Advertisements

Εορτή σήμερα του Αγίου Ευμενίου Σαριδάκη

Γιορτή σήμερα – 23 Μαΐου: Όσιος Ευμένιος ο νέος ο Θεοφόρος (Σαριδάκης) – Η Εθιά, η πατρίδα του Οσίου Ευμενίου, είναι ένα ορεινό χωριό στα νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 740μ. και απέχει από το Ηράκλειο 38 χλμ. Είναι πολύ άγονο μέρος, γι αυτό και οι κάτοικοί του μετοίκησαν σ ένα χαμηλότερο μέρος, στο χωριό Ροτάσι.

Στην Εθιά υπάρχουν δύο εκκλησίες: Η κεντρική είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας και φυλάσσει θαυματουργό εικόνα της. Εκεί η Παναγία είχε εμφανισθεί σαν γυναίκα ντυμένη στα μαύρα κάποια ημέρα, που ο Όσιος Ευμένιος, μικρό παιδί τότε, άναβε τα κανδήλια του ναού, και του είπε: «Εσύ μια μέρα θα γίνεις ιερεύς». Εκεί, στον αύλιο χώρο της, έμελλε να είναι και ο τάφος, όπου αναπαύεται το σεπτό σκήνωμα του Οσίου Γέροντος μας. Η άλλη είναι του Προφήτου Ηλιού. Εκεί κοντά υπάρχει και αγίασμα.

Υπάρχουν και πολλά μικρά εκκλησάκια, για την ανακαίνιση των οποίων ο Όσιος Ευμένιος έστελνε χρήματα.

Ο Όσιος Ευμένιος ήταν γόνος μιας πολυμελούς και πάμπτωχης οικογενείας. Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του έτους 1931 μ.Χ.

Οι γονείς του, Γεώργιος και Σοφία Σαριδάκη, ήταν άνθρωποι ευσεβείς και ενάρετοι. Είχαν οκτώ παιδιά. Το όγδοο και τελευταίο τους παιδί ήταν ο Όσιος Ευμένιος, που στην βάπτιση του πήρε το όνομα Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια του, κατά σειρά ηλικίας, ήταν: Ελένη, Μιχαήλ, Αικατερίνη, Βασίλειος, Αμαλία, Μαρία και Ευγενία.

Ο μικρός Κωνσταντίνος ορφάνεψε από πατέρα σε ηλικία μόλις δύο ετών, δηλαδή η οικογένειά του έχασε τον προστάτη της πολύ νωρίς. Ήταν που ήταν φτωχή, χάνοντας και το στήριγμά της βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η χήρα μάνα του με τι δυνατότητες να θρέψη τόσα στόματα; Ξενοδούλευε για να τα φέρει κάπως βόλτα. Μετά ήρθε και η γερμανική κατοχή, η οποία χειροτέρευσε κατά πολύ τα πράγματα. Σ αυτό το περιβάλλον και με πολλές στερήσεις μεγάλωσε ο Όσιος. Παπούτσια φόρεσε στα δώδεκα του χρόνια. Παρ όλα αυτά, δηλαδή τις στερήσεις, την πείνα και την ανέχεια, το ήθος και το φρόνημα του μικρού αυτού παιδιού δεν αλλοιώθηκαν.

Για παράδειγμα, ο Ιερεύς του χωριού τους ήθελε να του δίνει μια μικρή βοήθεια, επειδή πήγαινε και τον βοηθούσε στον ναό. Ο μικρός Κωνσταντίνος, όμως, του έλεγε: «Όχι, Παπα-Γιάννη, δεν παίρνουμε ποτέ χρήματα από την Εκκλησία». (Μαρτυρία Αριστέας Σαριδάκη).

Ή, όταν του έδιναν μισή κουλούρα ψωμί για κάποια δουλειά που έκανε, ποτέ δεν την έτρωγε μόνος του, αλλά την πήγαινε στο σπίτι του και την έτρωγε με τ αδέλφια του, όλοι μαζί.

Χαρισματικό παιδί

Η Εκκλησία αγάλλεται και καυχάται, διότι γέννησε και ανέδειξε ένα τέτοιο λαμπρό αστέρι και κόσμημα της και η Κρήτη πρέπει να σεμνύνεται για το ηγιασμένο τέκνο της. Ο Όσιος, από την νηπιακή του ηλικία, έδειχνε ότι ήταν σκεύος εκλεκτόν του Κυρίου μας. Από την βρεφική του ηλικία, όταν ακόμα δεν καταλάβαινε, προσπαθούσε να ευχαριστεί τον Κύριό μας, αφού δεν θήλαζε Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά κοιμόταν όλη την ημέρα, σύμφωνα με την μαρτυρία της αδελφής του Ευγενίας, η οποία το είχε ακούσει από την μητέρα τους να το ομολογεί.

Οίνον και μεθύσματα ουδέποτε γεύθηκε ο Όσιος Ευμένιος, δηλαδή οινοπνευματώδη ποτά, μπύρα, κρασί και αλκοολούχα ποτά δεν ήπιε ποτέ στην ζωή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά μόνος του ως Ιερεύς, ζαλίστηκε λίγο από την κατάλυση της Θείας Κοινωνίας και γι αυτό, μετά, έβαζε λιγότερο νάμα και περισσότερο ζέον.

Ο Κωστάκης, όπως τον έλεγαν, ήταν ένα χαριτωμένο και χαρισματικό παιδί, ακόμα και για τα κοσμικά δεδομένα, ενώ δεν είχε μάθει σχεδόν καθόλου γράμματα.

Οι δυσκολίες, η Κατοχή, κατά την διάρκεια της οποίας τα σχολεία υπολειτουργούσαν, δεν του επέτρεψαν να γευθεί το αγαθόν της μαθήσεως. Παρ όλα αυτά μπορούσε, όπως ο ίδιος έλεγε, να κάνη πράξεις μαθηματικές, λογαριασμούς δύσκολους, όλα από μνήμης, γι αυτό οι χωριανοί του, όταν ήθελαν κάτι σχετικό, τον φώναξαν: «Έλα, Κωστάκη, να μας πεις πόσο κάνει αυτό κι αυτό», η κάτι πιο δύσκολο. Κι όταν τους τα έκανε, μετά τον γέμιζαν λουκούμια.

Κάποια φορά, όταν ο Όσιος ήταν μικρό παιδί ακόμη, πέθανε στο χωριό τους ένα κοριτσάκι οκτώ-εννέα ετών. Οι γονείς και οι συγγενείς του κοριτσιού έκλαιγαν απαρηγόρητοι για τον χαμό του παιδιού τους. Ο Όσιος έλεγε σχετικά:

«Κάποτε, είχε πεθάνει ένα κοριτσάκι και περνούσε από μπροστά μας η νεκρώσιμη πομπή. Πέρασαν μπροστά κι από την δική μας αυλή. Έτσι έκαναν τότε. Έκαναν την βόλτα, για να γίνει πιο επίσημη η κηδεία. Έκλαιγαν όλοι κι εγώ έβλεπα τα στολίδια, πολλά στολίδια, που είχε το φέρετρο. Κι αυτοί έκλαιγαν. Κι εγώ έτρεχα κι έβλεπα τα στολίδια, που είχε το φέρετρο. Ήμουν έξι-επτά χρόνων τότε. Δεν είχα δει καλύτερα και ωραιότερα στολίδια. Οι άλλοι έκλαιγαν κι εγώ χαιρόμουν, που έβλεπα τα στολίδια. Έβλεπα τα στολίδια και χαιρόμουν. Μου άρεσαν. Δεν ήταν στολισμένα από τους ανθρώπους, όμως εγώ τα έβλεπα έτσι. Στολίδια…. στολίδια όχι ότι τα έβαλαν οι άνθρωποι. Κι αυτοί έκλαιγαν, που έχασαν το παιδί, κι εγώ έβλεπα τα στολίδια, που είχε πάνω του, τα στολίδια του Θεού, και χαιρόμουν».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος θυμάται, σχετικά με την Χάρη, που από νωρίς είχε δοθεί στον Όσιο: «Ο πατήρ Ευμένιος, όταν ήταν μικρός, είχε δει για πρώτη φορά την χάριν της αρχιεροσύνης. Την είχε δει στο πρόσωπο ενός Αρχιεπισκόπου, που είχε πάει στο χωριό του. “Έβλεπα”, μου είπε, “το φως του Αγίου Πνεύματος πάνω στο πρόσωπό του. Το φως της αρχιεροσύνης, την χάρη της αρχιεροσύνης. Την έβλεπα και πήγαινα συνεχώς μπροστά του”. Και είπε ο Αρχιεπίσκοπος: “Αυτό το παιδί τι βλέπει;”. Εγώ δεν έλεγα τι έβλεπα, αλλά μου άρεσε να βλέπω την χάρι της αρχιεροσύνης».

Μοναχός Θεόκλητος δια φωτοφανείας

Ο Όσιος Ευμένιος ήταν θεόκλητος στον μοναχισμό. Ο ίδιος μας έλεγε: «Εγώ, δεκαεπτά χρόνων πήγα στο μοναστήρι. Ήμουν δεκαέξι χρόνια στο χωριό μου. Αγαπούσα τον Θεό, βέβαια, σκεπτόμουν πολλές φορές να γίνω καλόγερος. Μια μέρα μου λέει ο παπάς: “Έλα να σε κάνω νεωκόρο”. Πήγα κι εγώ. Άναβα τα καντήλια πρωί-βράδυ, διάβαζα κιόλας, ό,τι βιβλία έβλεπα τα διάβαζα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 1944, το απόγευμα, πήγα, άναψα τα καντήλια στην εκκλησία και, μετά, πήγα στο σπίτι μας. Ήταν εκεί η αδελφή μου η Ευγενία. Φάγαμε ξεροτήγανα, τηγανίτες και μακαρόνες. Εκεί που τρώγαμε, ήρθε μια λάμψη και με τύφλωσε και μπήκε μέσα στα βάθη της ψυχής μου. Κι αμέσως, την ίδια στιγμή, φώναξα της Ευγενίας: “Ευγενία, θα γίνω καλόγερος”. Την ίδια στιγμή. Εκείνη την στιγμή με φώτισε ο Θεός. Την είδα με τα μάτια μου εκείνη την λάμψη, που μπήκε μέσα μου. Μόλις είδα αυτή την λάμψη, είπα κατ ευθείαν: “Θα γίνω καλόγερος”. Όταν ο άνθρωπος έχει την κλήση από τον Θεό για να κάνη κάτι καλό, ο Θεός ενεργεί και τον βοηθά».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο Μιχαήλ Χατζηγεωργίου:

«Τόλμησα, κάποτε, να τον ρωτήσω: “Γέροντα, είχες δίλημμα για το ποιόν δρόμο θα ακολουθήσεις; Σκέφθηκες να γνωρίσεις κάποια γυναίκα, να την ερωτευθείς, να κάνεις οικογένεια”; Τότε μου αποκάλυψε την απόλυτη απόφασή του να ακολουθήσει την παρθενική ζωή, που την σηματοδότησε ένα εξαιρετικό γεγονός.

“Χειμώνας του 1944, Κωστής τότε, δεκατριών ετών”, μου είπε. “Ήμουν στο πατρικό μου σπίτι. Ζεσταινόμαστε στο τζάκι. Τότε είδα μια τεράστια φωτιά, που μπήκε μέσα μου. Και από εκείνη την στιγμή, γεμάτος χαρά, έλεγα: Εγώ θα γίνω μοναχός. Θα γίνω μοναχός”. Και μου συμπλήρωσε: “Αν με πίεζαν αργότερα να παντρευτώ, θα πέθαινα, θα πέθαινα”!».

Από το 1944 μ.Χ. η ψυχή του νεαρού Κωστή είχε ένα μόνο προσανατολισμό: την αφιέρωσή στον Χριστό. Η κλήση υπήρχε. Η κλήση με εμφατικό τρόπο συντελέστηκε και ο μικρός Κωστής βιαζόταν να ενηλικιωθεί, να λάβει ζωή η επιθυμία της καρδιάς του.

Με ζήλο στον μοναχικό αγώνα

Σε ηλικία δεκαεπτά ετών ο Κωνσταντίνος αφήνει τα εγκόσμια και οδεύει εκεί, που τον οδηγεί η καρδιά του, η ψυχή του και όλο του το είναι. Εκεί, που το Άγιο Πνεύμα, εν είδει λαμπρού φωτός, τον φωτίζει, στην πλήρη αφιέρωσή του στον Χριστό, στον αγαπημένο του Ιησού, Τον οποίο από μικρός λατρεύει και υπηρετεί, είτε στα εξωκλήσια του χωριού του, είτε κατά μόνας.

Τα βήματά του τον οδηγούν στην Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα, στα νότια της Κρήτης, κάπως κοντά στο χωριό του, αφού απέχει μόνο δύο-δυόμισυ ώρες με τα πόδια.

Ο Κωνσταντίνος έγινε δεκτός από τον Ηγούμενο π. Ιερόθεο (Κωστομανωλάκη), στον οποίο έβαλε μετάνοια και άρχισε η δοκιμή του.

Στην Μονή τότε υπήρχαν, εκτός του Ηγουμένου, και δύο υπερήλικες και τυφλοί μοναχοί, τους οποίους ο Κωνσταντίνος φρόντιζε παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αλλά, κυρίως και πρωτίστως, λόγω της υπέρμετρου αγάπης που είχε.

Ως νέος, δόκιμος μοναχός, έκανε σχεδόν όλα τα διακονήματα της Μονής, ήταν πρόθυμος και φιλότιμος.

Μετά την τριετή του δοκιμασία, το 1951 μ.Χ., εκάρη μοναχός, μετονομασθείς Σωφρόνιος. Ως μοναχός, ο Σωφρόνιος έβαλε θεμέλιο της μοναχικής του ζωής την ταπεινοφροσύνη, την υπακοή και την εργατικότητα. Επιδόθηκε σε νέους αγώνες. Τις ημέρες κοπίαζε σωματικά και τις νύκτες παρέμενε άϋπνος και προσευχόμενος. Αυτό το τυπικό το κράτησε μέχρι τέλους της ζωής του.

Καθημερινά ο πατήρ Σωφρόνιος έδινε αγώνα σε όλα τα διακονήματα, σε όλες τις εργασίες, στο ν ανοίξουν καλύτερους δρόμους για να διευκολυνθεί η έλευση των προσκυνητών, στους κήπους, στο να καλλιεργούν τα κτήματα, στο να φέρνουν νερό από μακριά, γιατί δεν επαρκούσε το υπάρχον.

Αυτά έβλεπε ο διάβολος και εμηχανεύετο τρόπους για να ρίξει τον αγωνιστή. Δεν αρκείτο μόνον στον πόλεμο των λογισμών, αφού μόνον με αυτούς δεν μπορούσε να ανακόψει την αγωνιστικότητα του πατρός Σωφρονίου. Γι αυτό του παρουσιαζόταν, και αισθητώς και οφθαλμοφανώς, και του μιλούσε. Κάποια μέρα, μάλιστα, καθώς ο ίδιος ο Όσιος μας έλεγε, ο διάβολος εμφανίσθηκε μπροστά του και του είπε: «Εγώ είμαι άγγελος και πέσε κάτω να με προσκύνησης». Όταν, όμως, εκείνος τα έλεγε αυτά, ο πατήρ Σωφρόνιος πρόσεξε ότι του έλειπε ένα δόντι και του λέει γελώντας και κοροϊδευτικά: «Δεν είσαι άγγελος, δεν είσαι άγγελος, γιατί σου λείπει ένα δόντι!». Τότε ο διάβολος γυρίζει εξαγριωμένος και του δίνει ένα δυνατό χαστούκι και αμέσως εξαφανίζεται από μπροστά του.

Κάποια άλλη μέρα, ο πατήρ Σωφρόνιος κατέβηκε κοντά στην θάλασσα, όπως ο ίδιος έλεγε, και άκουσε μέσα από την θάλασσα την Παναγία μας να του μιλάει και να του λέει, με την γλυκιά φωνή της: «Παιδί μου, μη φοβάσαι κι εγώ δεν θα σε αφήσω να χαθείς». Σε ερώτηση, πως κατάλαβε ότι ήταν η Παναγία μας, απάντησε πολύ φυσικά: «Ε, την Παναγία μας δεν γνωρίζω;».

Και άλλοτε πάλι, έλεγε ότι η Παναγία μας τον αγκάλιασε. «Η Παναγία μου έκανε μια αγκαλιά», μας έλεγε.

Είδε την Αγία Μαρίνα

Ο Όσιος, επεδίωκε να μην ξενυχτάει ποτέ έξω από το μοναστήρι. Όταν, κάποια φορά, αυτό στάθηκε αδύνατο και αναγκάσθηκε να παραμείνει στο πατρικό του σπίτι, είδε στο εικονοστάσι να βγαίνει η Αγία Μαρίνα από την εικόνα της, κρατώντας τον πειρασμό από τα κέρατα και δείχνοντάς του τον, του είπε: «Αυτός σας βάζει τους λογισμούς, να μην τον ακούτε και να νυστάζετε στις Ακολουθίες».

Στρατιωτική θητεία

Ο πατήρ Σωφρόνιος, όταν έφθασε την ηλικία των εικοσιτριών ετών, έπρεπε να πάει στρατιώτης, διότι τότε οι μοναχοί δεν απαλλάσσονταν των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Η Μονή τον ετοίμασε σχετικά, τον κούρεψε, του έκοψε δηλαδή τα μαλλιά και τα γένια, και του τα φύλαξε, γιατί έτσι γινόταν τότε.

Παρουσιάσθηκε στο Μεγάλο Πεύκο, στις 24 Ιανουαρίου του 1954 μ.Χ. Υπηρέτησε στο Μηχανικό και ήταν βοηθός μαγείρου. Κατόπιν, πήρε μετάθεση για την Θεσσαλονίκη.

Στον στρατό ο Γέροντας ήταν υπόδειγμα υπακοής και εργατικότατος, γι αυτό τον αγαπούσαν όλοι, από τον Διοικητή έως τον πιο απλό στρατιώτη. Ποτέ δεν θεώρησε αγγαρεία οποιαδήποτε εργασία του ανέθεταν, αλλά την έκανε με αγάπη, σωστά και καλά. Ο αξιωματικός υπηρεσίας τον σταματούσε πολλές φορές με το ζόρι, για να ξεκουρασθεί.

Το ήθος και ο ακέραιος χαρακτήρας του πατρός Σωφρονίου έκανε ακόμη και τα πειραχτήρια του στρατού να αργούν, παρ όλο που ξέρανε ότι είναι καλόγερος.

Τις νηστείες τις κρατούσε όλες: Πάσχα, Χριστούγεννα, 15 Αυγούστου, Αγίων Αποστόλων και, φυσικά, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Πώς τα κατάφερνε; Ένας συνάδελφός του, μάγειρας, έλεγε σχετικά: «Μέχρι και ελιές, ψωμί και κρεμμύδι έτρωγε μόνον, αρκεί να μη χαλούσε τις διατεταγμένες νηστείες της Εκκλησίας μας».

Κάθε ημέρα, ο Διοικητής του επέτρεπε να αποσύρεται για λίγο να προσεύχεται, πέραν της γενικής Προσευχής, επειδή γνώριζε ότι ήταν καλόγερος. Τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές του έδινε άδεια να πηγαίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Θεσσαλονίκης, να εκκλησιάζεται και να ψέλνει.

Το επίδομα των στρατιωτών, τότε, ήταν 53 δραχμές τον μήνα. Φυσικά, του Οσίου αυτό το ελάχιστο ποσό όχι μόνο του έφθανε, αλλά με αυτό έκανε ελεημοσύνες, «δάνειζε» τους συναδέλφους του, έδινε σ όποιον του ζητούσε.

Στον στρατό ο πατήρ Σωφρόνιος αρρώστησε βαριά. Έκανε υψηλό πυρετό 40°-41°, που δεν έπεφτε. Η κατάσταση του ήταν απελπιστική. Τότε του έκαναν έφοδο χιλιάδες δαίμονες, για να τον τρομάξουν και να τον τρομοκρατήσουν. Όμως, μόνο μέχρι γύρω-γύρω στο κρεββάτι μπορούσαν να φθάσουν. «Αγγίζανε το κρεββάτι», όπως έλεγε ο ίδιος, «αλλά επάνω δεν μπορούσαν να ανέβουν. Γύρω-γύρω μόνο».

Οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν την αιτία. Νοσηλεύθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η κατάσταση του, αντί να βελτιώνεται, χειροτέρευε. Τον έφεραν στην Αθήνα και νοσηλεύθηκε σε διάφορα νοσοκομεία. Τελικά, βρέθηκε ότι πάσχει από την νόσο του Χάνσεν, την γνωστή λέπρα, και μεταφέρθηκε στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών.

Ο πατήρ Ευάγγελος Παπανικολάου, ο και ιατρός, θυμάται που του έλεγε ο Όσιος μας:

«Με παίρνουν φαντάρο και με στέλνουν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί αρρώστησα κι άλλο. Με πάνε στον στρατιωτικό γιατρό, μου λέει: “Έχεις αφροδίσια”. “Τί έχω;”. “Αφροδίσια, τα κόλλησες από γυναίκα”. Γελώ, Βαγγέλη μου, γελώ. “Γιατρέ μου, άλλο πράγμα έχω”, του λέω. “Δεν έχω αφροδίσια”. Ακούς, Βαγγέλη, αφροδίσια», και γέλαγε, γέλαγε. «Και τι έγινε, Γέροντα;», ρώτησα. «Είμαι στο λεωφορείο και έλεγα: “Παναγία μου, Καλυβιανή, τι αρρώστια έχω εγώ;”. Με πλησιάζει ένας άνθρωπος και μου λέει: “Πάτερ, να σου πω, είσαι άρρωστος από λέπρα, να πας στο νοσοκομείο, στην Αθήνα. Είμαι κι εγώ άρρωστος απ αυτό. Να πας στο νοσοκομείο στην Αγία Βαρβάρα”». Πήγε ο Όσιος Ευμένιος στο νοσοκομείο, τον είδαν και του άρχισαν την θεραπεία. Εκεί συνάντησε τον Όσιο Νικηφόρο (βλέπε 4 Ιανουαρίου), που ευωδιάζουν τα λείψανά του».

Και ο Μόρφου Νεόφυτος μας έλεγε:

«Υπήρχε τότε ένας νόμος, που έλεγε ότι έπρεπε οι καλόγεροι, όταν ήταν σε νεανική ηλικία, να πάνε στρατιωτικό. Και τον ξύρισαν. Φανταστείτε τώρα, τον κούρεψαν. Κι αυτός πήγε. Πήγε στον στρατό, στην Θεσσαλονίκη, κι εκεί, για πρώτη φορά, φάνηκε το πρόβλημα της ασθένειας του Χάνσεν, της λέπρας.

«Και ήμουν», λέει, «ξαπλωμένος σ ένα κρεββάτι και είχα πάρα πολύ πυρετό. Κι εκείνη την ώρα μου είπαν: «Άκουσε, πάτερ Σωφρόνιε, είσαι άρρωστος, πολύ βαριά άρρωστος, και δεν μπορείς πια να επιστρέψεις στο μοναστήρι σου. Αν πας, θα πρέπει να πας για λίγο και μετά θα πρέπει να σε πάνε στο Νοσοκομείο».

Όταν έμαθε ότι έπασχε από λέπρα, έλεγε: «Χάρηκα πάρα πολύ». «Χάρηκες;», του λέω. «Ναι, με γέμισε απέραντη χαρά. Όσο πιο μεγάλη ασθένεια, τόσο πιο μεγάλος σταυρός, τόσο πιο μεγάλη Ανάσταση. Και είπα: Πώ, πώ, πώ, μεγάλο δώρο μου έδωσες, Θεέ μου. Σ ευχαριστώ, Χριστέ μου, που μου έδωσες μεγάλο σταυρό. Θα έχω μαζί Σου μεγαλύτερη συμμετοχή στα πάθη Σου, αλλά και μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ανάσταση Σου”. Άκου ο άνθρωπος! Και ήταν μόλις 20 χρόνων».

Αδιάλειπτος αγώνας

Στον αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών, ο Όσιος νοσηλεύτηκε επιτυχώς και θεραπεύτηκε τελείως. Η ασθένεια δεν του άφησε καμία παραμόρφωση, ούτε το παραμικρό σημάδι.

Μετά την θεραπεία του από αυτή τη σοβαρή ασθένεια, παρέμεινε μέσα στον Αντιλεπρικό Σταθμό, από αγάπη για τους πάσχοντας αδελφούς του. Η Διεύθυνση του Σταθμού, επειδή ήταν μοναχός, του παρεχώρησε ατομικό κελλάκι, δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Στο κελλάκι αυτό ο Όσιος πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Εκεί ξανάρχισε τους πνευματικούς αγώνες, που είχε στερηθεί λόγω του στρατού και της ασθενείας του.

Καθημερινές ασχολίες του πατρός Σωφρονίου ήταν η φροντίδα για την ευπρέπεια του Ναού, στον οποίο ανέλαβε και καθήκοντα ιεροψάλτου, και η περιποίηση ασθενών, που ήταν παράλυτοι και δεν είχαν κανένα να τους φροντίσει.

Ακόμη, έφτιαχνε λιβάνι και το μοίραζε σε μοναστήρια και ναούς, και γέμισε τους θαλάμους με ιερές εικόνες και πνευματικά βιβλία.

Τα καλοκαίρια πήγαινε για μήνες στο Άγιο Όρος, στο οποίο αναπαυόταν πολύ.

Πήγαινε επίσης στην Κρήτη, στην Μονή της μετανοίας του και στην Ιερά Μονή Καλυβιανής, όπου συνδέθηκε με τον ιδρυτή της Μητροπολίτη Τιμόθεο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Όταν έκλεισε το Λωβοκομείο της Χίου, του έστειλε ο Άγιος Άνθιμος (βλέπε 15 Φεβρουαρίου) τον Οσιότατο μοναχό Νικηφόρο, τυφλό και παράλυτο. Ο πατήρ Σωφρόνιος τον υπηρέτησε με όλη του την ψυχή και καρδιά και τον είχε πνευματικό πατέρα και οδηγό.

Ο αντίδικος, όμως, διάβολος φθόνησε την καλή πολιτεία του αγωνιστού Σωφρονίου και τον πολέμησε με σφοδρότητα και τον ταλαιπώρησε πολύ. Τον απάλλαξε διά παντός απ αυτόν η Χάρις του Θεού και της Κυρίας Θεοτόκου.

Το 1975 μ.Χ., σε ηλικία σαραντατεσσάρων ετών, ο μοναχός Σωφρόνιος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και πήρε το όνομα Ευμένιος. Ο Όσιος Ευμένιος συνέχισε τη ζωή του στο Λοιμωδών ως Ιερέας, διακρίθηκε δε και ως άριστος πνευματικός.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ρωσία, πήγε Προσκυνηματικό ταξίδι στη Μόσχα, στην Πετρούπολη και στο Κίεβο.

Με την επιστροφή από εκεί, άρχισαν τα άλλα μεγάλα προβλήματα υγείας: σάκχαρο, ανεπάρκεια νεφρών, προβλήματα οράσεως και τα πόδια του, που έλεγαν οι γιατροί να του τα κόψουν. Έμπαινε και έβγαινε συνεχώς σε νοσοκομεία.

Παρ όλα αυτά, όμως, έκανε ακόμη μερικά ταξίδια και συνέχιζε τα ιερατικά του καθήκοντα εις το ακέραιον: Ιερές Ακολουθίες και ατελείωτες επισκέψεις σε σπίτια πνευματικών του παιδιών για αγιασμούς, ευχέλαια και εξορκισμούς.

Αυτό κράτησε πάνω από οκτώ-δέκα χρόνια, οπότε μπήκε για τελευταία φορά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου, στις 23 Μαΐου 1999 μ.Χ., απεδήμησε εις Κύριον σε ηλικία εξηνταοκτώ ετών.

Ακολουθούν κάποιες μαρτυρίες από τις τελευταίες εκείνες ώρες.

Στην ημέρα της εορτής τους….

Τον Όσιος Ευμένιο, κάλεσε ο Κύριός μας κοντά του στις 23 Μαΐου του έτους 1999 μ.Χ., ημέρα Κυριακή, στην μνήμη των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων, της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, γύρω στις τέσσερεις το απόγευμα, ενώ βρισκόταν στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός.

Ας σημειωθεί, ότι ο Πατήρ Ευμένιος ανήκε στην Μητρόπολη Νικαίας και είναι άξιον θαυμασμού το ότι εφάνη ωσάν να ήλθαν οι Άγιοι προστάτες της μητροπολιτικής του περιφέρειας να παραλάβουν το εκλεκτό και υπερευλογημένο τέκνο τους, την ημέρα της εορτής τους.

Η εξόδιος Ακολουθία εψάλη εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, τον οποίο διακόνησε η αγιότητά του με περίσσια αυταπάρνηση.

Ο ενταφιασμός του έγινε την επομένη ημέρα στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, το χωριό Εθιά, του νομού Ηρακλείου.

Αποχαιρετισμός

«Δεν μπορώ να περιγράψω την θλίψη, που είχε στο πρόσωπό του, όταν για τελευταία φορά κλείδωνε την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, των γλυκύτατων και αγαπημένων του Αγίων, όπως συνήθιζε να λέει, και αποχαιρετούσε το άγιο κελλί του. Και τις τελευταίες ευχές για το Ίδρυμα: «Την ευχή μου να έχετε όλοι, την ευχή μου να έχετε όλοι», επαναλάμβανε, ενώ τον έπνιγε ένα βουβό κλάμα, καθώς περνούσαμε για τελευταία φορά τους δρόμους της αγαπημένης του Αθήνας.

Ευλογούσε συνέχεια και έλεγε: “Ωραία που είναι η Αθήνα! Ωραία Αθήνα, ευλογημένη Αθήνα! Τίποτε άλλο δεν υπάρχει πιο ωραίο από την Αθήνα”. Ευλογούσε τους δρόμους, την Ομόνοια, την Αγορά, την Μητρόπολη, την Βουλή των Ελλήνων, τους πάντες και τα πάντα.

Ανεξίτηλα έχουν μείνει στην μνήμη μου τα λόγια, που είπε την Πέμπτη 29 Απριλίου του 1999 μ.Χ., τα μεσάνυκτα: “Σήμερα ήθελαν πάλι να μου κάνουν αιμοκάθαρση δύο ώρες. Με τρύπησαν επτά-οκτώ φορές. Με τρύπαγαν αυτές, με τρύπαγαν σαν τον Δεσπότη Χριστό. Μαρτύρησα, μαρτύρησα σαν τον Δεσπότη Χριστό. Γιατί το κάνουν αυτές αυτό”; “Γέροντα”, του απαντώ, “δεν θα ήξεραν οι νοσοκόμες”. “Θέλετε να αλλάξουμε γιατρούς και νοσοκομείο”, του πρότεινα. “Μπά, δεν χρειάζεται”, μου απαντάει. “Μου αρέσει πολύ ο Ευαγγελισμός….”.».

Ο τελευταίος Εσπερινός

«Για τελευταία φορά ο Γέροντας εισήχθη στον Ευαγγελισμό στις 17 Δεκεμβρίου του 1997 μ.Χ. (εορτή του Αγίου Διονυσίου).

1η Μαΐου του 1999 μ.Χ. Δεν αισθάνεται καθόλου καλά.

2α Μαΐου. Τον θυμάμαι το βράδυ εκείνο της Κυριακής, με το ραδιοφωνάκι στα χέρια, να παρακολουθεί τον Εσπερινό του Αγίου Πέτρου, πολιούχου Άργους. Ήταν ο τελευταίος Εσπερινός, που άκουγε.

3η Μαΐου, 4η Μαΐου, ο Γέροντας χειροτέρευε. Από τους γιατρούς καμία βοήθεια. Έλεγε συνέχεια: “Ελάτε, πεθαίνω, πεθαίνω, πεθαίνω….”.

5η Μαΐου έως 23η Μαΐου, πονούσε φοβερά όλες αυτές τις ημέρες.

Στις 23 Μαΐου του 1999 μ.Χ., την Κυριακή των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων, στις 4:10 μ.μ., εκοιμήθη».

Μετά την κοίμησή του επιτελεί πολλά και μεγάλα θαύματα, όπως το ομολογούν άνθρωποι που ευεργετήθηκαν. Ο βίος του υπήρξε αρετή και η αρετή βίος.

Η αγιοκατάταξη

Η διαδικασία για την αγιοκατάταξη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Ευμενίου του νέου (Σαριδάκη), ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 μ.Χ., όταν η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποδέχθηκε το αίτημα του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακαρίου, για την εγγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αρχιμανδρίτου Ευμενίου Σαριδάκη, με καταγωγή από την Εθιά και το προώθησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις περαιτέρω Εκκλησιαστικές ενέργειες. Στις 14 Απριλίου 2022 μ.Χ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε δεκτό το αίτημα:

«Συνήλθε σήμερον, 14ην τ.μ. Απριλίου 2022, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος εις τήν τακτικήν συνεδρίαν τού μηνός Απριλίου, υπό τήν προεδρίαν τής Α. Θ. Παναγιότητος, καθ ήν:

α) εισηγήσει τής Κανονικής Επιτροπής, προέβη ομοφώνως εις τήν αναγραφήν εις τό Αγιολόγιον τής κατ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας τού Οσίου καί Θεοφόρου Πατρός ημών Ευμενίου τού νέου (Σαριδάκη),

β) εθεωρήθησαν άπαντα τά εν τή ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ ών καί ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Εν τέλει, επί ταίς εγγιζούσαις αγίαις ημέραις τών Παθών καί τής Αναστάσεως τού Κυρίου, αντηλλάγησαν μεταξύ τής Α. Θ. Παναγιότητος καί τού Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, εκ μέρους τών μελών τού ιερού Σώματος, αι προσήκουσαι τή περιστάσει ευχαί.

Εκ τής Αρχιγραμματείας
τής Αγίας καί Ιεράς Συνόδου».

Απολυτίκιον
Ήχος πλ. α΄. Τόν συνάναρχον Λόγον.
Π αρακλήτορα θείον τών εν τοίς κλύδωσι, τόν αρωγόν εν ανάγκαις καί ποδηγόν απλανή πρός ευσέβειαν λαού εγκωμιάσωμεν ύμνοις, Ευμένιον, παθών ως ομόζηλον Ιώβ, πνευμάτων κακών διώκτην καί ευμενέστατον πρέσβυν ημών πρός Κύριον τόν εύσπλαγχνον.

Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ΄. Τή Υπερμάχω.
Τόν ανεξίκακον, ησύχιον, εχέφρονα, απλούν τε πράον, ταπεινόν καί ευσυμπάθητον, ευλαβή ιερομόναχον μελιρρύτοις ανυμνήσωμεν ωδαίς, ως απλανέστατον κατευθύντορα πιστών πρός βίον κρείττονα, πόθω κράζοντες Χαίροις, μάκαρ Ευμένιε.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις, ο εκλάμψας αρτιφανώς αρωγή πρός πέλας, εν τοίς πόνοις υπομονή, άκρα ταπεινώσει καί αρετή, εχέφρον Ευμένιε, πατέρων νέων υπόδειγμα.

Ο Οίκος
Άνθρωπος ουρανόφρων καί ισάγγελος ώφθης, Ευμένιε, αρτίως εν κόσμω, Λοιμωδών Νόσων στύλε λαμπρέ τού Νοσοκομείου καί πιστών άριστε ιθύντορ πρός τελείωσιν διό σοί εκβοώμεν ταύτα

Χαίρε, τής Κρήτης ο θείος γόνος
χαίρε, αγάπης αστράπτων λύχνος.

Χαίρε, Νικηφόρου αγώνων ομόζηλε
χαίρε, φιλαρέτου βιώσεως πρόμαχε.

Χαίρε, δένδρον αγλαόκαρπον θεοσδότων δωρεών
χαίρε, ρόδον ευωδέστατον συμπαθείας τών λεπρών.

Χαίρε, τών Αθηναίων τόν λαόν ο ευφράνας
χαίρε, τών χριστωνύμων τήν πληθύν ο στηρίξας.

Χαίρε, ηθών αμέμπτων κειμήλιον
χαίρε, σεπτόν τής χάριτος έσοπτρον.

Χαίρε, πιστών απλανής ποδηγέτης
χαίρε, ημών πρός τόν Κτίστην μεσίτης

Χαίροις, μάκαρ Ευμένιε.

Κάθισμα
Ήχος α΄. Τόν τάφον Σου, Σωτήρ.
Μετά τήν α΄ Στιχολογίαν
Ως άστρον νεαυγές εν Αθήναις εκλάμψας ελάμπρυνας βολαίς, πάτερ, νουθεσιών σου καί σού παραδείγματος αστραπαίς, χαριτόβρυτε, τούς προστρέχοντας σή θεία ποδηγεσία καί χρηστότητι σών τρόπων, πνευματοφόρε, τρισμάκαρ Ευμένιε.

Έτερον Κάθισμα
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Μετά τήν β΄. Στιχολογίαν
Τής Κρήτης εκβλάστημα καί μοναστά ιερέ Νικήτα τού μάρτυρος τής σπηλαιώδους Μονής, θεόφρον Ευμένιε, έλαμψας ιωβείου ώσπερ πάμφωτος στύλος υπομονής καί βέλη πλάνου πεπυρωμένα συνέτριψας τή σή αγωγή καί ταπεινότητι.

Έτερον Κάθισμα
Ήχος γ΄. Τήν ωραιότητα τής παρθενίας σου.
Μετά τόν Πολυέλεον.
Εξευμενίζοντα ημίν τόν Κύριον αυτού δεήσεσι λαμπρώς υμνήσωμεν Νοσοκομείου Λοιμωδών ως Νόσων, τού εν Αθήναις, οικιστήν καί έφορον καί πιστών αντιλήπτορα τρυχομένων πάντοτε εν τού βίου τοίς κλύδωσι βοώντες εν ψυχής κατανύξει Χαίροις, Ευμένιε τρισμάκαρ.

Έτερον Κάθισμα
Ήχος γ΄. Θείας πίστεως.
Τόν κενώσαντα εν τή αγάπη πρός τούς κάμνοντας καί τρυχομένους εαυτόν ως τής αγάπης επόμενον τού εαυτόν επί Ξύλου κενώσαντα Λόγου Θεού, ευφημήσωμεν κράζοντες Πάτερ όσιε, Χριστόν ακλινώς, Ευμένιε, δυσώπει πέμψαι πάσι θείον έλεος.

«Ο Γ’ Παγκóσμιoς Πóλεμος θα γiνει στα μέρη»: Ανατριχιάζoυν τα προφnτικά λόγια του Αγίου Παϊσίου

Ανατριχιάζουν τα προφητικά λόγια του Αγίου Παϊσίου για την...

Δuσάρεστα νέα για την Αθήνα: Γιατί ψnφiστnκε ως η χειρóτερη πόλη

Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, η ασφάλεια και γενικότερα...

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μπάμιες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι μπάμιες είναι ένα ελληνικό φαγητό που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει....

Το Ναυάγιο: Ο Παντελίδης φτάνει στο απροχώρητο

Καθηλώνουν τα επόμενα επεισόδια στη σειρά του MEGA “Ναυάγιο”,...

Από τον Ιούλιο η εργασία γίνεται εξαήμερη – Τέλος το πενθήμερο

Θα πήξουμε στα 6στα7 και θα λέμε και ευχαριστώ...

Newsletter

«Ο Γ’ Παγκóσμιoς Πóλεμος θα γiνει στα μέρη»: Ανατριχιάζoυν τα προφnτικά λόγια του Αγίου Παϊσίου

Ανατριχιάζουν τα προφητικά λόγια του Αγίου Παϊσίου για την Μέση Ανατολή. «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι τα μέρη που εκπηγάζει και περνά ο Ευφράτης...

Η Πpoφητεία του Αγίου Παϊσίου για το Ισραήλ κovτεύει να εκπλnρωθεί

Η συγκλονιστική προφητεία του Αγίου Παϊσίου για το Ισραήλ: «Η Κωνσταντινούπολη στους Έλληνες» Οι προφητείες του Αγίου Παΐσιου απασχολούν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ενώ κάποιες από...

Η “Αρπαγή των πιστών” και η Δευτέρα Παρουσία – Πότε θα γίνει

Στις διδασκαλίες πολλών Προτεσταντικών Χριστιανικών κοινοτήτων, υπάρχει η πεποίθηση πως ζούμε στην εποχή των «καιρών των εθνών», ένα στάδιο του θείου σχεδίου για την...

Νίκος Βέρτης: «Τον αγαπώ πολύ τον Χριστό, τον έχω μέσα στη ζωή μου»

Νίκος Βέρτης: Η εξομολόγηση του γνωστού τραγουδιστή για την θρησκεία και την πίστη. Ο Νίκος Βέρτης αν και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα με τεράστιες...

Η προφητεία του χρόνου

Ο προφήτης Δανιήλ προλέγει (Δανιήλ 9:24-27), 600 χρόνια πριν, το έτος που θα έρθει ο Μεσσίας στη δημόσια σκηνή και θα ξεκινήσει το σωτήριο έργο Του,...

Γέροντας Εφραίμ: «Ο Βασιλιάς Κάρολος επικοινώνησε μαζί μου»

«Επικοινώνησε μαζί μου μετά τον καρκίνο, πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει» δήλωσε ο Καθηγούμενος της ΙΜΜ Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μετά τις συνομιλίες που είχε...

«Μαpασμóς» με προφnτεία του Αγίου Παϊσίου – «Πρóγραμμα εξóντωσnς μέχρıς Eσχάτwν»

Μια προφητεία-σοκ είχε κάνει ο Άγιος Παΐσιος για τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα και τους πολιτικούς. Η πρόβλεψη για το σύστημα ηλεκτρονικού οικονομικού ελέγχου. Αγαπητός στους...

«Αγνń Παpθένε Δέσποινα» – Ο ανατρıχιαστικός Ύμνος προς την Παναγία

Ο ύμνος «Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα» είναι ένας μη λειτουργικός ύμνος, που συνέθεσε ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης τον 19ο αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της...

Καταπέλτnς το Άγιο Όρος: Με 5 λέξεις πήρε κάθετn θέση για τους γάμοuς των ομοφúλων ζεuγαριών

Σκληρή ανακοίνωση από το Άγιο Όρος για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – «Διαλύεται ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη» Ανακοίνωση με την οποία...

Ο Θεός είναι η πηγή του Φωτός η οποία φωτίζει όλους μας, και έτσι γνωρίζουμε το σωστό, αλάνθαστοι

Ο Θεός είναι η πηγή του Φωτός η οποία φωτίζει όλους μας, και έτσι γνωρίζουμε το σωστό, αλάνθαστοι. Ενώ το σκοτάδι, προκαλεί μόνο πόνο, καθώς...

Συχνά ακούω την έξης ερώτηση: Αυτό δεν είναι αρκετό, δεν θα σωθούν αυτοί οι άνθρωποι με τα καλά τους έργα;

Μεταξύ των ανθρώπων που ζουν γύρω μας υπάρχουν και αυτοί που δεν πιστεύουν στον Θεό και όμως κάνουν πολλά καλά έργα. Συχνά ακούω την έξης...

Μπιμπίλας για ομόφuλα ζεuγάρια: «Είμαι ένας άθρnσκος άνθρωπος, άρα δεν με ενδıαφέρει τι λέει η εκκλησiα»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας βρέθηκε καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Δύο στις 10″ για να συναντήσει την Ζωή Κρονάκη και τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου το Σάββατο στην...

Αuτός, πατέρα, είναι ο καλόγερος, που με εσκέπασε, και δεν σκoτώθnκa»

Ὁ μακαριστός παπα–Τύχων ὁ Ρῶσσος ἔλεγε : «Μιά ὥρα ἐργασία, μιά ὥρα προσευχή» κλπ. Ὁ ἅγιος Παΐσιος ὁ Καππαδόκης Ἁγιορείτης ἔχει χωρίσει τό 24ωρο κατά μία–μία...

Το υψnλότερο ορθόδοξο ξωκκλήσι στον κόσμο βρίσκεται στα 2.803μ. υψόμετρο στην κορuφή του Ολύμπου

Στην κορυφή του βουνού των θεών στον Όλυμπο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.803 μέτρων το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας. Μιλάμε για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο...

Η Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη ανακηρύχθηκε ως αγία από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη ανακηρύχθηκε ως αγία από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μοναχή Γαβριηλία: Η ιστορία της Γεννημένη στις 2 Οκτωβρίου του 1897 στην...

Ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μıσσός καλεί τον Σπύρο Μπιμπίλα να κατоνоμάσεı τους γκέı ιερείς

Ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός, μίλησε στην εκπομπή Πρωινό Σουσού και καλεσε τον Σπύρο Μπιμπίλα να κατονομάσει τους γκέι ιερείς. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα βάφτιζε παιδί...

Ιωάννα Παππά: Εναντiον της βάφτıσnς και του χρıστιανικού γάμου

Την Ιωάννα Παππά συνάντησε η εκπομπή της Μαρίας Μπακοδήμου «I love Σου Κου». Η ταλαντούχα ηθοποιός απάντησε για την περίοδο που γνώρισε έντονα την...

Ο Χριστιανός, δεν είναι μία απλώς λέξη, ο Χριστιανός, πρέπει να είναι πραγματικός

Ο Χριστιανός, δεν είναι μία απλώς λέξη, ο Χριστιανός, πρέπει να είναι πραγματικός, και να συνειδητοποιεί την πνευματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, καθώς ο Χριστιανός, είναι άνθρωπος...

Το μήνυμα της σωτηρίας του Χριστού, είναι προς όλους τους ανθρώπους

Το μήνυμα της σωτηρίας του Χριστού, είναι προς όλους τους ανθρώπους, και όποιος πιστέψει, αυτός θα σωθεί. Και δεν θα μετράνε οι δικαιολογίες στο τέλος,...

Πιστεύουν στον Χριστό και το λένε με κάθε ευκαιρία: 5 διάσημοι Έλληνες με μεγάλη πίστη στο Θεό που έζησαν θαύματα

Μιλάνε για την πίστη τους σε κάθε ευκαιρία Όλοι θυμόμαστε τη Ναταλία Λιονάκη που χειροτονήθηκε μοναχή Η ηθοποιός είχε διαγράψει μια λαμπρή πορεία στην υποκριτική με...

Κόλαφος ο Μητροπολίτης Πατρών για το γάμο ομοφυλόφιλων: «Προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας»

Χαρακτήρισε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών «έκτρωμα» Κόλαφος ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών για το γάμο ομοφυλόφιλων, αναφέροντας ότι προωθεί την κατάργηση της πατρότητας και της...

Ασταμάτnτος ο Σεραφείμ: «Είμεθα υπέρ του υγιούς εpωτισμού, αγάπη, άνδρας και γυναiκα»

Νέες δηλώσεις από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά των ομόφυλων ζευγαριών: “Είμαστε υπέρ του υγιούς ερωτισμού” Σε νέες δηλώσεις κατά των ομόφυλων ζευγαριών με αφορμή το νομοσχέδιο...

Ποιά ήταν η Αγία Αγάθη που τıμάται σήμερα

Η Αγία Αγάθη, καταγόταν από το Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας. Έζησε και μεγαλούργησε στο χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου (249 – 251 μ.Χ.)....

Απόλuτος ο Σεραφείμ: Μiλησε για τα ομόφuλα ζευγάρıα και τα παıδιά και δεν έδωσε κανένα περıθώριο

Σεραφείμ για ομόφυλα ζευγάρια: “Εάν αγαπάμε τα παιδιά, δεν θα τα βαπτίζουμε – Αυτό που κάνουν οι κηδεμόνες τους είναι αμαρτία” Διαβάστηκε σήμερα στους ναούς...

Αuτός είναι ο κατάλογος αμαρτıών της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στην ορθοδοξία υπάρχει λύση για όλα γιατί βέβαια δεν είναι τόσο σημαντικό το αμάρτημα όσο η μετάνοια και η εξομολόγηση. Αν λοιπόν έχετε διαπράξει οποιαδήποτε...

Κατερίνα Λέχου: «Έχω ανάγκn την πiστη, δεν αμφισβnτώ καθóλου τον Θεό – Η θρnσκεία είναι βιωματικó πpάγμα»

«Έχω ανάγκη την πίστη, δεν αμφισβητώ καθόλου τον Θεό. Η θρησκεία είναι βιωματικό πράγμα» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Κατερίνα Λέχου. Μεταξύ άλλων,...

Ανατρıχıάζει η μεγάλη προφnτεία της Αποκάλnψnς – «Αuτός θα έρθει και θα αποκαταστńσει τα πάντα»

Πολλοί αγνοούν πως ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε. Ο προφήτης Ηλίας ανελήφθη προς τον ουρανό και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χριστού και των...

«Ο θάλαμος της εντατικής μύριζε μύρο, μου λέει “τώρα θα αναλάβω εγώ”» – Το θαύμα του Άγιου Εφραίμ σε αστυνομικό

Άγιος Εφραίμ: Ο θάλαμος της Εντατικής μύριζε μύρο, γέμισε από ΦΩΣ και βλέπω τον Άγιο Εφραίμ ο οποίος ήταν θεόρατος να μου λέει… «Τώρα...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Δεν θεωρείται οıκογέ­νεια η σuνένωση δύο ανθρώπων του ίδıου φύλου»

«Δεν μπορεί να υφίσταται οικογένεια, εφόσον δεν αποτελείται από πατέρα και μητέρα»: Αυτό ανέφερε στην παρέμβασή του για το θέμα του νομοσχεδίου για τα...

Ο παππούλης μίλησε: «Όποιος στα χέρια του κρατεί λουλούδια για την Παναγία»

Ο Άγιος Παΐσιος είναι γνωστός για τις προφητείες, ή αλλιώς αλληγορίες που έχει διατυπώσει, με τον ίδιο να έχει μιλήσει πολλές φορές για την...