Advertisements

Αλλαντίαση: Τι είναι, ποια τρόφιμα μπορούν να την προκαλέσουν – Τα πρώτα συμπτώματα και πως να προστατευθείτε

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση μια γυναίκα 46 ετών στο Κιάτο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα, διασωληνωμένη στο νοσοκομείο παραμένει η μητέρα της.

Τι είναι η αλλαντίαση

Λοιμογόνος παράγοντας

Advertisements

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Κλινική εικόνα και είδη αλλαντίασης

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Advertisements

Η βρεφική αλλαντίαση εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας από 6 εβδομάδων έως και 6 μηνών. Oφείλεται στην κατανάλωση σπόρων του Clostridium botuiinum σε τροφή ή σκόνη, οι οποίοι στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήρια στο έντερο τα οποία απελευθερώνουν την τοξίνη. Θεωρείται ότι ο αποικισμός του εντέρου από τους σπόρους του Clostridium botuiinum στα βρέφη συμβαίνει γιατί στις ηλικίες αυτές δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου που ανταγωνίζεται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, αδύναμο κλάμα, αδύναμο μυϊκό τόνο, λήθαργο και απώλεια στήριξης της κεφαλής. Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπια που δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο μέχρι αιφνίδιο θάνατο. Μελέτες αναφέρουν την κατανάλωση μελιού ως προδιαθεσικό παράγοντα της βρεφικής αλλαντίασης γι’ αυτό και υπάρχει η οδηγία τα βρέφη να μην καταναλώνουν μέλι μέχρι να ολοκληρώσουν το πρώτο έτος ζωής.

Η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων αποτελεί πολύ σπάνιο είδος αλλαντίασης. Προκαλείται όπως ακριβώς και η βρεφική αλλαντίαση, αλλά αφορά ενήλικους ασθενείς με ανοσοκαταστολή, με ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές στην κοιλιακή χώρα.

Η τραυματική αλλαντίαση προκαλείται από νευροτοξίνη που παράγεται σε τραύμα ή παραμελημμένο ανοιχτό κάταγμα μολυσμένο από Clostridium botuiinum. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά περιστατικά τραυματικής αλλαντίασης καταγράφονται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε αποστήματα που δημιουργούνται από υποδόριες ή ενδομυϊκές ενέσεις.

Η ιατρογενής αλλαντίαση προκαλείται από λανθασμένη χορήγηση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ανθρώπου, αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου.

Η εισπνευστική αλλαντίαση προκαλείται από εισπνοή τοξίνης με τη μορφή αερολύματος. Έχει καταγραφεί μόνο σε προσωπικό εργαστηρίων. Η θνητότητα της αλλαντίασης ανέρχεται στο 3-5% και οφείλεται συνήθως σε αναπνευστική ανεπάρκεια ή σε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές που προκύπτουν από την παρατεταμένη παρουσία της παράλυσης. Μετά την αποδρομή του νοσήματος οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή για χρόνια και για αυτό συνήθως χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία.

Διάγνωση

Η διάγνωση της τροφιμογενούς αλλαντίασης στηρίζεται στην ανεύρεση: (α) της αλλαντικής τοξίνης στον ορό, στα κόπρανα, στις γαστρικές εκκρίσεις ασθενούς και στο τρόφιμο που ενοχοποιείται για τη μόλυνση ή (β) στην ανεύρεση του Clostridium botulinum σε καλλιέργεια γαστρικών εκκριμάτων ή κοπράνων ασθενούς.

Η ανίχνευση του Clostridium botulinum σε ύποπτο τρόφιμο δεν θέτει τη διάγνωση της αλλαντίασης δεδομένου ότι οι σπόροι του μικροβίου μπορούν να βρεθούν παντού, εν αντιθέσει με την ανίχνευση τοξίνης στο ύποπτο τρόφιμο που είναι ισχυρά διαγνωστική. Στην αλλαντίαση από τραύμα η διάγνωση βασίζεται στην ανεύρεση τοξίνης στον ορό του ασθενή ή στην απομόνωση του αιτιολογικού παράγοντα σε καλλιέργεια τραύματος. Στην εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων η διάγνωση στηρίζεται στην ανεύρεση Clostridium botulinum/Γοξ\νης στα κόπρανα ή σε υλικά βιοψίας.

Συχνότητα

Η νόσος έχει παγκόσμια κατανομή. Σποραδικά κρούσματα και επιδημίες τροφιμογενούς αλλαντίασης συμβαίνουν όταν καταναλώνονται τροφές που παρασκευάζονται ή συντηρούνται με μεθόδους που δεν καταστρέφουν τα σπόρια με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η παραγωγή τοξίνης. Περιστατικά βρεφικής αλλαντίασης έχουν καταγραφεί σε Αμερική, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά, Ιταλία και Ιαπωνία.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου 145 κρούσματα αλλαντίασης κάθε χρόνο. Από αυτά, το 65% είναι κρούσματα βρεφικής αλλαντίασης, το 20% τραυματικής και το 15% τροφιμογενούς αλλαντίασης.

Επιδημίες τροφιμογενούς αλλαντίασης έχουν ξεσπάσει στο παρελθόν: (α) στην Ταϊλάνδη το 2006 (κατανάλωση σπιτικών μπαμπού), (β) στην Κίνα το 2007 (κατανάλωση ατελώς συντηρημένου λουκάνικου) και (γ) στο Τέξας των ΗΠΑ το 2007 (κατανάλωση κονσέρβας σάλτσας τσίλι).

Αλλαντίαση: Περίοδος επώασης και περίοδος μεταδοτικότητας

Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες. Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου. Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Θεραπεία

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου. Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες. Στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. Η βρεφική αλλαντίαση θεραπεύεται με χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιτοξίνης σε αυτή την περίπτωση.

Η τροφική αλλαντίαση

Η αλλαντίαση από τραύματα που είναι σπάνια και προκαλείται από την επιμόλυνση με το κλωστηρίδιο.

Η βρεφική αλλαντίαση, η οποία συνδέεται με την κατανάλωση από βρέφη μελιού το οποίο περιείχε σπόρους του κλωστηριδίου. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 12 μέχρι 36 ώρες.

Το Κλωστηρίδιο βρίσκεται παντού στο έδαφος, στα γεωργικά προϊόντα, το έντερο των ανθρώπων και των φυτοφάγων ζώων, το νερό, στα ψάρια και τα θαλασσινά. Τα περισσότερα κρούσματα αλλαντίασης προέρχονται από την κατανάλωση κονσερβών οικιακής κατασκευής, και κυρίως κονσερβών λαχανικών και ψαριών του γλυκού νερού που έχουν συντηρηθεί σε αναερόβιες συνθήκες.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα της αλλαντίασης συμπεριλαμβάνουν:

Διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά είδωλα)

Θολή όραση

Βλεφαρόπτωση

Βραδυγλωσσία (αργή ομιλία)

Δυσκολίες στην κατάποση (δυσκαταποσία)

Ξηροστομία

Μυϊκή αδυναμία

Ειδικά τα βρέφη με αλλαντίαση παρουσιάζουν:

Αδύναμο κλάμα

Αδύναμο μυϊκό τόνο

Αδυναμία λήψης τροφής

Λήθαργο

Η νόσος προκαλεί συμμετρική παράλυση στο σώμα και παράλυση των αναπνευστικών μυών. Όλες οι μορφές αλλαντίασης μπορεί να είναι θανατηφόρες και χρειάζονται άμεση θεραπεία.

Τρόποι προστασίας από αλλαντίαση

Μην καταναλώνετε τρόφιμα με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά όπως η οσμή, η γεύση και το χρώμα.

Προσέχετε τις κονσέρβες που αγοράζετε. Αποφύγετε όσες είναι διογκωμένες, φέρουν χτυπήματα και οξειδώσεις και ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης.

Όταν καταναλώνετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα καλό είναι να τα επεξεργάζεστε θερμικά πριν τα καταναλώσετε.

Προσθέστε στις τροφές λεμόνι, το οποίο δημιουργεί όξινο περιβάλλον.

Advertisements

Αντίνοος Αλμπάνης: «Δεν περίμενα να μπει το Maestro στο Netflix»

Μία αποκλειστική συνέντευξη στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα» έδωσε...

Γιατί την άλλη Κυριακή “αδειάζουν” τα ράφια από τσιγάρα;

Γιατί την άλλη Κυριακή “αδειάζουν” τα ράφια από τσιγάρα;...

7 Γυναίκες μας εξηγούν γιατί δεν φοράνε τίποτα από μέσα όταν βγαίνουν

Στο παρακάτω άρθρο σας παρουσιάζουμε την άποψη εφτά γυναικών...

Και επίσημα νικητής ο Κασσελάκης: Αυτό είναι το ασύλληπτο ποσοστό που πήρε απέναντι στην Αχτσιόγλου

Άνετη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη με ποσοστό 56,6% με...

Newsletter

7 Γυναίκες μας εξηγούν γιατί δεν φοράνε τίποτα από μέσα όταν βγαίνουν

Στο παρακάτω άρθρο σας παρουσιάζουμε την άποψη εφτά γυναικών που εξηγούν γιατί όταν βγαίνουν βόλτα δεν φοράνε το “λεπτό αυτό υφασματάκι” κάτω από την...

TikToker εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το χαρτί υγείας σε δημόσια τουαλέτα – «Φύγετε αμέσως!»

Η αποκάλυψη θα σας σokάρει Έντονο ξεσηκωμό έχει προκαλέσει στον κόσμο του διαδικτύου το βίντεο ενός TikToker μέσω του οποίου δείχνει τον λόγο που δεν πρέπει να...

Άνδρας είπε ψέματα πως έχει καρκίνo για να μαζέψει λεφτά: Tα έπαιξε σε τoυρνουά πόκερ

Αρκετές είναι οι φορές που κάποιοι ασυνείδητοι χρησιμοποιούν αθέμιτους τρόπους για να ξεγελάσουν τον κόσμο και να μαζέψουν χρήματα. Αλλά αυτό που έκανε ο...

Γιατί δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα του δωματίου ενώ κοιμόμαστε συμφώνα με τους ψυχολόγους;

Αν και εσύ κοιμάσαι με την πόρτα της κρεβατοκάμαρας κλειστη, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς καθώς ολλανδική μελέτη αναφέρει πως πρέπει ο αέρας...

«Δεν έχεις βοηθό ρε; Τότε γιατί βγαίνεις;» – Απάνθρωπη συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου σε ΑμΕΑ (vid)

Τη συμπεριφορά ενός οδηγού λεωφορείου καταγγέλλει μέσω ενός βίντεο, άτομο με αναπηρία. Είναι από τις στιγμές που σου σφίγγεται το στομάχι το παρακάτω βίντεο με...

Μπράβο! Έφτιαξε ποδήλατα για να μπορούν να μετακινούνται εντός νοσοκομείου τα παιδιά με καρκίνο

H καλή είδηση της ημέρας αφορά την σπουδαία πρωτοβουλία του Κώστα Σιμελίδη, παλαιού πρωταθλητή ποδηλασίας και του καταστήματος Why Not Cycles για την ανακούφιση των παιδιών που δίνουν...

«Με λένε Λένα, είμαι πολύ όμορφη και δεν μπορώ να πάω το παιδί μου σχολείο. Με ζηλεύουν οι άλλες μαμάδες»

Η νεαρή μητέρα Lena Nersesian είναι ιδιαίτερα ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας πάνω από 500.000 ακόλουθους στο Instagram και πάνω από ένα εκατ....

5 τρόποι να ηρεμήσεις το σκύλο σου

Πολλές φορές, ο σκύλος σου μπορεί να δείχνει σημάδια νευρικότητας αλλά να μην μπορείς να καταλάβεις ακριβώς την αιτία. Μπορεί να έχει κάποια νευρική...

«Η αδερφή μου χρησιμοποιεί τα παιδιά μου στα social media για να παίρνει λεφτά και δωρεάν πράγματα. Τι να κάνω;»

Ένας πατέρας αρνήθηκε η κόρη του να είναι παράνυμφος στον γάμο της αδερφής του, επειδή ήθελε δημοσιεύσει τις φωτογραφίες της στα social media, με αποτέλεσμα η σχέση τους...

Πιάστηκε στην κάμερα: Παρουσιαστής ειδήσεων έκανε απαράδεκτη κίνηση κάτω από το τραπέζι βλέποντας την ρεπόρτερ για τα οικονομικά

Την ώρα που η ρεπόρτερ έλεγε τα νέα του χρηματιστηρίου, ο παρουσιαστής ειδήσεων είχε το χέρι του σε σημείο που δεν θα έπρεπε να...

«Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφά ελληνικά, με δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, τα ελληνικά»

«Οι δικές μας γλώσσες είναι σήμερα ένα είδος ημιελληνικών!» Όχι, δεν το είπε ο συμπαθής Πορτοκάλος στην ξεκαρδιστική ταινία «γάμος αλά ελληνικά». Το είπε ο κορυφαίος...

«Είμαι ξαπλωμένος 800 ώρες»: Νέα ρεκόρ στους «Ολυμπιακούς Αγώνες Τεμπελιάς» του Μαυροβουνίου

Επιτέλους ένα άθλημα με ενδιαφέρον… Τέσσερα στρώματα στο πάτωμα, μερικές βαλίτσες, σαγιονάρες και 1.000 ευρώ για όποιον μείνει ξαπλωμένος περισσότερο: καλώς ήρθατε στο φεστιβάλ τεμπελιάς...

Ιταλός άφησε πριν 10 χρόνια γράμμα στην οικογένειά του ότι έβαλε τέλος στη ζωή του αλλά τελικά ζούσε στην Πάτρα

«Ήρθε η στιγμή να βάλω τη λέξη τέλος», είχε γράψει στο γράμμα του – Όλα αυτά τα χρόνια η γυναίκα του συνέχισε να τον...

Τουρίστρια πλήρωσε 200 ευρώ για αστακό σε πολυτελές εστιατόριο και τον απελευθέρωσε στη θάλασσα

Σαστισμένοι θαμώνες και υπάλληλοι με την υπέροχη κίνηση της γυναίκας που παραθέριζε στη Σαρδηνία – Κατέγραψαν την πράξη της σε βίντεο. Λένε ότι αν αγαπάς...

Εθνική υπερηφάνεια: Οι δύο Έλληνες μαθητές που έγιναν δεκτοί στα κορυφαία πανεπιστήμια Harvard και Princeton

Δύο μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια έγιναν δεκτοί σε δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Δύο μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια έγιναν δεκτοί σε δύο από...

Όλοι πρέπει να το γνωρίζουμε: Η ακριβής ώρα που πρέπει να κοιμόμαστε σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία μας. Όπως αναφέρει το Theissue.gr, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο...

Η Ιnfluencer που έκανε σκηνή στο αεροπλάνο δέχτηκε πρόταση για εpωτική ταινία

«Τράβα με, είμαι διάσημη στο Instagram, γ@@@μενε αλήτη» είπε η Μόργκαν Οσμάν στον συνεπιβάτη που κατέγραψε την «έκρηξή» της Με μια πρόταση ύψους 25.000 δολαρίων...

Απίστευτος καβγάς στο debate των υποψηφίων δημάρχων της Λαμίας: «Μια ζωή κότα ήσουν, φιλάκια»

Ξεκαρδιστικό είναι το βίντεο του Luben για την κόντρα του δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου και του υποψηφίου δημάρχου Πανουργιά Παπαϊωάννου. Μια σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα...

Πόλεμος μετεωρολόγων για τη νέα κακοκαιρία «τύπου Daniel» – Καρφιά Κολυδά για την πρόβλεψη Μαρουσάκη

Σε μια ανάρτηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «καρφί» προς τον Κλέαρχο Μαρουσάκη προχώρησε σήμερα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφορικά με...

Για γέλια το πρωτοσελίδο της «Ελεύθερης ώρας» για τον Στέφανο Κασσελάκη – Τον είπε ερπετό

Η Ελεύθερη ώρα το τερμάτισε! Η εφημερίδα Ελεύθερη ώρα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο σκιαγραφεί το πρόσωπο του Στ. Κασσελάκη, κάνοντας μια… «αποκάλυψη», μιλώντας για την απόλυτη...

Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας, πότε τα πρώτα χιόνια, ο καιρός μήνα – μήνα

Με τι καιρό θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Αποκριές, Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα. Πώς θα σουβλίσουμε τον οβελία το φετινό Πάσχα; Πώς θα γιορτάσουμε την...

Dark Psychology: 7 tricks για να ελέγχεις πάντα το μυαλό σου (και τους άλλους)

Ξέρεις πώς να κερδίσεις αμέσως την προσοχή κάποιου; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς να ελέγξεις το μυαλό σου; Ο TikToker @odd.ballz ανέβασε πρόσφατα ένα βίντεο που τρέλανε τους...

Άνδρας κέρδισε 5 εκατομμύρια δολάρια και το πρώτο πράγμα που αγόρασε ήταν ένα καρπούζι

Το πρώτο πράγμα που αγόρασε ήταν ένα καρπούζι και ένα μπουκέτο λουλούδια για τη σύζυγό του. Αν ήσουν τυχερός και κέριδιζες το τζακ ποτ της λοταρίας ποιο...

Γιατί το φαγητό της μαμάς μας είναι πάντα το πιο νόστιμο;

Λυπάμαι, αλλά η μαμά σου δεν είναι η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου... Όσο κλισέ και να έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, η φράση «μαμαδίστικο φαγητό» ήταν, είναι και...

Αγοράκι ενός έτους πέθανε από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο – Τα συμπτώματα εμφανίζονται

Ασύλληπτη τpαγωδία καταγράφηκε στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, με ένα αγοράκι ενός έτους να χάνει τη ζωή του αφού μολύνθηκε από αμοιβάδα που τρώει τον...

Από την εξαφάνιση στον σπαραγμό: 8 διάσημοι που δηλώθηκαν αγνοούμενοι και τελικά βρέθηκαν νεκροί

Άλυτα μυστήρια, τραγικοί θάνατοι, μυστηριώδεις συνθήκες και ανεξιχνίαστες υποθέσεις περιέχουν οι παρακάτω ιστορίες των 8 διάσημων ηθοποιών και μουσικών που «έφυγαν» από τη ζωή...

Το πιο επικίνδυνο φαγητό στον κόσμο: Πρέπει να το φας όσο είναι ακόμη ζωντανό

Το φαγητό μπορεί να είναι μια περιπέτεια, ένα ταξίδι γεύσεων και υφών. Ωστόσο, υπάρχει μια κορεατική λιχουδιά που κατατάσσεται στα πιο επικίνδυνα φαγητά στον...

Δάσκαλοι, μην στερείτε από τα παιδιά το διάλειμμα, επειδή δεν κάθονται ήσυχα μέσα στην τάξη

Η στέρηση διαλείμματος χρησιμοποιείται δυστυχώς συχνά ως συνέπεια (sic), δηλαδή τιμωρία, για μη αποδεκτές συμπεριφορές στην τάξη. Οι δάσκαλοι δηλαδή παραδέχονται πως το πιο ευχάριστο...

Όλο το ίντερνετ την αποθεώνει: Γιαγιά 104 ετών είπε στο OPEN όσα κανείς δεν τόλμησε, σάστισαν οι δημοσιογράφοι

Μία υπεραιωνόβια γιαγιά, κάτοικος Πηνειάδας, έστειλε το δικό της συγκλονιστικό μήνυμα στους πολιτικούς της Ελλάδας, λέγοντας πως «ή θα πρέπει να ενωθούν όλοι οι βουλευτές ή να...

Μάγκας – Παππούς δωρίζει 800.000 ευρώ στο νοσοκομείο που γιάτρεψε τον εγγονό του από τον καρκίνο!

Μια δωρεά αξίας πολλών μηδενικών, πραγματοποίησε ένας παππούς στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκαζλίνι της Γένοβας, του οποίοι οι γιατροί κατόρθωσαν να θεραπεύσουν τον εγγονό του...