Advertisements

Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια

Το Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου.

«Κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία, πιθανότατα εισήχθη κατά τον αποικισμό της Magna Graecia ( Μεγάλη Ελλάδα ή Μεγάλη Ελλάς, Magna Graecia στα λατινικά, Magna Grecia στα ιταλικά, ήταν η επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στην Σικελία και νότια Ιταλία)», ανέφερε ο Innocenzo Muzzalupo, ερευνητής στο Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας, Ερευνητικό Κέντρο για την Ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα δένδρα (CREA-OFA), δήλωσε στους Olive Oil Times.

Λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς.

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων που είναι χαρακτηριστικό ενός ελαφρού φρουτώδους προϊόντος», διευκρίνισε.

«Ένας μικρός αριθμός παραγωγών το χρησιμοποιούν σε μείγματα με άλλες κυρίαρχες ποικιλίες, αλλά λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς».

Γι ‘αυτό και η Leucocarpa προορίζεται για τα μυστήρια και άλλες καθολικές ιεροτελεστίες και, στο παρελθόν, να χρίσει τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της τελετής στερέωσης.

Οι ελιές Leucocarpa (Gino Vulcano)

Αυτό αποτελεί περαιτέρω ένδειξη για το πώς οι αρχαίοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της πίστης τους, συνδέουν την ελιά και το ελαιόλαδο με ιερότητα, όπως συνέβη στην Αθήνα και πολλά άλλα μέρη σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα η ελιά θεωρείται παγκοσμίως ένα σύμβολο της ειρήνης .

Επιστρέφοντας στο Leucocarpa, ο γενετικός χαρακτηρισμός έδειξε ότι ανήκει σε ένα μοναδικό στέλεχος, του οποίου η περιορισμένη εξάπλωση πιθανώς οφείλεται σε ανήσυχη διάδοση. Στη συνέχεια, οι αγρότες φροντίζουν καλά αυτά τα ελαιόδενδρα, τα οποία κατά τη διάρκεια της περιόδου δίνουν μια ωραία αισθητική επίδραση, η οποία, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε η Muzzalupo με άλλους ερευνητές της CREA και του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, οφείλεται σε «απενεργοποίηση» των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών.

«Η ωρίμανση της ελιάς περιλαμβάνει δύο φάσεις: πρώτον, το πέρασμα και τη σύνθεση της χλωροφύλλης που προκαλεί πράσινο φρούτο και στη συνέχεια την αποικοδόμηση της χλωροφύλλης όταν η ελιά χάνει το χρώμα της», εξηγεί ο ερευνητής μας. «Ταυτόχρονα, γενικά, στις ελιές, όπως και στα περισσότερα φρούτα, η σύνθεση των ανθοκυανινών και άλλων φλαβονοειδών ενεργοποιείται και αυτό προκαλεί το γαλαζωπό ή μαύρο χρώμα τους.»

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένες ποικιλίες, κατά το πρώτο μέρος της ωρίμανσης, παίρνουν μια πολύ ανοιχτή σκιά πράσινου που είναι σχεδόν λευκό. Για παράδειγμα, η Biancolilla, το όνομα της οποίας υπενθυμίζει το λευκό χρώμα (Bianco στα ιταλικά), ονομάζεται ελαφρώς Leucocarpa σε ορισμένες περιοχές, επειδή μετά την αποικοδόμηση χλωροφύλλης, τα φρούτα παραμένουν ανοιχτά ακόμα και είκοσι μέρες μέχρι να ενεργοποιηθούν οι pigdos.

«Στην ποικιλία Leucocarpa, η ενεργοποίηση φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης δεν εμφανίζεται καθόλου», εξήγησε ο Muzzalupo. «Αυτή είναι η μόνη ποικιλία που παραμένει άσπρη σε οποιοδήποτε στάδιο της ωρίμανσης και εάν αφήσουμε τα φρούτα στα δέντρα μέχρι αργά το χειμώνα, θα τα βρούμε λευκά, που τείνουν να καταστούν κιτρινωπά λόγω της οξείδωσης των λιπιδίων. Στη μελέτη μας προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. »

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταγραφή συγκεκριμένων γονιδίων παρεμποδίζεται στο επίπεδο ορισμένων ενζύμων από μια διαδικασία ρύθμισης. τότε, ανακάλυψαν ποιοι κανονιστικοί μηχανισμοί συμβαίνουν, μέσω ειδικών microRNAs. Αυτό το τελευταίο εύρημα οδήγησε στη δημοσίευση της έρευνας.

«Ο χαρακτηρισμός των μεταγραφών από τις βιοσυνθετικές οδούς φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης και η ανάλυση του επιπέδου έκφρασης τους σε ελαιόδεντρα είναι ένας σημαντικός στόχος όχι μόνο να κατανοήσουμε το γεγονός των φρούτων, αλλά και να αυξήσουμε τη γνώση αυτών των αντιοξειδωτικών μορίων, τα οποία είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία », σημείωσε ο Muzzalupo.

Απόδοση από: oliveoiltimes.com

Ο ΠΑΟ έραψε το 7ο αστέρι, κέρδισε τη Ρεάλ με 95-77 στον τελικό της Euroleague

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι πρωταθλητής Ευρώπης! Με περίσσια...

Κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Lenny Kravitz

Κυκλοφόρησε χθες το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του Lenny Kravitz, “Blue...

Χάρις Αλεξίου: «Το Maestro με επανέφερε στη ζωή των Ελλήνων – Στην αρχή δεν είχα πίστη στον εαυτό μου»

Το "Maestro" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επέστρεψε στις 16 Μαΐου...

Εύη Δρούτσα για τη Μαρίνα Σάττι: «Μια τάπα είναι και η ίδια, δεν μπορείς να την πάρεις στα σοβαρά»

Η Εύη Δρούτσα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας...

Newsletter

Αuτά είναι τα δυο καλύτερα ελληνικά φαγητά με κρέας στον κόσμο – Σαρώνει η Ελλάδα

Πιο πάνω από το σουβλάκι και τον γύρο: Τα 2 ελληνικά πιάτα με κρέας που αποθεώνει το Taste Atlas – Αδικήθηκαν κοντοσούβλι και γουρουνοπούλα Στην...

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μπάμιες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι μπάμιες είναι ένα ελληνικό φαγητό που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει. Ωστόσο γνωρίζετε πόσο υγιεινό φαγητό είναι και πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό μας; Μπάμιες: Ποιες...

Αuτό είναι το πıο επıκίνδυνο τρόφıμο για την καρδıά – 150 γραμμάρια εκτοξεύοuν τον κiνδuνο

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και...

Λεμόνι 285 ετών από την Ινδία πωλήθηκε για 1.800 δολάρια σε δημοπρασία

Το λεμόνι βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε ένα ντουλάπι του 19ου αιώνα και ο οίκος σκέφτηκε να το βάλει στη δημοπρασία με εκτίμηση 40 με...

Vegan διατροφή: 7 tips για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις

Τι πρέπει να προσέξετε; Η  vegan διατροφή είναι επιλογή για όσoυς επιθυμούν να εξαλείψουν την πρόσληψη ζωικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Είναι μια διατροφή...

Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πώλnση αλευριού εντóμων για ανθρώπıνη κατανάλωση

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από...

Ο βολβός που ρυθμίζει το σάκχαρο, δuναμώνει την καρδιά και μεıώνει τα τρıγλυκερίδια και τη χοληστερóλη

Αυτός ο βολβός έχει μια πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με άλλους και χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικές συνταγές όπου θέλετε να δώσετε γεύση χωρίς να καλύψετε άλλα συστατικά. Ωστόσο,...

10 celebrities που έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή

Γιατί πήραν την απόφαση να βγάλουν οριστικά τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους; Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μία τάση αλλά ένας τρόπος ζωής....

«Έξαλλоι» οι Κρnτικοί: Αuτό το κρητικό φαγητό είναι στη λίστα με τα 50 χειρóτερα του κóσμου

To Taste Atlas έκανε τη λίστα με τα 50 χειρότερα φαγητά στον κόσμο και ένα από αυτά ανήκει στην κρητική κουζίνα. Η λίστα του Taste...

Αuτός είναι ο καφές που δεν πρέπει να παραγγείλεις ποτέ σύμφωνα με μπαρίστα

Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά σε περιμένει κι άλλη δυσάρεστη έκπληξη. Η πρώτη απόλαυση της ημέρας. Όλα ξεκινούν από μία κούπα ζεστού καφέ. Και...

Φραπέ, Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino: Ποιος ο πιο επικίνδυνος καφές για υγεία

Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν… ζεστό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Μιλάμε φυσικά για τον καφέ και τις διάφορες εκδοχές του, που...

Ο λόγος που ο ελληνικός καφές είναι το κλειδί της μακροζωίας

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της...

Η τρоφή που μπоρεί να σας βоηθήσει να ζήσετε περισσóτερο

Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργήθηκαν στον τομέα της μακροζωίας, υπάρχει μια τροφή που μπορεί να συμβάλει στην παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Αυτή η διατροφή είναι...

Ερευνα: Πού πήγε όλο το μέλι; Γιατί έχει μειωθεί η παραγωγή του

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωσης της παραγωγής στο μέλι. Τι δείχνει επιστημονική έρευνα. «Που πήγε όλο το μέλι»; Αυτό είναι το ερώτημα που...

Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας: «Το τεράστιο καλό που κάνει η ελληνική φέτα στην υγεία και δεν το γνωρίζουμε»

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για τα κρυφά πλεονεκτήματα που έχει η φέτα και η κατανάλωσή της, για τη διατροφή και την υγεία μας. Στα...

Το φαγητό που είναι Νο1 εχθρός της καρδιάς σου και σπάνια λείπει από το τραπέζι σου

Υπάρχει μία τροφή η οποία αποτελεί τον Νο1 εχθρό της καρδιάς και την καταναλώνεις… κάθε μέρα. Όμως, μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου...

Βρεφıκό γάλα: «Εiδος πολυτελεiας» στην Ελλάδα, «θέλουμε τουλάχıστον 200 εupώ το μήνα»

Ως είδος πολυτελείας πωλείται το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Η τιμή για την πιο αναγκαία και μοναδική τροφή για τα βρέφη «σπάει» το ένα...

Θεσσαλονίκη: Έφτιαξαν βασιλόπιτα με γεύση μπουγάτσα

Βασιλόπιτα μπουγάτσα και αλμυρή βασιλόπιτα με παστουρμά και γραβιέρα φτιάχνονται σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Μετράμε αντίστροφα πλέον για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και οι περισσότεροι έχουν...

Η μπουγάτσα στην 4η θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου

Αυτό που βρέθηκε στην 1η θέση, μας προκάλεσε απορίες. Αγαπάμε το Taste Atlas. Το αγαπάμε γιατί στις λίστες του πάντα βρίσκεται η Ελλάδα. Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί...

Παραδοσιακή γαλατόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή για την αλμυρή εκδοχή της που θα προσθέσει νοστιμιά στο εορταστικό τραπέζι

Στα εορταστικά τραπέζια επιτρέπονται οι εξαιρέσεις στον κανόνα και οι πιο ξεχωριστές συνταγές, γι’ αυτό και σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε την γευστική...

Ανακαλοúνται δεκάδες γνωστές μάρκες σνακ λóγω σαλμоνέλας – Ενnμέρωση από τα LidΙ

Η Quaker Oats Company η οποία ανήκει στον κολοσσό των ποτών και σνακ PepsiCo ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλεί 43 διαφορετικά προϊόντα με βάση τα δημητριακά, granola και δημητριακά...

Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά εκτός ψυγείου

Πρέπει να βάζουμε τα αβγά στο ψυγείο ή όχι;  Θα έχετε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας τα αβγά πωλούνται εκτός ψυγείου - με εξαίρεση ίσως...

Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου

Σύμφωνα με τον διάσημο παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas. Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου – στην κατηγορία pastries - σύμφωνα...

Τι θα συμβεί αν πιείς γάλα που έχει λήξει

Το γάλα μπορεί να είναι ένα θρεπτικό ρόφημα, αλλά φροντίστε να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Η ημερομηνία στο εξωτερικό του μπουκαλιού μπορεί να μην αντικατοπτρίζει...

Και επίσημα ελληνικό το κοκορέτσι – «Βράζουν» οι Τούρκοι

Σάλος στη γειτονική χώρα, μετά τη δημοσίευση της λίστας με τα κορυφαία φαγητά του κόσμου, όπου το κοκορέτσι θεωρείται ελληνικό Απογοήτευση επικρατεί στην Τουρκία, καθώς το κοκορέτσι ανακηρύχτηκε...

Η Δέσποινα Βανδή χορεύει & φτιάχνει τους καλύτερους κουραμπιέδες για τα Χριστούγεννα

Η αγάπη για τη μαγειρική – αγάπη που όπως μας έχει δείξει έχει πάρει και ο γιος της. Μάλιστα, σε όλες τις σημαντικές οικογενειακές...

Βασιλόπιτα «όνειρο» από Άκη Πετρετζίκη: Η συνταγή με το γλυκό της Πρωτοχρονιάς που έχει ξετpελάνει μικρούς και μεγάλους

Τη συνταγή του για βασιλόπιτα σκέτο «όνειρο» μοιράστηκε ο Άκης Πετρετζίκης και το συγκεκριμένο γλυκό της Πρωτοχρονιάς είμαστε σίγουροι πως θα ξετρελάνει μικρούς και...

«Χάσαμε το κοκορέτσι από τους Έλληνες» ‑ Ξενέρωσαν για τον κατάλογο του TasteAtlas στην Τουρκία

Η αναφορά «ελληνικό έδεσμα» για το κοκορέτσι στη λίστα με τα κορυφαία φαγητά στον κόσμο, ενόχλησε τους Τούρκους. Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η λίστα του...

Η ελληνική κουζίνα «τα σπάει» και επισήμως – Δεύτερη καλύτερη σε όλο τον κόσμο

Τα ελληνικά πιάτα που βρέθηκαν στη λίστα με τα καλύτερα 100 Ένα πράγμα ξέρουμε σίγουρα να κάνουμε καλά στην Ελλάδα. Να τρώμε –και να μαγειρεύουμε!...

Το μυστικό της γιαγιάς για αφράτους, τραγανούς και βουτυρένιους κουραμπιέδες, παραδοσιακή συνταγή όπως παλιά

Οι κουραμπιέδες, ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για να γίνουν αφράτοι και...