Advertisements

Δεν θα άντεχες 24 ώρες: Η σούπερ δίαιτα που μετέτρεψε τον Τζόκοβιτς σε “ρομπότ”

Τζόκοβιτς δίαιτα: Η δίαιτα που μεταμόρφωσε τον πρωταθλητή

Τζόκοβιτς δίαιτα: Τη διαδικασία «autophagy», δηλαδή αυτοφαγία, περιέγραψε το 2016, ο Ιάπωνας Γιοσινόρι Οχσούμι. Στον επιστήμονα απονεμήθηκε τότε το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας από τη σουηδική Ακαδημία.

Χάρη στην επικρατούσα ελληνική ορολογία στον επιστημονικό χώρο, ο Ιάπωνας κυτταρικός βιολόγος, ήταν αυτός που παρατήρησε και κατέγραψε για πρώτη φορά την ιδιότητα των κυττάρων να αλλοιώνουν ή και να ανακυκλώνουν τα δικά τους κυτταρικά συστατικά. «Τρώγοντας», ουσιαστικά ένα κομμάτι του εαυτού τους. Τα βαφτίσια του φαινομένου της «κυτταρικής αυτοφαγίας» δεν έγιναν από τον ίδιο. Αυτός ήταν όμως, που αντιλήφθηκε υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται και με ποιο τρόπο λειτουργεί.

Για να λάβει ο Οχσούμι την ύψιστη επιστημονική διάκριση βασίστηκε σε μια άλλη έρευνα με Νόμπελ Χημείας, το 2004. Δύο Ισραηλινοί επιστήμονες και ένας Αμερικανός είχαν παρουσιάσει τη δεκαετία του ’80 το σύστημα του οργανισμού, που διασπά κάθε είδους πρωτεΐνη. Περίπου 20 χρόνια αργότερα τιμήθηκαν με Νόμπελ. Δεν είχαν ωστόσο καταφέρει να προβλέψουν, τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα ασχολούνται με «μεγάλες» πρωτεΐνες, αλλά και τι κάνουν στα φθαρμένα τους «εξαρτήματα».

Τι απέδειξε ο Νομπελίστας Ιάπωνας;

Ο Νομπελίστας Ιάπωνας απέδειξε ότι η ιδιότητα των κυττάρων να «τρώνε» ένα κομμάτι του εαυτού τους, έχει ευεργετικές επιπτώσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Όταν η διαδικασία γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τα κύτταρα ανακυκλώνουν κατεστραμμένα μόρια. Ανανεώνονται και διατηρούνται λειτουργικά. Ανοικοδομούν τα συστατικά τους, όπως τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τα άλλα μακρομόριά τους, καθώς και τα κατεστραμμένα ή περιττά υποκυτταρικά οργανίδια. Πρόκειται για μια μορφή κυτταρικού καθαρισμού. Το σώμα αναγνωρίζει παλιό και υποβαθμισμένο κυτταρικό εξοπλισμό και τον καταστρέφει.

Επιτρέπεται στον οργανισμό να «ξεφορτώνεται» άχρηστα στοιχεία. Να σταματά την καρκινική ανάπτυξη και να εμποδίζει μεταβολικές δυσλειτουργίες (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτη), αλλά και φλεγμονές. Στην αντίθετη περίπτωση, που η αυτοφαγία δεν πραγματοποιείται όπως θα έπρεπε, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ασθενειών. Παρδείγματα είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, αλλά και διάφορα είδη νευρολογικών διαταραχών.

Με λίγα λόγια, εκτός από σύμμαχος για έναν υγιή οργανισμό, η αυτοφαγία παρουσιάζεται ως ο σημαντικότερος μηχανισμός για την επιβράδυνση της γήρανσης. Διότι καθαρίζει τα κύτταρα από τη συσσώρευση όλων αυτών των «σκουπιδιών» που ευθύνονται για τη γήρανση. Έτσι εξασφαλίζεται η ανακύκλωση και ανανέωση των συστατικών του κυττάρου.

Πώς επιτυγχάνονται όμως οι ευνοϊκές συνθήκες για να λειτουργήσει με τον ευκταίο τρόπο η αυτοφαγία;

Κατ’ αρχάς με τη σωματική άσκηση. Είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βοηθούν τον οργανισμό τους να «καθαρίσει». Η άσκηση προκαλεί στρες στον οργανισμό, δημιουργώντας μικροσκοπικά «σκισίματα» στους μυς (μικρο-θλάσεις), που το σώμα προσπαθεί να θεραπεύσει, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη δύναμη και αντοχή τους.

Η τακτική άσκηση έχει αναδειχθεί με διάφορους τρόπους, ως ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκείνο που δυσκολεύεται να συλλάβει ο νους, είναι το εύρημα του Ιάπωνα βιολόγου που έχει να κάνει με την καθημερινή εξαντλητική νηστεία. Όπως απέδειξε, το φαινόμενο της αυτοφαγίας μπορεί να παράγει «καύσιμα», αλλά και να δημιουργήσει μπλοκ από κύτταρα, σε περιόδους ασιτίας.

Αυτό που φάνηκε από τις μελέτες είναι ότι η παράλειψη γευμάτων ενεργοποιεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο την αυτοφαγία – θέτει και πάλι τον οργανισμό σε συνθήκες στρες – διεγείροντας την αυξητική ορμόνη. Η ορμόνη αυτή έχει αντιγηραντική δράση. Η διαδικασία ενεργοποιείται από τη στέρηση θρεπτικών συστατικών. Χάρη στην αύξηση γλυκαγόνης που προκαλεί η νηστεία, δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στην αυτοφαγία. Για να επιτύχει κάποιος τις ιδανικές συνθήκες ωστόσο χρειάζεται αυστηρό πρόγραμμα. Απαιτείται ασιτία και όχι απλά περιορισμός θερμίδων! Χρειάζονται καλό φαγητό με πολλά γεύματα για ένα συγκεκριμένο ωράριο και ενδιάμεσα ακραία νηστεία. Με αυτό τον ισορροπημένο τρόπο, που πρέπει να έχει τακτική μορφή, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη των κυττάρων κατά τη διάρκεια του φαγητού. Επίσης επιτυγχάνεται και ο κυτταρικός καθαρισμός κατά τη διάρκεια της ασιτίας.

Το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί ο Νόβακ Τζοκοβιτς

Είναι αυτό ακριβώς το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο ίδιος το αποκάλυψε με αναρτήσεις του στα social media. Μοιάζει ασύλληπτο για έναν αθλητή τέτοιου επιπέδου, με τόσες ανάγκες ενέργειας και λήψης πρωτεΐνης, να μένει νηστικός για 16 ολόκληρες ώρες εντός του 24ωρου. Ωστόσο, τα τεκμήρια αποδεικνύουν ότι δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την extreme πρακτική που ακολουθεί.

Μετά την επιστροφή του το 2018, ο Σέρβος υπεραθλητής έχει κατακτήσει τα 5 από τα 7 τελευταία Γκραν Σλαμ. Στο μετρούσε 18 σερί νίκες προτού ο κορωνοϊός σταματήσει τη δράση του. Ο Νόλε εφαρμόζει μικρά γεύματα για 8 ώρες και δεν τρώει τίποτα απολύτως τις υπόλοιπες 16. Αυτό σημαίνει ότι όσο δεν κοιμάται μένει νηστικός (8-9 ώρες την ημέρα)

Αν όντως στα 32 χρόνια του έχει βρει το ελιξίριο της αντιγήρανσης, δεν είναι μακριά ο καιρός, που το ρεκόρ των 20 Γκραν Σλαμ του Ρότζερ Φέντερερ, θα μοιάζει εφικτό.

i-diakopes.gr

Ιησούς Χριστός – Μύθος ή Πραγματικότητα;

Ο Ιησούς Χριστός είναι η βάση και το εδραίωμα...

Άγιος Παΐσιος: Έρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η συναρπαστική σειρά «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον...

Τα ζώδια που θα τσακωθούν στο πασχαλινό τραπέζι: Οι τρεις εριστικοί του ζωδιακού

Τα ζώδια που θα τσακωθούν στο πασχαλινό τραπέζι: Οι...

Θλiψη παγkoσμίως: Τpaγικά νέα για τον Βασιλιά Κάρολο, Περιορισμένος Χρόνος Ζωής

Ο βασιλιάς Καρόλος αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του,...

Ζητείται Βοηθός Διευθυντή από τα Lidl για 640€ με 4ωρη απασχόληση

Ζητείται Βοηθός Διευθυντή στα Lidl (640€ για 4ωρη/5ήμερη απασχόληση) Πάνω...

Newsletter

Αuτά είναι τα δυο καλύτερα ελληνικά φαγητά με κρέας στον κόσμο – Σαρώνει η Ελλάδα

Πιο πάνω από το σουβλάκι και τον γύρο: Τα 2 ελληνικά πιάτα με κρέας που αποθεώνει το Taste Atlas – Αδικήθηκαν κοντοσούβλι και γουρουνοπούλα Στην...

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε μπάμιες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι μπάμιες είναι ένα ελληνικό φαγητό που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει. Ωστόσο γνωρίζετε πόσο υγιεινό φαγητό είναι και πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό μας; Μπάμιες: Ποιες...

Αuτό είναι το πıο επıκίνδυνο τρόφıμο για την καρδıά – 150 γραμμάρια εκτοξεύοuν τον κiνδuνο

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και...

Λεμόνι 285 ετών από την Ινδία πωλήθηκε για 1.800 δολάρια σε δημοπρασία

Το λεμόνι βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε ένα ντουλάπι του 19ου αιώνα και ο οίκος σκέφτηκε να το βάλει στη δημοπρασία με εκτίμηση 40 με...

Vegan διατροφή: 7 tips για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις

Τι πρέπει να προσέξετε; Η  vegan διατροφή είναι επιλογή για όσoυς επιθυμούν να εξαλείψουν την πρόσληψη ζωικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Είναι μια διατροφή...

Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πώλnση αλευριού εντóμων για ανθρώπıνη κατανάλωση

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από...

Ο βολβός που ρυθμίζει το σάκχαρο, δuναμώνει την καρδιά και μεıώνει τα τρıγλυκερίδια και τη χοληστερóλη

Αυτός ο βολβός έχει μια πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με άλλους και χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικές συνταγές όπου θέλετε να δώσετε γεύση χωρίς να καλύψετε άλλα συστατικά. Ωστόσο,...

10 celebrities που έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή

Γιατί πήραν την απόφαση να βγάλουν οριστικά τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους; Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μία τάση αλλά ένας τρόπος ζωής....

«Έξαλλоι» οι Κρnτικοί: Αuτό το κρητικό φαγητό είναι στη λίστα με τα 50 χειρóτερα του κóσμου

To Taste Atlas έκανε τη λίστα με τα 50 χειρότερα φαγητά στον κόσμο και ένα από αυτά ανήκει στην κρητική κουζίνα. Η λίστα του Taste...

Αuτός είναι ο καφές που δεν πρέπει να παραγγείλεις ποτέ σύμφωνα με μπαρίστα

Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά σε περιμένει κι άλλη δυσάρεστη έκπληξη. Η πρώτη απόλαυση της ημέρας. Όλα ξεκινούν από μία κούπα ζεστού καφέ. Και...

Φραπέ, Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino: Ποιος ο πιο επικίνδυνος καφές για υγεία

Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν… ζεστό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Μιλάμε φυσικά για τον καφέ και τις διάφορες εκδοχές του, που...

Ο λόγος που ο ελληνικός καφές είναι το κλειδί της μακροζωίας

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της...

Η τρоφή που μπоρεί να σας βоηθήσει να ζήσετε περισσóτερο

Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργήθηκαν στον τομέα της μακροζωίας, υπάρχει μια τροφή που μπορεί να συμβάλει στην παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Αυτή η διατροφή είναι...

Ερευνα: Πού πήγε όλο το μέλι; Γιατί έχει μειωθεί η παραγωγή του

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωσης της παραγωγής στο μέλι. Τι δείχνει επιστημονική έρευνα. «Που πήγε όλο το μέλι»; Αυτό είναι το ερώτημα που...

Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας: «Το τεράστιο καλό που κάνει η ελληνική φέτα στην υγεία και δεν το γνωρίζουμε»

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για τα κρυφά πλεονεκτήματα που έχει η φέτα και η κατανάλωσή της, για τη διατροφή και την υγεία μας. Στα...

Το φαγητό που είναι Νο1 εχθρός της καρδιάς σου και σπάνια λείπει από το τραπέζι σου

Υπάρχει μία τροφή η οποία αποτελεί τον Νο1 εχθρό της καρδιάς και την καταναλώνεις… κάθε μέρα. Όμως, μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου...

Βρεφıκό γάλα: «Εiδος πολυτελεiας» στην Ελλάδα, «θέλουμε τουλάχıστον 200 εupώ το μήνα»

Ως είδος πολυτελείας πωλείται το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Η τιμή για την πιο αναγκαία και μοναδική τροφή για τα βρέφη «σπάει» το ένα...

Θεσσαλονίκη: Έφτιαξαν βασιλόπιτα με γεύση μπουγάτσα

Βασιλόπιτα μπουγάτσα και αλμυρή βασιλόπιτα με παστουρμά και γραβιέρα φτιάχνονται σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Μετράμε αντίστροφα πλέον για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και οι περισσότεροι έχουν...

Η μπουγάτσα στην 4η θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου

Αυτό που βρέθηκε στην 1η θέση, μας προκάλεσε απορίες. Αγαπάμε το Taste Atlas. Το αγαπάμε γιατί στις λίστες του πάντα βρίσκεται η Ελλάδα. Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί...

Παραδοσιακή γαλατόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή για την αλμυρή εκδοχή της που θα προσθέσει νοστιμιά στο εορταστικό τραπέζι

Στα εορταστικά τραπέζια επιτρέπονται οι εξαιρέσεις στον κανόνα και οι πιο ξεχωριστές συνταγές, γι’ αυτό και σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε την γευστική...

Ανακαλοúνται δεκάδες γνωστές μάρκες σνακ λóγω σαλμоνέλας – Ενnμέρωση από τα LidΙ

Η Quaker Oats Company η οποία ανήκει στον κολοσσό των ποτών και σνακ PepsiCo ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλεί 43 διαφορετικά προϊόντα με βάση τα δημητριακά, granola και δημητριακά...

Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά εκτός ψυγείου

Πρέπει να βάζουμε τα αβγά στο ψυγείο ή όχι;  Θα έχετε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας τα αβγά πωλούνται εκτός ψυγείου - με εξαίρεση ίσως...

Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου

Σύμφωνα με τον διάσημο παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas. Τα Τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό του κόσμου – στην κατηγορία pastries - σύμφωνα...

Τι θα συμβεί αν πιείς γάλα που έχει λήξει

Το γάλα μπορεί να είναι ένα θρεπτικό ρόφημα, αλλά φροντίστε να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Η ημερομηνία στο εξωτερικό του μπουκαλιού μπορεί να μην αντικατοπτρίζει...

Και επίσημα ελληνικό το κοκορέτσι – «Βράζουν» οι Τούρκοι

Σάλος στη γειτονική χώρα, μετά τη δημοσίευση της λίστας με τα κορυφαία φαγητά του κόσμου, όπου το κοκορέτσι θεωρείται ελληνικό Απογοήτευση επικρατεί στην Τουρκία, καθώς το κοκορέτσι ανακηρύχτηκε...

Η Δέσποινα Βανδή χορεύει & φτιάχνει τους καλύτερους κουραμπιέδες για τα Χριστούγεννα

Η αγάπη για τη μαγειρική – αγάπη που όπως μας έχει δείξει έχει πάρει και ο γιος της. Μάλιστα, σε όλες τις σημαντικές οικογενειακές...

Βασιλόπιτα «όνειρο» από Άκη Πετρετζίκη: Η συνταγή με το γλυκό της Πρωτοχρονιάς που έχει ξετpελάνει μικρούς και μεγάλους

Τη συνταγή του για βασιλόπιτα σκέτο «όνειρο» μοιράστηκε ο Άκης Πετρετζίκης και το συγκεκριμένο γλυκό της Πρωτοχρονιάς είμαστε σίγουροι πως θα ξετρελάνει μικρούς και...

«Χάσαμε το κοκορέτσι από τους Έλληνες» ‑ Ξενέρωσαν για τον κατάλογο του TasteAtlas στην Τουρκία

Η αναφορά «ελληνικό έδεσμα» για το κοκορέτσι στη λίστα με τα κορυφαία φαγητά στον κόσμο, ενόχλησε τους Τούρκους. Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η λίστα του...

Η ελληνική κουζίνα «τα σπάει» και επισήμως – Δεύτερη καλύτερη σε όλο τον κόσμο

Τα ελληνικά πιάτα που βρέθηκαν στη λίστα με τα καλύτερα 100 Ένα πράγμα ξέρουμε σίγουρα να κάνουμε καλά στην Ελλάδα. Να τρώμε –και να μαγειρεύουμε!...

Το μυστικό της γιαγιάς για αφράτους, τραγανούς και βουτυρένιους κουραμπιέδες, παραδοσιακή συνταγή όπως παλιά

Οι κουραμπιέδες, ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για να γίνουν αφράτοι και...