλάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι». Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, μεταξύ άλλων, σχολίασε...

Αγίου Πνεύματος – Πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο – Όλες οι αργίες του 2024

Το επόμενο τριήμερο στο ημερολόγιο είναι αυτό του Αγίου Πνεύματος. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί για πολλούς ένα ιδανικό μέσα στο καλοκαίρι και φέτος...

Eurovision 2024: Ποιο είναι το 24χρονο Nemo – Η στιγμή που αποκάλυψε πως αυτοπροσδιορίζεται ως non binary

O 68oς διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε με μεγάλο νικητή το Nemo από την Ελβετία, που κατάφερε να πάρει την πρωτιά στη συνδυαστική ψηφοφορία...

Γιατί οι εξωγήινοι δεν επισκέπτονται τη Γη: Δύο κύρια εμπόδια για την επαφή με τον ανθρώπινο πολιτισμό

«Μέσα σε αυτά τα τρία ή τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια θα είχε περάσει κάποιος» Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες είναι πιθανή...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία – Η Ελλάδα κατέκτησε την 11η θέση, η Κύπρος την 15η

Ο Nemo με το τραγούδι «The Code» είναι ο μεγάλος νικητής του 68ου διαγωνισμού Ο μεγάλος τελικός της Eurovision για το 2024 ολοκληρώθηκε στο Μάλμε...

Σελήνη στους Διδύμους: Τρία ζώδια απολαμβάνουν ξεχωριστή τύχη

Η Σελήνη στους Διδύμους ανοίγει πόρτες σε νέες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Τρία ζώδια θα βιώσουν μια σημαντική φάση αυτογνωσίας και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής...

Ποιοι είναι οι 10 τρόποι με τους οποίους είναι πολύ πιθανόν να καταστραφεί ο κόσμος;

Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί με αυτές τις πληροφορίες, αλλά ας έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά! Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι. Διαβάστε την...

Ιησούς Χριστός – Μύθος ή Πραγματικότητα;

Ο Ιησούς Χριστός είναι η βάση και το εδραίωμα της Χριστιανικής πίστης. Αν υπήρξε ως ιστορική προσωπικότητα, τότε αξίζει να μάθουμε περισσότερα γι’ Αυτόν....

Τα ζώδια που θα τσακωθούν στο πασχαλινό τραπέζι: Οι τρεις εριστικοί του ζωδιακού

Τα ζώδια που θα τσακωθούν στο πασχαλινό τραπέζι: Οι τρεις εριστικοί του ζωδιακού Τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε ζώδιο μπορούν να καθορίσουν κατά πόσο μπορεί...

Πριν φύγει ο Απρiλιος – Τα ζώδια που θα «βρouν» τον μεγάλο έρwτα

Για να δούμε τι θα δούμε! Ποια είναι τελικά αυτά τα τυχερά ζώδια; Ο Απρίλιος, επιφυλάσσει μεγάλες στιγμές στα ερωτικά σου και κατά πάσα πιθανότητα θα σε...

TV Queen: Νέες πληροφορίες για τις υποψήφιες – Η σύζυγος ποδοσφαιριστή και η αεροσυνοδός

Νέες πληροφορίες για τις υποψήφιες TV Queen έδωσε το Πρωινό Σουσού αποκαλύπτοντας 5 από τα 17 βιογραφικά των κοριτσιών που θα δούμε στην πρεμιέρα...

Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου στο Facebook

Θα σου πούμε ποιος είναι ο στόκερ σου! Όλοι μας πιστεύω έχουμε αναρωτηθεί για το ποιος ή ποια μπαίνει για να δει το προφίλ μας. Ειδικά...

O Έλον Μασκ χαρακτηρίζει εκθαμβωτική την Ελένη Τσολάκη: «Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο Έλον Μασκ εντυπωσιάστηκε από ένα βίντεο της Ελένης Τσολάκη να παρουσιάζει τον καιρό και δήλωσε τον θαυμασμό του στο X. Το τελευταίο διάστημα έχει...

Οι Κυρίαρχες Τάσεις στα Μαγιό για το Καλοκαίρι 2024

Το καλοκαίρι έφτασε και εμείς είμαστε πιο έτοιμες από ποτέ να βάλουμε τα μαγιό μας και να κατευθυνθούμε προς τις παραλίες. Αλλά ποιες θα...

Καμία πλαστική δεν έχει κάνει η Έλλη Κοκκίνου μας δήλωσε

Η Έλλη Κοκκίνου ήταν μία από τις πέντε προσκεκλημένες στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου. Η διάσημη τραγουδίστρια...

«Ο Γ’ Παγκóσμιoς Πóλεμος θα γiνει στα μέρη»: Ανατριχιάζoυν τα προφnτικά λόγια του Αγίου Παϊσίου

Ανατριχιάζουν τα προφητικά λόγια του Αγίου Παϊσίου για την Μέση Ανατολή. «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι τα μέρη που εκπηγάζει και περνά ο Ευφράτης...

Δuσάρεστα νέα για την Αθήνα: Γιατί ψnφiστnκε ως η χειρóτερη πόλη

Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, η ασφάλεια και γενικότερα το κόστος ζωής, καθιστούν την Αθήνα τη χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη να εργαστούν οι ψηφιακοί νομάδες Παρά...

Οι 15 πιο ισχυρές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ

Κάποιες φωτογραφίες θα μείνουν για πάντα στην ιστορία και την μνήμη της ανθρωπότητας. Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις λένε πολύ σοφά στην Ιαπωνία. Ας δούμε μερικές...

Οι ασφαλέστερες χώρες αν ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιoς Πoλεμoς

Η Μέση Ανατολή είναι σαν ένα καζάνι που βράζει, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με αγωνία τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και...

Έγγραψε σήμερα με το σκίτσο του ο Αρκάς για το Ισραήλ και το Ιράν

Ο Αρκάς σχολίασε σήμερα (15/04) με ένα συγκλονιστικό σκίτσο του, τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας. Ειδικότερα,...

Τα Ζώδια και οι Αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας – 15 έως 21 Απριλίου 2024

Πώς θα είναι η εβδομάδα; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου, σύμφωνα με την αστρολόγο Λίτσα Πετρίδη; Κριός Θα καταβάλεις όλες τις προσπάθειες αυτή...

Άννα Βίσση για Νίκο Καρβέλα: «Είναι αληθινός και τον γουστάρουμε»

«Βράχος» στο πλευρό του Νίκου Καρβέλα, στέκεται η Άννα Βίσση, μετά τη συνέντευξη του τραγουδιστή στη Ναταλία Γερμανού. Ο Νίκος Καρβέλας προκάλεσε για ακόμη μια...

28 χρόνια μετά: Η τελευταία φωτο της Αλίκης Βουγιουκλάκη πριν φύγει νικnμένη από καpκίνο

Ένα ακόμη σπάνιο φωτογραφικό καρέ δημοσιεύτηκε στα social media με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το εν λόγω υλικό τραβήχτηκε λίγους μήνες πριν φύγει από τη...