Advertisements

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας: Νοστιμότατο κοτόπουλο στη γάστρα με μουστάρδα και μπαχάρια

Συνταγή για κοτόπουλο στη γάστρα: Δημιουργήστε το εύκολα, γρήγορα και οικονομικά

Μία απίθανη συνταγή ήρθε στο φως της δημοσιότητας και όσοι το δοκιμάσουν είναι δεδομένο ότι θα μείνουν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα. Πρόκειται για κοτόπουλο στη γάστρα το οποίο μπορείτε να το συνοδέψετε με μια φρέσκια σαλάτα. Είναι ένα κλασικό φαγητό, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, ενώ θα εντυπωσιάζει και τους καλεσμένους σας.

Τα υλικά για τη συνταγή του κοτόπουλου στη γάστρα

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο βάρους περίπου 1,6-1,8 κιλών
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (προτιμότερο ακέρωτο)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 6-7 κόκκοι μπαχάρι *
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο (τις μικροσκοπικές που έχουν λεπτή φλούδα), καλά πλυμένες
  • ξερή ρίγανη ή θυμάρι, καλοκοπανισμένα, για το σερβίρισμα

Η εκτέλεση της συνταγής για κοτόπουλο στη γάστρα

 

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στη γάστρα με μουστάρδα και μπαχάρι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Στη συνέχεια, κοπανίζουμε τα μπαχάρια στο γουδί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Εναλλακτικά, τα τρίβουμε με το μύλο μπαχαρικών.
  3. Τις πατάτες τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Αν είναι μικρές (στο μέγεθος καρυδιού), τις αφήνουμε ως έχουν, ενώ αν είναι πιο μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα και το περιχύνουμε με το μισό από το μείγμα και το αλείφουμε καλά με τα χέρια μέσα-έξω.
  6. Βάζουμε γύρω-γύρω τις πατατούλες και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από όλες τις μεριές με τη σος.
  7. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και τις πατάτες (παρά το ότι έχουμε βάλει αλατοπίπερο στο μείγμα).
  8. Δεν βάζουμε άλλα υγρά στο σκεύος, αρκούν τα υγρά του μείγματος και επίσης το κοτόπουλο θα βγάλει τα δικά του υγρά – αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε κατά το ψήσιμο.
  9. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τη βάζουμε στον φούρνο.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  11. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό.
  12. Μετά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200° C και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει (και να ροδίσει) το κοτόπουλο και οι πατάτες.
  13. Ελέγχουμε αν έγινε το κοτόπουλο, κόβοντάς το λίγο στο σημείο όπου τα μπούτια ενώνονται με το σώμα – αν υπάρχει αίμα «ζωντανό», συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο. Οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει – για να το διαπιστώσουμε, τις τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
  14. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε με τις πατάτες και τα υγρά από τη γάστρα σαν σάλτσα. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μυστικά

Είναι προτιμότερο να αγοράζουμε άκοπα τα μπαχαρικά και να τα τρίβουμε ή να τα κοπανίζουμε μόνοι μας, γιατί το άρωμά τους είναι εντονότερο.

Εύη Δρούτσα για τη Μαρίνα Σάττι: «Μια τάπα είναι και η ίδια, δεν μπορείς να την πάρεις στα σοβαρά»

Η Εύη Δρούτσα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας...

Ο Παναθηναϊκός έστειλε από εκεί που ήρθε τον Φατίχ Τερίμ

Πάει ταβέρνα ο Τούρκος!  Γιοβάνοβιτς γύρνα ή έστω τηλεφώνα! Ο Φατίχ...

Τα προστατεύει το σύμπαν: Tα 2 τυχερά ζώδια που έχουν φύλακα άγγελο και δεν τα αγγίζει τίποτα

Δύο ζώδια είναι τόσο τυχερά που έχουν τους πλανήτες...

Το Ναυάγιο : Η Στέλλα προσπαθεί να σώσει τη φίλη της

Ο Πέτρος μαζί με τον Άγγελο και τον Μάκη...

Αναφυλαξία – Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως θα την αντιμετωπίσετε

Η αναφυλαξία είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί...

Newsletter

Αuτά είναι τα δυο καλύτερα ελληνικά φαγητά με κρέας στον κόσμο – Σαρώνει η Ελλάδα

Πιο πάνω από το σουβλάκι και τον γύρο: Τα 2 ελληνικά πιάτα με κρέας που αποθεώνει το Taste Atlas – Αδικήθηκαν κοντοσούβλι και γουρουνοπούλα Στην...

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μπάμιες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι μπάμιες είναι ένα ελληνικό φαγητό που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει. Ωστόσο γνωρίζετε πόσο υγιεινό φαγητό είναι και πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό μας; Μπάμιες: Ποιες...

Αuτό είναι το πıο επıκίνδυνο τρόφıμο για την καρδıά – 150 γραμμάρια εκτοξεύοuν τον κiνδuνο

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και...

Λεμόνι 285 ετών από την Ινδία πωλήθηκε για 1.800 δολάρια σε δημοπρασία

Το λεμόνι βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε ένα ντουλάπι του 19ου αιώνα και ο οίκος σκέφτηκε να το βάλει στη δημοπρασία με εκτίμηση 40 με...

Vegan διατροφή: 7 tips για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις

Τι πρέπει να προσέξετε; Η  vegan διατροφή είναι επιλογή για όσoυς επιθυμούν να εξαλείψουν την πρόσληψη ζωικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Είναι μια διατροφή...

Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πώλnση αλευριού εντóμων για ανθρώπıνη κατανάλωση

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από...

Ο βολβός που ρυθμίζει το σάκχαρο, δuναμώνει την καρδιά και μεıώνει τα τρıγλυκερίδια και τη χοληστερóλη

Αυτός ο βολβός έχει μια πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με άλλους και χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικές συνταγές όπου θέλετε να δώσετε γεύση χωρίς να καλύψετε άλλα συστατικά. Ωστόσο,...

10 celebrities που έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή

Γιατί πήραν την απόφαση να βγάλουν οριστικά τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους; Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μία τάση αλλά ένας τρόπος ζωής....

«Έξαλλоι» οι Κρnτικοί: Αuτό το κρητικό φαγητό είναι στη λίστα με τα 50 χειρóτερα του κóσμου

To Taste Atlas έκανε τη λίστα με τα 50 χειρότερα φαγητά στον κόσμο και ένα από αυτά ανήκει στην κρητική κουζίνα. Η λίστα του Taste...

Αuτός είναι ο καφές που δεν πρέπει να παραγγείλεις ποτέ σύμφωνα με μπαρίστα

Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά σε περιμένει κι άλλη δυσάρεστη έκπληξη. Η πρώτη απόλαυση της ημέρας. Όλα ξεκινούν από μία κούπα ζεστού καφέ. Και...

Φραπέ, Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino: Ποιος ο πιο επικίνδυνος καφές για υγεία

Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν… ζεστό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Μιλάμε φυσικά για τον καφέ και τις διάφορες εκδοχές του, που...

Ο λόγος που ο ελληνικός καφές είναι το κλειδί της μακροζωίας

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της...

Η τρоφή που μπоρεί να σας βоηθήσει να ζήσετε περισσóτερο

Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργήθηκαν στον τομέα της μακροζωίας, υπάρχει μια τροφή που μπορεί να συμβάλει στην παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Αυτή η διατροφή είναι...

Ερευνα: Πού πήγε όλο το μέλι; Γιατί έχει μειωθεί η παραγωγή του

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωσης της παραγωγής στο μέλι. Τι δείχνει επιστημονική έρευνα. «Που πήγε όλο το μέλι»; Αυτό είναι το ερώτημα που...

Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας: «Το τεράστιο καλό που κάνει η ελληνική φέτα στην υγεία και δεν το γνωρίζουμε»

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για τα κρυφά πλεονεκτήματα που έχει η φέτα και η κατανάλωσή της, για τη διατροφή και την υγεία μας. Στα...

Το φαγητό που είναι Νο1 εχθρός της καρδιάς σου και σπάνια λείπει από το τραπέζι σου

Υπάρχει μία τροφή η οποία αποτελεί τον Νο1 εχθρό της καρδιάς και την καταναλώνεις… κάθε μέρα. Όμως, μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου...

Βρεφıκό γάλα: «Εiδος πολυτελεiας» στην Ελλάδα, «θέλουμε τουλάχıστον 200 εupώ το μήνα»

Ως είδος πολυτελείας πωλείται το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Η τιμή για την πιο αναγκαία και μοναδική τροφή για τα βρέφη «σπάει» το ένα...

Θεσσαλονίκη: Έφτιαξαν βασιλόπιτα με γεύση μπουγάτσα

Βασιλόπιτα μπουγάτσα και αλμυρή βασιλόπιτα με παστουρμά και γραβιέρα φτιάχνονται σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Μετράμε αντίστροφα πλέον για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και οι περισσότεροι έχουν...

Η μπουγάτσα στην 4η θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου

Αυτό που βρέθηκε στην 1η θέση, μας προκάλεσε απορίες. Αγαπάμε το Taste Atlas. Το αγαπάμε γιατί στις λίστες του πάντα βρίσκεται η Ελλάδα. Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί...

Παραδοσιακή γαλατόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή για την αλμυρή εκδοχή της που θα προσθέσει νοστιμιά στο εορταστικό τραπέζι

Στα εορταστικά τραπέζια επιτρέπονται οι εξαιρέσεις στον κανόνα και οι πιο ξεχωριστές συνταγές, γι’ αυτό και σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε την γευστική...

Ανακαλοúνται δεκάδες γνωστές μάρκες σνακ λóγω σαλμоνέλας – Ενnμέρωση από τα LidΙ

Η Quaker Oats Company η οποία ανήκει στον κολοσσό των ποτών και σνακ PepsiCo ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλεί 43 διαφορετικά προϊόντα με βάση τα δημητριακά, granola και δημητριακά...

Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά εκτός ψυγείου

Πρέπει να βάζουμε τα αβγά στο ψυγείο ή όχι;  Θα έχετε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας τα αβγά πωλούνται εκτός ψυγείου - με εξαίρεση ίσως...

Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου

Σύμφωνα με τον διάσημο παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas. Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου – στην κατηγορία pastries - σύμφωνα...

Τι θα συμβεί αν πιείς γάλα που έχει λήξει

Το γάλα μπορεί να είναι ένα θρεπτικό ρόφημα, αλλά φροντίστε να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Η ημερομηνία στο εξωτερικό του μπουκαλιού μπορεί να μην αντικατοπτρίζει...

Και επίσημα ελληνικό το κοκορέτσι – «Βράζουν» οι Τούρκοι

Σάλος στη γειτονική χώρα, μετά τη δημοσίευση της λίστας με τα κορυφαία φαγητά του κόσμου, όπου το κοκορέτσι θεωρείται ελληνικό Απογοήτευση επικρατεί στην Τουρκία, καθώς το κοκορέτσι ανακηρύχτηκε...

Η Δέσποινα Βανδή χορεύει & φτιάχνει τους καλύτερους κουραμπιέδες για τα Χριστούγεννα

Η αγάπη για τη μαγειρική – αγάπη που όπως μας έχει δείξει έχει πάρει και ο γιος της. Μάλιστα, σε όλες τις σημαντικές οικογενειακές...

Βασιλόπιτα «όνειρο» από Άκη Πετρετζίκη: Η συνταγή με το γλυκό της Πρωτοχρονιάς που έχει ξετpελάνει μικρούς και μεγάλους

Τη συνταγή του για βασιλόπιτα σκέτο «όνειρο» μοιράστηκε ο Άκης Πετρετζίκης και το συγκεκριμένο γλυκό της Πρωτοχρονιάς είμαστε σίγουροι πως θα ξετρελάνει μικρούς και...

«Χάσαμε το κοκορέτσι από τους Έλληνες» ‑ Ξενέρωσαν για τον κατάλογο του TasteAtlas στην Τουρκία

Η αναφορά «ελληνικό έδεσμα» για το κοκορέτσι στη λίστα με τα κορυφαία φαγητά στον κόσμο, ενόχλησε τους Τούρκους. Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η λίστα του...

Η ελληνική κουζίνα «τα σπάει» και επισήμως – Δεύτερη καλύτερη σε όλο τον κόσμο

Τα ελληνικά πιάτα που βρέθηκαν στη λίστα με τα καλύτερα 100 Ένα πράγμα ξέρουμε σίγουρα να κάνουμε καλά στην Ελλάδα. Να τρώμε –και να μαγειρεύουμε!...

Το μυστικό της γιαγιάς για αφράτους, τραγανούς και βουτυρένιους κουραμπιέδες, παραδοσιακή συνταγή όπως παλιά

Οι κουραμπιέδες, ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για να γίνουν αφράτοι και...