10 σnμάδια ότι είσαι εξuπνóτερоς απ’ τον μέσо άνθρωπо

Δεν θα σας μιλήσουμε για υψηλά σκορ σε τεστ νοημοσύνης, δεν θα σας ρωτήσουμε για το αν ήσαστε μαθητής του 20 ούτε αν καταφέρατε να μπείτε στο Πανεπιστήμιο στα 15 ή να τελειώσετε το διδακτορικό σας σε 6 μήνες.

Τα χαρακτηριστικά των έξυπνων ανθρώπων είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που νομίζετε. Διαβάζοντας το κείμενο, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι σύγχρονοι Αινστάιν κυκλοφορούν ανάμεσά μας και ότι ίσως είστε κι εσείς ένας απ’ αυτούς…

Φημίζεστε για το χιούμορ σας

Το καλό χιούμορ, εκτός από αξεπέραστο σημάδι γοητείας, είναι και ένα από τα πιο δυνατά σημάδια εξυπνάδας. Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι το λεγόμενο black humor, που είναι πιο καυστικό και θεωρείται ότι είναι δημιούργημα μιας πιο περίπλοκης διαδικασίας του εγκεφάλου, συνδέεται με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα»

Οι άνθρωποι που συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να  γνωρίζουν τα πάντα είναι πιο έξυπνοι. Η εξήγηση είναι απλή: δεν φοβούνται να πουν «δεν ξέρω», όμως στη συνέχεια θα κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να μάθουν αυτό που δεν ξέρουν. Γενικά, τα άτομα με υψηλό δείκτη ευφυΐας τείνουν να υποτιμούν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να πιστεύουν ότι οι επιδόσεις τους στα μαθήματα, στη δουλειά κ.τ.λ. δεν είναι καλές, τουλάχιστον πριν μάθουν τ’ αποτελέσματα.

Η περιέργεια (δεν) σκότωσε τη γάτα

Εδώ να διαχωρίσουμε το εξής: άλλο η περιέργεια, άλλο το κουτσομπολιό. Τα άτομα που «ψάχνονται» συνεχώς και θέλουν να μαθαίνουν όλο και περισσότερα, είναι πιο έξυπνα. Αν δεν πιστεύετε εμάς, πιστέψτε τον Αινστάιν που έλεγε «δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ταλέντο, είμαι περίεργος».

Είστε ανοιχτόμυαλοι

Δεν απορρίπτετε καινούριες ιδέες ή αντιλήψεις διαφορετικές από τις δικές σας και δέχεστε την αντίθετη πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, φιλτράρετε πολύ καλά αυτά που ακούτε και σκέφτεστε διπλά πριν ενστερνιστείτε μία άποψη -κάτι που δεν θα γίνει αν δεν συλλέξετε όλες τις απαραίτητες αποδείξεις.

Ναι, περνώ και μόνος(η) μου καλά!

 

 

Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να θεωρηθεί ελάττωμα από κάποιους: είναι αρκετά ατομικιστές. Για την ακρίβεια, είναι τόσο ατομικιστές, που τους αρέσει να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους και δεν απολαμβάνουν πάντα την παρέα με άλλα άτομα.

Έχετε αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη

Ή αλλιώς αναπτυγμένη ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή, όχι μόνο να καταλαβαίνουν, αλλά και να «νιώθουν» τον συνάνθρωπό τους. Το γεγονός αυτό ίσως εξηγείται με το ότι τους αρέσει να ακούν τις εμπειρίες των άλλων και να τις «ζουν» μέσα απ’ τα μάτια των συνομιλητών τους.

 

 

Είστε λίγο… χασομέρηδες

Πώς συνδέεται ο υψηλότερος δείκτης νοημοσύνης με το χασομέρι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να χαζεύεις λίγο παραπάνω δεν είναι απαραίτητα κακό, ακόμα και στη δουλειά. Γιατί ένας έξυπνος άνθρωπος θα χρησιμοποιήσει την ώρα που φαινομενικά χαζεύει για να βρει μια πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα. Τα άτομα με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης μάλλον έχουν κάποιους αντισυμβατικούς τρόπους να δουλεύουν και να αντεπεξέρχονται στα καθήκοντά τους.

Και πολύ ευπροσάρμοστοι

 

 

Όπως αποδεικνύει η επιστήμη, ένας έξυπνος άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και να αντιμετωπίσει δυσκολίες που συναντά για πρώτη φορά. Το ατού του είναι ότι μπορεί να αλλάξει τη δική του συμπεριφορά έτσι ώστε να  προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον ή προσπαθεί ο ίδιος να αλλάξει τις συνθήκες ή τα δεδομένα που δεν τον βολεύουν.  Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο χρήσιμα έμφυτα ταλέντα που θα θέλαμε όλοι να έχουμε.

Έχετε κάνει τη νύχτα-μέρα

 

 

Όσο πιο έξυπνοι είστε, τόσο πιο επιρρεπείς είστε στο ξενύχτι, αφού τα άτομα με τα πιο λαμπρά μυαλά έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται αργότερα από τον μέσο άνθρωπο (από επιλογή τους και όχι λόγω καταστάσεων) αλλά και να ξυπνούν αργότερα. Αν αργείτε, λοιπόν, να πάτε στη δουλειά το πρωί, πείτε στο αφεντικό σας ότι δεν φταίτε εσείς, αλλά η… οξυδέρκειά σας!

Έχετε αυτοέλεγχο

Ο αυθορμητισμός δεν πάει χεράκι-χεράκι με την εξυπνάδα. Τα άτομα με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης εξετάζουν κάθε περίπτωση, σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους και παίρνουν αποφάσεις έπειτα από πολλή σκέψη και ανάλυση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το χαρακτηριστικό του αυτοελέγχου οφείλεται στο μέρος του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς παίρνουμε αποφάσεις και επιλύνουμε προβλήματα.

 

 

*Με πληροφορίες από το Businessinsider.com


Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες: