Βίντεο drone: Καβάλα, η γαλάζια πολιτεία της Μακεδονίας από ψηλά

H Καβάλα, η γαλάζια πολιτεία της Μακεδονίας από ψηλά σε ένα εντυπωσιακό βίντεο από την ομάδα Up Drones που σε ταξιδεύει σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας!

Η Καβάλα από ψηλά, η γαλάζια πολιτεία της Μακεδονίας με τις πολλές ιστορίες και τα τρία ονόματα. Η Καβάλα από 7 π.Χ. μέχρι 8 μ.Χ. λεγόταν Νεάπολις, από το 8 μ.Χ. μέχρι το 1400 Χριστούπολις και από το 1500 έως σήμερα Καβάλα.

Advertisements

Ένας κρυμμένος θησαυρός που σας καλεί να τον ανακαλύψετε. Σταυροδρόμι των μεγάλων θαλασσών και χερσαίων οδών μέσω των οποίων εδώ και χιλιάδες χρόνια άνθρωποι, ιδέες και πολιτισμοί κινούνται από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ασία ως τη Δυτική Ευρώπη και από τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική ως τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη.

Υδραγωγείο Καβάλας

Advertisements

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης περίπου 17 χλμ. βρίσκεται η ιστορική πόλη των Φιλίππων με το καλοδιατηρημένο Αρχαίο Θέατρο, πόλη που καταλαμβάνει, οχυρώνει και της δίνει το όνομά του, ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, Φίλιππος Β΄.

Εδώ αργότερα το 42 π.Χ. γίνεται η περίφημη μάχη των Φιλίππων ανάμεσα σε δύο μεγάλες ρωμαϊκές στρατιές στους συγκλητικούς που δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα και τους διαδόχους του.

Εδώ το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ιδρύει την πρώτη επί ευρωπαϊκού εδάφους χριστιανική εκκλησία, βαπτίζοντας και την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, τη Λυδία, στον ποταμό Ζυγάκτη. Σήμερα Λυδία λέγεται το μικρό χωριό δίπλα στους Φιλίππους,στο οποίο βρίσκεται και το ομώνυμο βαπτιστήριο.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως τμήμα της Εγνατίας οδού (σημαντικότατη ρωμαϊκή οδική αρτηρία που συνέδεε την Αδριατική με τον Εύξεινο Πόντο), ερείπια της ρωμαϊκής αγοράς, τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου, παλαιοχριστιανικές εκκλησίες και βέβαια το ονομαστό Αρχαίο θέατρο που στο βάθος των αιώνων παραμένει ολοζώντανο και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το φεστιβάλ Φιλίππων… Ένα σπάνιο ραντεβού στην ιστορία, όπου συναντιούνται τρεις κόσμοι: Ο Αρχαίος Ελληνικός, ο Ρωμαϊκος και ο Βυζαντινός – Χριστιανικός.

Advertisements

Τέλος σε απόσταση 2 χλμ. από τον Αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός Ντίκιλι Τας με πλούσια ευρήματα οργανωμένης ανθρώπινης ζωής από τις αρχές της νεολιθικής περιόδου 5500 π.Χ. μέχρι την εποχή του Χαλκού 100 π.Χ. και τα Βυζαντινά χρόνια.

Πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκονται και τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων, ένα αειφόρο εργαστήρι της φύσης που με θαυμαστή ακρίβεια τα παρασκευάζει χιλιάδες χρόνια τώρα, φροντίζοντας την υγεία των ανθρώπων με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λουτρά πηλοθεραπείας στην Ελλάδα με μεγάλη επισκεψιμότητα από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και για αισθητικούς λόγους αφού ο πηλός λειτουργεί και σαν καλλυντικό.

Επιστρέφοντας στο κέντρο, το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται στην παλιά πόλη, κάτω από το Φρούριο που περήφανα προβάλει στην κορυφή ενός λόφου, ανηφορίζοντας στα στενά σοκάκια φτάνει κανείς στο Ιμαρέτ, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής που σώθηκε σχεδόν ακέραιο. Κτίστηκε μεταξύ 1817 – 1821 από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας τον Μεχμέτ Αλί. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο υπερπολυτελείας. Πολύ κοντά και η ομώνυμη πλατεία της παλιάς πόλης με το κονάκι του Μεχμέτ Αλί, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα αρχοντικά της Παναγίας (το όνομα της ευρύτερης περιοχής κάτω από το Φρούριο).

Μεχμέτ Αλί

Advertisements

Το Φρούριο κτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος κατά τον 15 αιώνα στα ερείπια Βυζαντινής Ακρόπολης, σήμερα αποτελεί τόπο ξεκούρασης και περιπάτου για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, με υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος το πιο διάσημο και εμβληματικό ιστορικό μνημείο αναπόσπαστο κομμάτι της παλιάς πόλης, οι Καμάρες. Πρόκειται για ένα τμήμα ενός εκτεταμένου συστήματος ύδρευσης που κατασκευάστηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, περίπου το 1530. Λειτουργούσε ως υδραγωγείο, φέρνοντας νερό από μία πηγή στον άνυδρο βράχο της Χερσονήσου Παναγίας.

Η παλιά πόλη της Καβάλας που απλώνεται περιμετρικά του Φρουρίου, προσφέρει στον επισκέπτη μαγευτική θέα, ιδιαίτερα στο τέλος της χερσονήσου, όπου κι ο ιερός ναός της Παναγίας και ο φάρος… φωτεινός οδηγός για τα πλοία από τα τέλη του 1880, αλλά και πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Ο χώρος σήμερα χρησιμοποιείται ως Bel Vedere. Μπορεί να δει κανείς την πόλη της Καβάλας που απλώνεται στα πόδια του, τη θάλασσα, στο βάθος το μαγευτικό νησί της Θάσου και στα δυτικά το Άγιο Όρος.

Advertisements

Φυσικά κατηφορίζοντας ο επισκέπτης μπορεί να δροσιστεί στα υπαίθρια καφέ ή να γευτεί τους τοπικούς μεζέδες με ούζο στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής.

Φρούριο Καβάλας

Ψυχαγωγία, διασκέδαση αλλά και εμπορική αγορά με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις και στον πιο απαιτητικό καταναλωτή, προσφέρει η πόλη στο κέντρο της, στους πεζόδρομους της, αλλά και στο πολύ όμορφο παραλιακό μέτωπο που τελειώνει στο λιμάνι της πόλης, «Απ. Παύλος».

Ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο λιμάνι που με έτος εκκίνησης το 2010 στο τουρισμό κρουαζιέρας, σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στο λιμάνι κάθε χρόνο.

Advertisements

Οι νέες υποδομές, η επέκταση του λιμενοβραχίονα, το μεγάλο βύθισμα αλλά και οι ομορφιές της περιοχής που μπορεί ν΄ απολαύσει σε μικρό χρονικό διάστημα ο επιβάτης κρουαζιέρας.

Από το Βαπτιστήρι της Λυδίας τα βήματα του Απ. Παύλου, τον Αρχαιολογικό χώρο και θέατρο των Φιλίππων, μέχρι μία βόλτα στις κοντινές παραλίες και στο ιστορικό κέντρο και την αγορά της πόλης, καθιστούν το λιμάνι ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας.

Τέλος στο χώρο του λιμανιού δημιουργήθηκαν πρόσφατα πλωτές εξέδρες για ιδιωτικά σκάφη, ιστιοφόρα και μη, αυξημένης χωρητικότητας και θέσεων προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αξίζει ν΄ αναφερθεί το μοναδικό Air Sea Show το οποίο διεξάγεται στην πόλη τα τελευταία χρόνια με εξαιρετική επιτυχία.

Advertisements

Κάνοντας μία βόλτα ο επισκέπτης στην πόλη της Καβάλας, μπορεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό μουσείο, το Δημοτικό λαογραφικό μουσείο και το μοναδικό θεματικό μουσείο Καπνού σ΄ όλη την Ευρώπη με πλούτο εκθεμάτων και αρχειακού υλικού που καλεί τον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο όταν η Καβάλα στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε στον ελληνικό χώρο το μεγαλύτερο κέντρο εμπορικής επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού σε όλο τον κόσμο.

Οι ομορφιές της ευρύτερης περιοχής είναι ατέλειωτες: Από ορεινά μονοπάτια λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης, μέχρι το δέλτα του ποταμού Νέστου και το Παγγαίο όρος, μπορεί κανείς να βρει πανέμορφες διαδρομές για περίπατο ή μακρινή πεζοπορία αλλά και extreme sports, θαυμάζοντας παράλληλα την ομορφιά της φύσης με διαρκείς εναλλαγές τοπίων και χρωμάτων, χωριά πανέμορφα με βρύσες και πλατάνια, καφενεδάκια και ταβέρνες κι ατέλειωτες ιστορίες για την πλούσια ιστορία του τόπου από τους ντόπιους.

Απολαύστε το βίντεο

 

Advertisements
Advertisements

Latest

Μαύρο Ρόδο: Δεν με θέλει μαμά, δεν με αγαπάει! Εγώ όμως την έσωσα

Μαύρο Ρόδο: Οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια της σειράς...

Θα προτιμήσει τα λεφτά των Αράβων ο Μέσι ή την αγάπη του για την Μπαρσελόνα;

Καθώς τα ερωτηματικά για το που θα τελειώσει την...

Ελληνίδα τραγουδίστρια “ξεσήκωσε” την Μύκονο – Πασαρέλα στα στενά με ανύπαρκτο μίνι

Τη γνωρίσαμε μέσα από ριάλιτι, ωστόσο πλέον κάνει καριέρα...

Έβαλε δηλητήριο στα φαγητά της για να αποτρέψει τους συγκατοίκους της από το να τα κλέβουν

Η κλοπή τροφίμων είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα σε κοινόχρηστους...

Newsletter

Μην χάσετε

Μαύρο Ρόδο: Δεν με θέλει μαμά, δεν με αγαπάει! Εγώ όμως την έσωσα

Μαύρο Ρόδο: Οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια της σειράς...

Θα προτιμήσει τα λεφτά των Αράβων ο Μέσι ή την αγάπη του για την Μπαρσελόνα;

Καθώς τα ερωτηματικά για το που θα τελειώσει την...

Ελληνίδα τραγουδίστρια “ξεσήκωσε” την Μύκονο – Πασαρέλα στα στενά με ανύπαρκτο μίνι

Τη γνωρίσαμε μέσα από ριάλιτι, ωστόσο πλέον κάνει καριέρα...

Έβαλε δηλητήριο στα φαγητά της για να αποτρέψει τους συγκατοίκους της από το να τα κλέβουν

Η κλοπή τροφίμων είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα σε κοινόχρηστους...

Γιατρός απολύθηκε επειδή συνταγογράφησε παγωτό και βιντεοπαιχνίδια σε παιδί με πονόλαιμο

Ο θεράπων ιατρός αντί να συνταγογραφήσει παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή...