Advertisements

Ο θάνατος είναι πλέον, προσωρινός

Θάνατος. Το πιο τραγικό γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου. Αμετάκλητος και αναπόφευκτος.

Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς, όπως είναι λογικό, δε θέλουμε ούτε να ακούμε αλλά ούτε και να σκεφτόμαστε αυτό το μακάβριο θέμα.

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ο θάνατος αποτελεί την μεγαλύτερη φοβία στο μυαλό κάθε ανθρώπου, είτε ενσυνείδητα, είτε υποσυνείδητα.

Προσωρινή ζωή

Ανεξάρτητα του πόσο όμορφα ή πόσο άσχημα ζούμε πάνω στη Γη, το πρόβλημα μας είναι, και πάντα ήταν άλλωστε, το γεγονός πως είμαστε προσωρινοί. Το σώμα μας είναι φθαρτό και, χωρίς εξαίρεση, μας οδηγεί στον θάνατο.

Ένας βασιλιάς, ενώ στοχάζονταν τις επιτυχίες και τις αποκτήσεις του, μας φανερώνει μια σκέψη πάρα πολύ ουσιαστική:

«Έκανα μεγάλα πράγματα για τον εαυτό μου· έκτισα για τον εαυτό μου σπίτια· φύτεψα για τον εαυτό μου αμπελώνες. Έκανα για τον εαυτό μου κήπους και πάρκα, και φύτεψα σ’ αυτά κάθε είδος καρποφόρα δέντρα. Έκανα για τον εαυτό μου δεξαμενές νερών, ώστε απ’ αυτές να ποτίζω το άλσος, που ήταν κατάφυτο από δέντρα. Απέκτησα δούλους και δούλες, και είχα δούλους που γεννήθηκαν μέσα στο σπίτι μου· ακόμα, απέκτησα αγέλες και κοπάδια περισσότερα από όλους εκείνους που υπήρξαν πριν από μένα στην Ιερουσαλήμ.

Συγκέντρωσα στον εαυτό μου και ασήμι και χρυσάφι, και εκλεκτά κειμήλια βασιλιάδων και τόπων· απέκτησα για τον εαυτό μου τραγουδιστές και τραγουδίστριες, και τα εντρυφήματα των γιων των ανθρώπων, κάθε είδος από παλλακίδες. Και μεγαλύνθηκα και αυξήθηκα περισσότερο από όλους εκείνους που υπήρξαν πριν από μένα στην Ιερουσαλήμ· και η σοφία μου έμενε μέσα μου.

Και κάθε τι που ζήτησαν τα μάτια μου, δεν το αρνήθηκα σ’ αυτά· δεν εμπόδισα την καρδιά μου από κάθε ευφροσύνη, επειδή η καρδιά μου ευφραινόταν σε όλους τούς μόχθους μου· κι αυτό ήταν η μερίδα μου από ολόκληρο τον μόχθο μου.

Και εγώ παρατήρησα σε όλα τα έργα μου, που έκαναν τα χέρια μου, και σε κάθε μόχθο που μόχθησα, και δες, τα πάντα ματαιότητα, και θλίψη πνεύματος, και κανένα όφελος κάτω από τον ήλιο…» (Εκκλησιαστής 2:4-11).

Η ουσία των παρατηρήσεων του βασιλιά είναι συντριπτική – ότι κι αν πετύχεις, ότι κι αν αποκτήσεις, είναι τελείως μάταιο από τη στιγμή που ο χρόνος σου είναι περιορισμένος.

Ο επερχόμενος θάνατος του βασιλιά, ανεξάρτητα του πόσο θα αργήσει ή όχι, καθιστά στην ουσία, όλα όσα έχει μάταια για αυτόν.

Η προσωρινή λύση vs την ουσιώδης λύση

Η αλήθεια είναι, πως σε γενικές γραμμές έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα.

Η άποψη που λανθασμένα έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στους πιστούς, αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται σε μια διαδικασία αποδοχής της Χριστιανικής διδασκαλίας, λέει πως χρειαζόμαστε τον Θεό προκειμένου να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες, να βρούμε θεραπεία σε μια αρρώστια, και γενικώς να λύσουμε κάθε πρόβλημά μας.

Στη πραγματικότητα ευτυχώς δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Και λέμε ευτυχώς, γιατί θα ήταν εντελώς απογοητευτικό να είχε έρθει στον κόσμο μας ο Θεάνθρωπος απλά και μόνο για να διευκολύνει την προσωρινή ύπαρξη μας πάνω σε αυτή τη γη.

Ο ίδιος ο Χριστός λέει: «Επειδή, τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο, αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, ζημιωθεί όμως την ψυχή του;» (Κατά Μάρκον 8:36).

Έστω πως έχω τα πάντα. Έστω πως έχεις εσύ τα πάντα. Ολόκληρο τον κόσμο. Ότι μπορεί να επιθυμήσει άνθρωπος. Και λοιπόν;

Έστω ότι βρέθηκε τυχαία κάποιος στο δρόμο σου και σου είπε, «σου χαρίζω ότι επιθυμείς». Στην αρχή ενθουσιάζεσαι και πλέεις σε πελάγη ευτυχίας.

Μετά;

Μόλις περάσει ένα διάστημα, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι πως ενώ έχεις τα πάντα, μέσα σου υπάρχει μια πολύ σκοτεινή γωνιά.

Η γωνιά αυτή υπάρχει γιατί όσα και να έχεις,  σε περιμένει το ίδιο τέλος, όπως και τον βασιλιά στον οποίο αναφερθήκαμε πριν, άρα το τι έχεις ή τι δεν έχεις μοιραία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και στο προσκήνιο έρχεται ξανά αυτό το αιώνιο μισητό πρόβλημα. Ο θάνατος.

Ο Θεός μας απαλλάσσει από την απογοήτευση και τον φόβο

Τη λύση λοιπόν σε αυτό το αιώνιο πρόβλημα, ήρθε να δώσει ο Χριστός.

Με τον θάνατό Του στον σταυρό, αποκάλυψε την συγκλονιστική αλήθεια – ο Θεός αγαπά κάθε ένα από εμάς περισσότερο από την ίδια Του την ύπαρξη!

Με τη δύναμη αυτής της αγάπης ο Χριστός κατέκτησε την αμαρτία και τον θάνατο εκ μέρους μας.

Από τη στιγμή που αναστήθηκε ο Ιησούς, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Στην εποχή μας πλέον, τα νεκροταφεία ονομάζονται κοιμητήρια και οι νεκροί, κεκοιμημένοι.

Αυτή η διαφορά δεν είναι φυσικά τυπική, ούτε τυχαία.

Ο θάνατος εξακολουθεί να εξουσιάζει τον άνθρωπο, μιας και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ακόμη κι Αυτός ο Χριστός ήταν απαραίτητο να πεθάνει, όμως η προοπτική που άνοιξε ο Σταυρός είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Οι νεκροί πλέον καλούνται κεκοιμημένοι, γιατί όπως ο άνθρωπος που κοιμάται, κάποτε ξυπνάει, έτσι και οι κεκοιμημένοι θα «ξυπνήσουν» και θα επανέλθουν στη ζωή.

Το τι θα γίνει μετά, είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά σχετικά με την ανάσταση των νεκρών ο Ιησούς είναι ξεκάθαρος, «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή· αυτός που πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει. Και καθένας που ζει και πιστεύει σε μένα, δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ» (Κατά Ιωάννην 11:26).

Σε άλλο σημείο του Λόγου του Θεού, διαβάζουμε: «Δεν θέλω, μάλιστα, να αγνοείτε, αδελφοί, για όσους έχουν κοιμηθεί, για να μη λυπάστε, όπως και οι υπόλοιποι, που δεν έχουν ελπίδα. Επειδή, αν πιστεύουμε ότι ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε, έτσι και ο Θεός, αυτούς που κοιμήθηκαν με πίστη στον Ιησού, θα τους φέρει μαζί του» (Α’ Προς Θεσσαλονικείς 4:13-14).

Οι χαρακτηρισμοί λοιπόν, «κοιμητήριο» και «κεκοιμημένοι» είναι ουσιαστικοί και όχι αυθαίρετοι.

Το Θεϊκό σχέδιο

Όσο ζούμε πάνω στη γη, διαθέτουμε όπως είναι λογικό, ένα φθαρτό σώμα.

Ένα σώμα όμοιο όλης της κτήσης που και αυτή είναι φθαρτή και θα έρθει ώρα που δε θα υπάρχει πια, «Επειδή, πρέπει τούτο το φθαρτό να ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό να ντυθεί αθανασία. Όταν τούτο το φθαρτό ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό ντυθεί αθανασία, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος, που είναι γραμμένος: «Καταβροχθίστηκε ο θάνατος με νίκη». «Θάνατε, πού είναι το κεντρί σου; Άδη, πού είναι η νίκη σου;» (Α’ Προς Κορινθίους 15:53-55)

Αν πιστεύεις στον Ιησού Χριστό δε χρειάζεται να φοβάσαι τον θάνατο.

Για σένα που Τον εμπιστεύεσαι, ο θάνατος είναι ουσιαστικά προσωρινός.

Το Θεϊκό σχέδιο είναι σαφέστατο.

Ο Θεός θα υποτάξει όλους τους εχθρούς Του και κατόπιν έναν εχθρό που είναι δικός μας. Θα «βάλει όλους τους εχθρούς Του κάτω από τα πόδια Του· τελευταίος εχθρός καταργείται ο θάνατος» (Α’ Προς Κορινθίους 15:4-6).

Πηγή

 

Σάλος με τον Θέμη Αδαμαντίδη: Πήρε θέση για τον Απόστολο Λύτρα και τον «ξέπλυνε» κανονικότατα

Θέμης Αδαμαντίδης για υπόθεση Λύτρα: «Ήταν μια άτυχη στιγμή,...

Τpόμος σε πόλη της Ελλάδας: Κατακλύστηκε από ιπτάμενες κατσαρίδες «Σβαρτσενέγκερ» – Γιατί αυξήθnκαν

Ιπτάμενες κατσαρίδες ταλαιπωρούν τους Λαρισαίους περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά φέτος. Ο...

Πώς είναι τα πραγματικά πρόσωπα διάσημων ταινιών που βασίστηκαν σε αληθινές ιστορίες;

Οι ταινίες που μας αρέσει να βλέπουμε! Οι ζωές μερικών...

Το Ναυάγιο – Τα επόμενα επεισόδια από 17/6/24 έως 19/6/24

Το Ναυάγιο Επόμενα επεισόδια: Οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια...

Συνελήφθη ο Κέντρικ Ναν μετά από επεισόδιο με την σύζυγο του

Ο Αμερικανός αστέρας του Παναθηναϊκού οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα...

Newsletter

Μετακόμισε η Μαρία Αντωνά στο σπίτι δίπλα από τον Λιάγκα μέσα σε μια βδομάδα

Φαίνεται πως η Μαρία Αντωνά και ο Γιώργος Λιάγκας έχουν αναδειχθεί ως το νέο ζευγάρι που προκαλεί ενδιαφέρον στην πόλη. Η γνωριμία και η...

Μιχάλης Μυτακίδης: «Έχω φροντίσει να με μισούν, δεν θέλω να γεμίζω στάδια όπως ο ΛΕΞ»

Ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member σε μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση. Στην εκπομπή της Έλενας Παπαβασιλείου στο Action 24 φιλοξενήθηκε ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Menber. Ο B.D. Foxmoor όπως...

Στέφανος Κασσελάκης για Τάιλερ Μακμπέθ: «Είναι ο πυρήνας μου – Έχουμε μια ιστορία που την φτιάξαμε μαζί»

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Τετ α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος στον Alpha Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πορεία...

Σελήνη στον Υδροχόο: Όλη η τύχη πάνω σε 3 ζώδια

Η Σελήνη στον Υδροχόο φέρνει έμπνευση και νέες ιδέες. Είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσετε νέους τομείς γνώσης & να ανοίξετε τους ορίζοντές σας Η Σελήνη...

Προειδοποίηση Λαγουβάρδου: «Έρχεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών»

Οι πρώτες προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Το φετινό καλοκαίρι πρόκειται να έρθει με θερμοκρασίες...

Τα προστατεύει το σύμπαν: Tα 2 τυχερά ζώδια που έχουν φύλακα άγγελο και δεν τα αγγίζει τίποτα

Δύο ζώδια είναι τόσο τυχερά που έχουν τους πλανήτες να τους προστατεύουν από εκεί ψηλά. Ποια είναι όμως αυτά; Σύμφωνα με τους αστρολόγους, δύο στον...

Αναφυλαξία – Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως θα την αντιμετωπίσετε

Η αναφυλαξία είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Tα συμπτώματα της και ο σωστός τρόπος για να την αντιμετωπίσετε. Η αναφυλαξία...

Λάκης Γαβαλάς για Μαρίνα Σάττι: «Δεν αντιπροσωπεύει την Ελλάδα αυτό, με τέτοιο ρούχο δεν βγάζεις να κουνήσεις μαντήλι»

Λίγες ώρες μετά τον τελικό της Eurovision 2024, ο Λάκης Γαβαλάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι». Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, μεταξύ άλλων, σχολίασε...

Αγίου Πνεύματος – Πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο – Όλες οι αργίες του 2024

Το επόμενο τριήμερο στο ημερολόγιο είναι αυτό του Αγίου Πνεύματος. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί για πολλούς ένα ιδανικό μέσα στο καλοκαίρι και φέτος...

Eurovision 2024: Ποιο είναι το 24χρονο Nemo – Η στιγμή που αποκάλυψε πως αυτοπροσδιορίζεται ως non binary

O 68oς διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε με μεγάλο νικητή το Nemo από την Ελβετία, που κατάφερε να πάρει την πρωτιά στη συνδυαστική ψηφοφορία...

Γιατί οι εξωγήινοι δεν επισκέπτονται τη Γη: Δύο κύρια εμπόδια για την επαφή με τον ανθρώπινο πολιτισμό

«Μέσα σε αυτά τα τρία ή τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια θα είχε περάσει κάποιος» Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες είναι πιθανή...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία – Η Ελλάδα κατέκτησε την 11η θέση, η Κύπρος την 15η

Ο Nemo με το τραγούδι «The Code» είναι ο μεγάλος νικητής του 68ου διαγωνισμού Ο μεγάλος τελικός της Eurovision για το 2024 ολοκληρώθηκε στο Μάλμε...

Σελήνη στους Διδύμους: Τρία ζώδια απολαμβάνουν ξεχωριστή τύχη

Η Σελήνη στους Διδύμους ανοίγει πόρτες σε νέες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Τρία ζώδια θα βιώσουν μια σημαντική φάση αυτογνωσίας και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής...

Ποιοι είναι οι 10 τρόποι με τους οποίους είναι πολύ πιθανόν να καταστραφεί ο κόσμος;

Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί με αυτές τις πληροφορίες, αλλά ας έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά! Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι. Διαβάστε την...

Ιησούς Χριστός – Μύθος ή Πραγματικότητα;

Ο Ιησούς Χριστός είναι η βάση και το εδραίωμα της Χριστιανικής πίστης. Αν υπήρξε ως ιστορική προσωπικότητα, τότε αξίζει να μάθουμε περισσότερα γι’ Αυτόν....

Τα ζώδια που θα τσακωθούν στο πασχαλινό τραπέζι: Οι τρεις εριστικοί του ζωδιακού

Τα ζώδια που θα τσακωθούν στο πασχαλινό τραπέζι: Οι τρεις εριστικοί του ζωδιακού Τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε ζώδιο μπορούν να καθορίσουν κατά πόσο μπορεί...

Πριν φύγει ο Απρiλιος – Τα ζώδια που θα «βρouν» τον μεγάλο έρwτα

Για να δούμε τι θα δούμε! Ποια είναι τελικά αυτά τα τυχερά ζώδια; Ο Απρίλιος, επιφυλάσσει μεγάλες στιγμές στα ερωτικά σου και κατά πάσα πιθανότητα θα σε...

TV Queen: Νέες πληροφορίες για τις υποψήφιες – Η σύζυγος ποδοσφαιριστή και η αεροσυνοδός

Νέες πληροφορίες για τις υποψήφιες TV Queen έδωσε το Πρωινό Σουσού αποκαλύπτοντας 5 από τα 17 βιογραφικά των κοριτσιών που θα δούμε στην πρεμιέρα...

Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου στο Facebook

Θα σου πούμε ποιος είναι ο στόκερ σου! Όλοι μας πιστεύω έχουμε αναρωτηθεί για το ποιος ή ποια μπαίνει για να δει το προφίλ μας. Ειδικά...

O Έλον Μασκ χαρακτηρίζει εκθαμβωτική την Ελένη Τσολάκη: «Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο Έλον Μασκ εντυπωσιάστηκε από ένα βίντεο της Ελένης Τσολάκη να παρουσιάζει τον καιρό και δήλωσε τον θαυμασμό του στο X. Το τελευταίο διάστημα έχει...

Οι Κυρίαρχες Τάσεις στα Μαγιό για το Καλοκαίρι 2024

Το καλοκαίρι έφτασε και εμείς είμαστε πιο έτοιμες από ποτέ να βάλουμε τα μαγιό μας και να κατευθυνθούμε προς τις παραλίες. Αλλά ποιες θα...

Καμία πλαστική δεν έχει κάνει η Έλλη Κοκκίνου μας δήλωσε

Η Έλλη Κοκκίνου ήταν μία από τις πέντε προσκεκλημένες στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου. Η διάσημη τραγουδίστρια...

«Ο Γ’ Παγκóσμιoς Πóλεμος θα γiνει στα μέρη»: Ανατριχιάζoυν τα προφnτικά λόγια του Αγίου Παϊσίου

Ανατριχιάζουν τα προφητικά λόγια του Αγίου Παϊσίου για την Μέση Ανατολή. «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι τα μέρη που εκπηγάζει και περνά ο Ευφράτης...

Δuσάρεστα νέα για την Αθήνα: Γιατί ψnφiστnκε ως η χειρóτερη πόλη

Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, η ασφάλεια και γενικότερα το κόστος ζωής, καθιστούν την Αθήνα τη χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη να εργαστούν οι ψηφιακοί νομάδες Παρά...

Οι 15 πιο ισχυρές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ

Κάποιες φωτογραφίες θα μείνουν για πάντα στην ιστορία και την μνήμη της ανθρωπότητας. Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις λένε πολύ σοφά στην Ιαπωνία. Ας δούμε μερικές...

Οι ασφαλέστερες χώρες αν ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιoς Πoλεμoς

Η Μέση Ανατολή είναι σαν ένα καζάνι που βράζει, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με αγωνία τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και...

Έγγραψε σήμερα με το σκίτσο του ο Αρκάς για το Ισραήλ και το Ιράν

Ο Αρκάς σχολίασε σήμερα (15/04) με ένα συγκλονιστικό σκίτσο του, τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας. Ειδικότερα,...

Τα Ζώδια και οι Αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας – 15 έως 21 Απριλίου 2024

Πώς θα είναι η εβδομάδα; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου, σύμφωνα με την αστρολόγο Λίτσα Πετρίδη; Κριός Θα καταβάλεις όλες τις προσπάθειες αυτή...

Άννα Βίσση για Νίκο Καρβέλα: «Είναι αληθινός και τον γουστάρουμε»

«Βράχος» στο πλευρό του Νίκου Καρβέλα, στέκεται η Άννα Βίσση, μετά τη συνέντευξη του τραγουδιστή στη Ναταλία Γερμανού. Ο Νίκος Καρβέλας προκάλεσε για ακόμη μια...

28 χρόνια μετά: Η τελευταία φωτο της Αλίκης Βουγιουκλάκη πριν φύγει νικnμένη από καpκίνο

Ένα ακόμη σπάνιο φωτογραφικό καρέ δημοσιεύτηκε στα social media με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το εν λόγω υλικό τραβήχτηκε λίγους μήνες πριν φύγει από τη...