Advertisements
   
   

Οι δέκα πιο ακριβές και πιο φτηνές πόλεις να ζει κανείς

Η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη αναδείχθηκαν ως οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο το 2022.

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια είναι γεγονός ότι δεν έχουν αφήσει ανέγγιχτες πολλές γωνιές στον κόσμο. Ποια όμως είναι η πιο ακριβή γωνιά του πλανήτη;

Σε αυτό το ερώτημα φιλοδοξεί να απαντήσει η ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit. Το κόστος ζωής σε 172 από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου εκτοξεύτηκε κατά μέσο όρο 8,1% τον περασμένο χρόνο, λόγω παραγόντων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σημειώνει η έκθεση.

Η έρευνα δεν ακολουθεί μόνο τον υψηλό πληθωρισμό για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. Έτσι συμπεριλαμβάνει και άλλους παράγοντες, όπως το ισχυρό εθνικό νόμισμα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, διάφοροι διαρθρωτικοί παράγοντες (ανταγωνισμός ή υψηλή ζήτηση) και τα εισοδήματα.

Ο συνδυασμός των υψηλών εισοδημάτων και η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία έστεψε βασίλισσα τη Νέα Υόρκη, η οποία αναδείχθηκε ως η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2022. Σε απόσταση αναπνοής, και για τους ίδιους λόγους, βρίσκεται η Σιγκαπούρη.

Οι δύο αυτές πόλεις κατάφεραν να εκθρονίσουν το Τελ Αβίβ που το 2021 βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης, αλλά φέτος υποχώρησε στην τρίτη θέση. Ο λόγος που έπεσε είναι τα ισχυρότερα νομίσματα και ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού που ισχύουν για τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη. Την κορυφαία πεντάδα των ακριβότερων πόλεων συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες.

Οι πιο σημαντικές μετατοπίσεις

Η Νέα Υόρκη δεν είναι η μόνη πόλη των ΗΠΑ που έχει ανέβει στην κατάταξή ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του δολαρίου. Συνολικά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έξι πόλεις στην δεκάδα των πιο ακριβών τοποθεσιών.

Η Πόλη του Μεξικού ανέβηκε επίσης κατά 33 θέσεις, με το πέσο να υποστηρίζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της χώρας.

Οι μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις, ωστόσο, αφορούν τις ρωσικές πόλεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, οι οποίες ανέβηκαν στην κατάταξη κατά 88 και 70 θέσεις αντίστοιχα. Τα capital controls, οι περιορισμοί στις εισαγωγές και η μετατροπή των ευρωπαϊκών πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια υποστηρίζουν την αξία του τοπικού νομίσματος.

Εν τω μεταξύ, οι τοπικές τιμές έχουν αυξηθεί λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας. Σύμφωνα με την έρευνά του Economist Intelligence Unit για τις τιμές, ο πληθωρισμός στη Μόσχα είναι στο 17,1% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη έφτασε το 19,4%.

Οι φθηνότερες πόλεις

Οι φθηνότερες πόλεις στην κατάταξη του Economist Intelligence Unit  είναι η Δαμασκός, η Τρίπολη και η Τεχεράνη, κάτι που αντικατοπτρίζει τις αδύναμες οικονομίες και τα αδύναμα εθνικά νομίσματα.

Η Δαμασκός και η Τρίπολη, που συχνάζουν στην κατάταξη με τις πιο φθηνές πόλεις, κατέγραψαν μέτριο πληθωρισμό σε τοπικό νόμισμα το περασμένο έτος.

Η Τεχεράνη είναι πλέον η τρίτη φθηνότερη πόλη στη συγκριτική κατάταξη, ενώ πέρυσι βρέθηκε πολύ ψηλότερα.

Από τις δέκα πρώτες πόλεις με τις μεγαλύτερες πτώσης στην κατάταξη, οι ευρωπαϊκές πόλεις- μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο και η Στοκχόλμη- καταλαμβάνουν πέντε θέσεις.

Ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει αυξηθεί, η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας της Ουκρανίας οδηγεί την ήπειρο σε ύφεση και υποτιμά τα νομίσματα έναντι του δολαρίου, μειώνοντας επομένως τους δείκτες για ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, εξηγεί η ανάλυση. Στα τέλη Αυγούστου το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είδαν επίσης υποτίμηση του νομίσματος, ενώ ο πληθωρισμός σε τοπικό νόμισμα σε αυτές τις χώρες είναι αρκετά υποτονικός. Αυτό έχει ωθήσει προς τα κάτω τους δείκτες για Τόκιο και Σεούλ σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη.

Ο πληθωρισμός

Η κρίση του κόστους ζωής επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, διαπιστώνει η φετινή έρευνα του  Economist Intelligence Unit.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 86% σε όρους τοπικού νομίσματος από πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν κατά 64% στο Μπουένος Άιρες και 57% στην Τεχεράνη.

Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού βρίσκεται στο Καράκας, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 132% σε τοπικό νόμισμα από πέρυσι. Ενώ αυτό είναι μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τον υπερπληθωρισμό του 2019 του 25.504%, η Βενεζουέλα αποκλείεται από τη σύγκριση για τους παγκόσμιους μέσους όρους ώστε να αποφευχθεί η παραμόρφωση των υπολογισμών, σημειώνεται.

Το προϊόν που επηρεάζεται περισσότερο είναι η βενζίνη, οι τιμές της οποίας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε τοπικό νόμισμα κατά 22%. Με το πετρέλαιο να κοστολογείται σε δολάρια, μέρος του πληθωρισμού προέρχεται από την αδυναμία του νομίσματος: η μέση ετήσια άνοδος των τιμών σε δολάρια είναι ένα συγκριτικά μέτριο ποσοστό 11%. Αυτή η δραματική άνοδος στις τοπικές τιμές της βενζίνης έχουν προκαλέσει δημόσιες διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο φέτος, από τη Σρι Λάνκα έως Ισπανία.

Η διακύμανση στις αυξήσεις των τιμών της βενζίνης είναι τεράστια στη φετινή έρευνα, ανάλογα με την ισχύ του κάθε νομίσματος και την έκταση των κρατικών επιδοτήσεων. Στην Κωνσταντινούπολη και στο Κολόμπο, όπου οι συναλλαγματικές κρίσεις έχουν καταστήσει το εισαγόμενο πετρέλαιο πολύ ακριβό, οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σε 148% και 189% αντίστοιχα σε τοπικό νόμισμα. Στις πόλεις της Βραζιλίας, που παράγει το δικό της πετρέλαιο, οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί από πέρυσι.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης αυξήσεις τιμών σε άλλα προϊόντα. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας σημαίνουν ότι οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 11% σε τοπικό νόμισμα όρους στις 172 πόλεις της έρευνας. Στη Δυτική Ευρώπη, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 29% εν μέσω ενεργειακής κρίσης που πυροδοτήθηκε από τις προσπάθειες απογαλακτισμού της περιοχής από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι τιμές των αυτοκινήτων παγκοσμίως έχουν επίσης αυξηθεί κατά 9,5% κατά μέσο όρο σε τοπικό νόμισμα, καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν περιορίσει την παραγωγή, δημιουργώντας μάλιστα λίστες αναμονής σε ορισμένες πόλεις. Εν τω μεταξύ, οι τιμές για τρόφιμα και τα είδη οικιακής χρήσης έχουν
αυξηθεί ταχύτερα από τις τιμές για ρούχα και προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Αντίθετα, η τιμή αυξάνεται υποτονικά για υπηρεσίες οικιακής βοήθειας και ψυχαγωγικά αγαθά- υπηρεσίες.

Αισιοδοξία για το 2023

  • «Τα καλά νέα είναι ότι οι τιμές μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται σε ορισμένες χώρες καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να χαλαρώνουν καθώς οι ναύλοι μειώνονται, όπως και η ζήτηση.
  • Αν δεν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προβλέπουμε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων για ενέργεια, τρόφιμα και προμήθειες όπως τα μέταλλα είναι πιθανό να μειωθούν απότομα το 2023 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αν και είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα από τα προηγούμενα επίπεδα».

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους

Μέχρι χθες ήταν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης...

Ο 33χρονος που εγκατέλειψε την Αθήνα για να ζήσει στα Ζαγοροχώρια και έχει το μοναδικό μαγαζί στο χωριό

Ζαγοροχώρια: Ο 33χρονος Θανάσης Σαβαΐδης μέχρι και πριν μία...

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Γιατί φορά πάντα τα ίδια ρούχα, το φαγητό των 4.000 θερμίδων

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο μαθαίνει πώς...

Έρχεται δύσκολος χειμώνας – «Οι τıμές στα τρόφιμα θα μεiνουν ψηλά»

Σταθερά ψηλά θα παραμείνουν οι τιμές των φρέσκων τροφίμων! «Χώρες...

«Του είπα «Μπαμπά, είμαι γυναίκα» και μου απάντησε: Ολυμπιακός να μην γίνεις»

Με αφορμή τον θεατρικό μονόλογο στον οποίο πρωταγωνιστεί τη...

Newsletter

Γιατί οι πρωινοί τύποι τα πάνε καλύτερα στη δουλειά

Ωραίος ο ύπνος, καλύτερα το χουζούρεμα αλλά υπάρχουν και δουλειές που πρέπει να γίνουν. Και κάπου εδώ έρχεται η επιστήμη με σοβαρούς λόγους για...

Bραδινές συνήθειες που προκαλούν αύξηση βάρους

Ποιες βραδινές συνήθειες επηρεάζουν το σωματικό σας βάρος; Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναφέρει ότι η κατανάλωση σνακ το βράδυ, ώρες δηλαδή που το σώμα...

Έντεκα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι γερνάμε πιο γρήγορα από όσο πρέπει

Ποιες είναι οι ενδείξεις πρόωρης γήρανσης στο σώμα και το μυαλό μας. Μπορούμε να βάλουμε φρένο; Οι ειδικοί απαντούν Από το ξηρό δέρμα έως τους...

Είστε πρωινοί τύποι; – Αν όχι, δείτε πώς μπορείτε να γίνετε, ποια τα οφέλη

Ακόμα και αν η φυσική μας τάση για ύπνο προσπερνάει το πρωινό ξύπνημα, οι ειδικοί επιμένουν στα οφέλη του στην ψυχική και σωματική μας...

Τα 5 φυτά που ρiχνουν την υγρασία στο σπίτι κατακόρυφα

Αυτά τα φυτά εκτός από τη διακόσμηση του χώρου σας μπορούν να συμβάλλουν και στη μείωση της υγρασίας καθώς έχουν την ιδιότητα να την απορροφούν την υγρασία στο...

10 καθημερινές συνήθειες για να μην φτάσετε ποτέ στο διαζύγιο

Δεν είναι κρυφό ότι ο έρωτας, μετά από κάποια χρόνια κοινής ζωής μπορεί να «ξεφουσκώσει» και να αντικατασταθεί από βαθιά αγάπη και αφοσίωση. Κάποιες...

«Ο καλός γάμος δεν είναι θέμα τύχης, αλλά σκληρής προσπάθειας και βαθιάς αγάπης»

Συχνά μου λένε πως είμαι πολύ τυχερή που έχω έναν τόσο καλό σύζυγο κι έναν ευτυχισμένο γάμο, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν είναι τύχη. Δεν υπάρχει...

Ο Μανώλης είναι αυτιστικός και η μητέρα του μας αφηγείται την ιστορία του

Ο Μανώλης είναι αυτιστικός και η μητέρα του μας αφηγείται την ιστορία του Η Στέλλα είναι η μητέρα του Μανώλη. Ο Μανώλης είναι αυτιστικός και, όπως μου...

Πάουλο Κοέλιο: Αν αγαπάς κάποιον πολύ, μην τον φυλακίζεις

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένα πουλί. Στολισμένο με δυο τέλειες φτερούγες και λαμπερό, χρωματιστό και υπέροχο φτέρωμα. Ήταν δηλαδή ένα ζώο φτιαγμένο για...

Τελικά μπορούν οι σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας να «λειτουργήσουν»;

Οι ειδικοί των σχέσεων συχνά προσπαθούν να βρουν ποια είναι η ιδανική διαφορά στην ηλικία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Κάποιοι λένε πως τα ζευγάρια με...

Οι πιο επικίνδυνοι εχθροί είναι οι φίλοι που ζηλεύουν

Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από τη φιλία. Και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τη χρειάζεται στη ζωή του. Που να μην έχει δώσει...

Όταν πάψει να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων θα είσαι ελεύθερος

Οι περισσότεροι από μας τείνουμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην άποψη των άλλων για το άτομό μας. Επιδιώκουμε να είμαστε αρεστοί και να μας...

Μεγάλωσα και θέλω μαγεία, ταξίδια και ανθρώπους αληθινούς

Θέλω μαγεία. Θέλω ταξίδια, να γυρίσω τον κόσμο ολόκληρο. Θέλω ανθρώπους που θα με τραβήξουν κοντά τους και θα με συνεπάρουν. Θέλω αλήθεια κι ας με πονέσει. Ποτέ...

Αν δε βρήκες την Ιθάκη, συνέχισε το ταξίδι και μην περιμένεις καθόλου

Γράφει ο Νίκος Γραμμάτος. Δύσκολο πράγμα οι σχέσεις φίλε μου, πάντα ήταν και πάντα θα είναι, ασχέτως την οικονομική κατάσταση που βιώνει μια χώρα, πράγμα...

Σε θέλουν χωρίς πιστεύω, χωρίς σκέψη και ιδανικά. Θα τους αφήσεις;

Γράφει ο Νίκος Γραμμάτος. Βομβαρδιζόμαστε ασταμάτητα από νιχιλιστικά μέσα χωρίς έλεος, χωρίς ντροπή, με στόχο φυσικά την καταστροφή του πολιτισμού αλλά και των σκεπτόμενων ανθρώπων. Δε...

Κάθε στιγμή τραγούδι στον άνεμο, γραμμένο στην άμμο

Γράφει ο Νίκος Γραμμάτος. Είμαι συλλέκτης στιγμών, πότε μικρών καθημερινών και πότε πιο μεγάλων, από αυτές που κάνουν την καρδιά να χτυπάει γρήγορα, δυνατά. Αυτές οι...

Το να έχεις αδελφή είναι ευτυχία

Σίγουρα δεν είχες φανταστεί το ότι να έχεις μία αδελφή είναι το κλειδί για την ευτυχία. Κι όμως! Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε...

Για όλους εκείνους που δε θα ξεχάσουμε ποτέ

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε ή θα βιώσουμε. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πάντα...

20 κανόνες για να αλλάξεις την ζωή σου από τον κορυφαίο ψυχοθεραπευτή του κόσμου

Παρόλο που μπορεί να μην υπάρχει ένα μυστικό για την ευτυχία το οποίο να ταιριάζει σε όλους, ο κορυφαίος Ρώσος ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Michail...

Γιατρός αποκαλύπτει τις 3 πιο σημαντικές πρακτικές για να μην αρρωστήσετε τον χειμώνα

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας πλησιάζουν και όλοι θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρήσουμε την υγεία μας κατά τη διάρκεια της αλλαγής των εποχών. Το κλειδί...

Ελάχιστοι το ξέρουν: Το «ξεχασμένο» φρούτο της νεότητας και της μακροζωίας που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

Ειδικοί και διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση μούρων και συγκεκριμένα τα μύρτιλα για τους διαβητικούς ή αυτούς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη. Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη, αυτό σημαίνει...

Λερώνεις με σάλια το μαξιλάρι σου όταν κοιμάσαι; Αν ναι, τότε είσαι πολύ τυχερός

Τα σάλια στον ύπνο είναι πολύ συχνό φαινόμενο τόσο σε μωρά όσο και σε ενήλικες με πολλούς να ανησυχούν για το τι μπορεί να...

4 σημάδια ότι έχεις παντρευτεί και δεν το ξέρεις

Μπορεί να σου πάρει χρόνο για το καταλάβεις. Οι σχέσεις είναι ένα περίεργο πράγμα, αυτό είναι γεγονός. Και επίσης πολλές φορές εξελίσσονται διαφορετικά από ό,τι φανταζόμαστε. Στις μακροχρόνιες...

Σέρνεστε κάθε πρωί; Αuτά είναι τα 9 μυστικά για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια

Ανήκετε σε εκείνους που ξυπνούν συχνά με μια νωθρότητα, μια αίσθηση κόπωσης και έλλειψης ενέργειας; Τότε είναι πιθανό να αναζητάτε τρόπους να ενισχύσετε τα...

Υπογλυκαιμiα: Η σοβαρń απειλń για την υγεiα που πολλοί αγνοούν – Τα σnμάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υπογλυκαιμία όταν το σώμα τους δεν έχει αρκετή ζάχαρη για να χρησιμοποιηθεί ως «καύσιμο». Εάν πάθετε υπογλυκαιμία, σημειώστε την ημερομηνία...

Ο λόγος που οι παππούδες μας κράτησαν 50 χρόνια μαζί είναι διότι δεν είχαν 3.573 φίλους στο fb

Υποθέτω ο λόγος για τον οποίο Οι παππούδες μας κράτησαν 50 χρόνια μαζί, Ήταν επειδή δεν είχαν 3,573 φίλους Στην ίδια διάθεση ως “ακόλουθοι” Δίνοντας γνώμες, συμβουλές και...

9 πράγματα που συνειδητοποιείς αφού έχεις φύγει από αυτόν τον κόσμο

Τρεις εβδομάδες αφότου πέθανε, ο αδερφός μου Μπίλυ, με ξύπνησε το ξημέρωμα και άρχισε να περιγράφει τι συμβαίνει σε αυτόν στη μετά θάνατον ζωή....

Ο 15χρονος που δoλoφoνησε τον πατέρα του επειδή βί@ζε την αδερφή του. Έβαλε πoντικoφάρμακo στο χάπι για την καρδιά

«Έφυγε από τη μέση ένας εγκληματίας. Γλίτωσε η αδερφή μου. Ας κρίνει ο Θεός αν αμάρτησα. Τώρα που τα είπα όλα ξαλάφρωσα», έκλεισε την...

Μαμά εγκατέλειψε το παραμορφωμένο της μωρό σε ένα κουτί παπουτσιών. 17 χρόνια αργότερα το μωρό της συγκίνησε τον κόσμο

“Ήταν σαν να είδα έναν άγγελο, όταν είδα για πρώτη φορά τη μαμά”, εξομολογείται ο Εμμάνουελ που θεωρεί την Κέλι ήρωά του. Και με...

Ο εγκέφαλος λειτουργεί και μετά τον θάνατο – Ο νεκρός καταλαβαίνει ότι πέθανε, λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με μια πρωτότυπη έρευνα, οι άνθρωποι που πεθαίνουν γνωρίζουν ότι είναι νεκροί αφότου η καρδιά τους έχει σταματήσει να χτυπάει! Αυτό υποδηλώνει ότι ο...